Кућа Добрих Вести

Login

Велики људски подвиг Феликса Баумгартнера

Оцените овај чланак
(5 гласова)

uvodnaРОЗВЕЛ – Аустријски падобранац и екстремни спортиста, 43- годишњи Феликс Баумгартнер (Feliks Baumgartner) данас је учинио велики људски подвиг – скочио је из свемира, са висине од преко 39 километара, и после десетак минута слободног пада, безбедно се падобраном спустио на земљу, у близини базе Розвел у Новом Мексику.

Овај невероватни подухват у директном преносу на телевизији Б92 могли су да виде и грађани Србије и верујем да није било човека који се није помолио Богу да храбри Баумгартнер успе у свом скоку са “ивице свемира” и тиме оствари свог дугогодишњи сан.

 

Први човек који је пробио звучни зид

 

Баумгартнер је уместо са првобитно планиране висине од 36 километара и 576 метара скочио са 39 километара и 68 метра, на колико се попео балон са хелијумом који је вукао капсулу у којој је био Феликс и из које је искочио вечерас у 20.07 (по нашем, средњеевропском времену). Већ после 14 секунди слободног пада Феликс је постао први човек који је пробио звучни зид слободним падом, летећи према земљи брзином већом од хиљаду километара на сат. За ово се, међутим, још чека званична потврда. Највећа брзина коју је постигао током слободног пада била је, за човека невероватних 1.137 километара на сат.

У једном тренутку почео је неконтролисано да се врти, али је после неког времена успео да стабилизује свој лет јављајући се команди на тлу да је добро, што је чуо и цео свет, одахнувши.

Интересантно је да је управо на данашњи дан, али пре 65 година, амерички пилот Чак Јегер први пут у историји ваздухопловства пробио звучни зид.

Баумгартнер је прешао тачку од 31.333 метара надморске висине са које је његов ментор Џозеф Китингер скочио 1960. године. Он је оборио још један рекорд – прошао је и тачку од 31.333 метра до које су 1961. године дошли Малком Рос и Виктор Пратер. 

Баумгартнер је у оквиру ове своје мисије, за коју се одлучио још пре седам година, а припреме су почеле пре пет година, овај скок требало да обави још у уторак, али је због лошег времена тај лет одложен.

Он је тада изјавио да никако неће одустати од своје намере и циља за који се толико дуго припремао.

„Сада се све своди на оно шта радимо и оно шта ћемо постићи. Дошли смо до овог тренутка, нема шансе да сада одустанемо", рекао је Баумгартнер. Овде смо и спремни да кренемо. Имам идеју, имамо невероватан тим, са невероватном енергијом. Са толиком количином енергије, не треба нам балон. Мислим да сви треба да стану око капсуле и својом позитивном енергијом ме испале на Месец", самоуверен је био Феликс.

felix

 

Ред Бул Стратос пројекат

 

Научни циљ овог Ред Бул стратос (Red Bull stratos) пројекта био је да се прикупе важне информације које би научницима помогле да побољшају сигурност свемирског путовања и омогуће евакуацију из свемирске летилице на великим висинама.
Скоком је остварено више несвакидашњих светских рекорда – скок са највише висине, највиши лет балоном, као и најбржи слободни пад.

Историјски скок снимао и српски фотограф Предраг Вучковић

Британски BBC i “Нешенел Географи” (National Geographic) снимали су овај историјски “свемирски скок”, о чему ће ускоро емитовати и документарну емисију. Међу “ексклузивним” камерманима и сниматељима био је и српски фотограф Предраг Вучковић. Од њега је изјаву уживо из хеликоптера, из кога је директно сниман балон који је носио Баумгартнера у свемир, добила наша телевизијска станица Б92 током директног преноса којим је омогућила гледаоцима у Србији да уживо прате овај историјски догађај.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 15 октобар 2012 12:47
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија