Кућа Добрих Вести

Login

Српско куглање у светском врху

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bronzaurosdragojlovicЗАЛАЕГЕРСЕГ -  Куглашки спорт Србије остао је и после Шампионата света у Залаегерсегсу у Мађарској у светском врху!


Освојена је сениорска мушка бронза, настављен је континуитет освајања медаља  јер су  у Детенхајму 2009. и Сарајеву 2011. освојена злата, оборен је светски рекорд од 3.974 чуња (који су дан касније у финалу Машђари поправили на 4.012 чуњева) и двојица куглаша Вилмош Заварко (710) и Роберт Ерњеши (702) поново су се нашли у клубу 700.
Пре сениорског екипног шампионата света, одигран је у Залаегерсегу и кадетски. Србија је учешће завршила са четири медаље – сребром Весне Бошков (поједначно – класик) и Алена Кујунџића (поједначно –спринт) и две бронзе: женске репрезентације у којој су биле Хермина Лукач, Весна Бошков, Санела Милосав, Катарина Љубенковић и Ангела Золнаи и Давида Лаиншчака (појединачно – спринт).
bronzasijapg- Ово првенство слободно можемо да кажемо, завршили смо успешно, можда не колико смо очекивали, али ни у ком случају не смемо да будемо незадовољни. У спорту није увек како желиш и очекујеш и без обзира на разочарање, што нисмо играли финале, играча, стручног штаба и бројних навијача којима се захваљујем на огромној подршци, бронза има златни сјај јер је освојена великим залагањем свих репрезентативаца којима нема шта да се замери. Били су спремни и за велико финале са Мађарском, репризу Сарајева, али су тамо су отишли борбени Македонци уз које је у полуфиналу била и спортска срећа у победи против нас. Посебено радују игре младих куглаша и куглашица у сениорским репрезентацијама, долази, чини ми се, још једна златна генерација – каже председник КСС Урош Драгојловић.- И на кадском првенству се показало да из српске куглашке школе ничу нови бисери. Захваљујемо се Министарству омладине и спорта Србије, Спортском савезу Србрије, Универзитеском спортском савезу Србије,  Ласти, Води Врњци, директору репрезентације Милану Јовановићу и члану УО КСС Зорану Станојвићу и свим пријатељима куглашког спорта на великој подршци без које не би било ни ових успеха.
Драгојловић је посебно подвукао да је Србија чудном вољом жреба у обе групе добила Немачку!
- Коинциденција или не, али играли смо у „групама смрти“.  Девојке су дале максимум, али са Немицама и Румункама у истој групи,  нису могле даље. Поново истичем, ако се узме у обзир да је куглаши Немачке испала у групи, да су Немице поражене од Мађарица у четвртфиналу, а  испале су и моћне Словенке, да су Словаци спаковали кофере пре нас, да Словенци, Аустријанци и Хрвати немају мушке медаље...наша бронза има још већу тежину и даје нам подстрек да наставимо да радимо. За наредно пренство у Шпајхерздорфу у Немачкој 2015. морамо да очувамо ову трофејну сениорску екипу и стручни штаб, али и да у две године створимо моћан женски тим.
Македонци су прошли у финале захваљујућии два поена за укупно више оборених чуњева (+4) и разгоропађени Мађари ношени френетичним навијањем препуног гледалишта су их савладлаи убедљиво 7:1 и са  4.012 оборених чуњева постгли и нови екипни светски рекорд (стари Србија, 3.974 из четвртфинала у петак са Словенијом). Сребро су освојили Македонци, две бронзе Србија и Румунија. У редовима Мађара двојца играча Тамаш Киш 701 и  Ласло Каршаи 702 пребацили су границу снова од 700 чуњева.
 Куглашице Мађарске  су у финалу савладале Румунке, две бронзе су припале  Хрватској и Чешкој.
bronzamilanjovanovicПрвенсво је одиграно у изузетно лошим условима за гледаоце. Монтажна трибина иза стаза била је забрањена за играче, чланове руководства и стручне штабове екипа, па су пресељени на трибине одакле се ништа није видело. Тесни балкон су окупирале ТВ камере (домаћинима треба одати признање јер је ТВ прносила велики број мечева) тако да је директор репрезентације Србије  Милан Јонковић  констатовао:
- Нисам био на горем шампионату када су у питању услови за праћење. Не знам шта су очекивали домаћини, али сам сигуран им се очекивања нису испунила, јер је резервисани део био скоро стално полупразан, чак и за мечеве мађарских екипа било је празних столица. Међународна  федерација мора да поведе рачуна коме додељује организацију, јер на овај начин одбија куглање од гледалаца...
Првенство ће се памтити по  одличној куглани фирме Паули која је у сениорској конкуренцији дала два екипна светска рекорда (прво Србија 3.974 потом Мађарска 4.012 – први пут у историји преко 4.000 чуњева) и чињеници да су седморица играча осам пута пребацивала границу снова од 700 чуњева: Рохотин (Румунија) 717, Вилмош Заварко (Србија) 710,  Лупу (Румунија) два пута, 701 и 708, Стоклас (Македонија) 703, Роберт Ерњеши  (Србија) 702, Каршаи (Мађарска) 702 и Т. Киш (Мађарска) 701.
Резултати женског полуфинала: Чешка – Румнија 3.559:3.653 (2:6), Мађарска - Хрватска 3.679:3.584 (5:3).
Финале – кулаши: Мађарска – Македонија, 4.012:3.809 (7:1).
Куглашице: Мађарска – Румунија 3.519:3.498 (7:1).
Коначан пласман, куглаши: 1. Мађарска, 2. Македонија, две бронзе: Србија и Румунија.
Куглашице: 1.Мађарска, 2. Румунија, две бронзе: Хрватска и Чешка.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 мај 2013 18:20
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија