A+ A A-

Српска Научна телевизија - за све жељне знања

Оцените овај чланак
(7 гласова)

logo-uvodnaБЕОГРАД - Српска Научна телевизија (СНТ) је непрофитна телевизијска станица цивилног друштва, основана са циљем да наука, уметност, култура и образовање добију своје заслужено место на медијском простору Србије, указују њени оснивачи.

Ова телевизија званично је представљена јавности 27. септембра, а до сада је већ “покупила” бројне позитивне критике.

Тренутно, ова телевизија се емитује у кабловском систему ИПТВ-а и путем веб пакета “Све на клик” Телекома Србије, а ускоро се очекује емитовање сигнала и путем осталих кабловских оператера широм наше земље.

 

Комитет знања Србије

 

Оснивач СНТ је организација Комитет знања Србије (КознаС) која окупља истакнуте младе српске стручњаке, научнике и уметнике, вођене идејом да креирају модерно и на промене спремно друштво у Србији - друштво знања.

Главни и одговорни уредник СНТ Милош Костић изјавио је за „Кућу добрих вести“ да програм Српске Научне Телевизије чини педесет одсто домаћег и педесет одсто страног материјала.

Наша ТВ, додао је он, последњих шест месеци бави се активном продукцијом сопственог програма, а неке од емисија које бисмо издвојили су 'Научне вести' у којима наше гледаоце свакодневно информишемо о најважнијим догађајима из области науке, технологије и културе, како у нашој земљи тако и у иностранству. Затим ту је емисија „Научници Србије“ која представља најпознатије српске научнике, али и младе наде које тек започињу. Не треба да заборавимо да споменемо и емисију „Недељна доза здравља“ која се бави актуелним и занимљивим темама из области медицине, као и емисију 'На каучу', посвећену психологији и психолошким проблемима са којима се суочавамо сваки дан.

 

Научне теме приближити младима

 

Костић предочава да су ту и неке од страних емисија које су добили у виду донације од партнера са којима имају сарадњу. Затим, ту су и “Експерименти професора Крампфа“, који ће помоћи да се упозна свет науке на сасвим другачији начин. Ту је и Бозманова наука - која треба да приближи гледаоцима занимљиви свет биологије и физике, „Кан академија“, као и многе друге.

Српска Научна Телевизија усмерена је ка томе да се актуелне теме научног, културног и образовног карактера на занимљив и инспиративан начин приближе ширем аудиторијуму, посебно младима.

Директорка маркетинга и комуникација у Српској Научној телевизији Данијела Васић каже за наше интернет новине да је програм СНТ намењен првенствено млађој популацији, јер је циљ да се млади приволе да се заинтересују за ове области и да гледајући телевизијски програм нешто науче.

Програм је конципиран тако да буде занимљив и свим осталим узрастима које интересује квалитетан образовни програм.

Концепт програма СНТ прилагођен је просечном гледаоцу, неупућеном у свет науке, али ништа мање занимљив и оним гледаоцима који су из неке од научних области, или уметности.

СНТ већ прави занимљиве емисије у својој продукцији, које ће превасходно мотивисати и заинтересовати младе да се активно укључе у свет науке и културе.

 

Размена програма са угледним институцијама

 

Остварена је и сарадња са иностраним и домаћим угледним институтима, научним фондацијама, универзитетима и телевизијским станицама, са којима СНТ размењује један део едукативног програма.

“Већ је успостављена сарадња са неким научним и образовним иституцијама у Србији, као што су Универзитет у Београду, Универзитет Уметности у Београду , Центар за промоцију науке (ЦПН), Српска Академија иновационих наука (САИН) и још многи други. Списак оних са којима успостављамо сарадњу из недеље у недељу расте, на шта смо посебно поносни, јер је наш квалитет као и потреба за оваквим програмима препозната”, навела је Васић.

“Са научним и образовним иснтитуцијама углавном, имамо такву сарадњу да нам они уступају материјал за емитовање, правимо прилоге о актуелним дешавањима, интервјуе са битним предавачима и научницима. Са Факултетом драмских уметности размењујемо кадрове, материјал и опрему за потребе снимања емисија. Оно што нам је важно јесте то да се већина дешавања на пољу науке, културе и уметности у нашим научним и образовним институцијама транспарентно представе на телевизији”, нагласила је она.

 

Наука у служби економије

 

Да наука треба да буде у служби економије и привредног развоја често се истиче на стручним скуповима који се одржавају широм Србије, па смо питали Васићеву да ли можемо очекивати да се у програмској шеми СНТ појаве емисије таквог садржаја.

“У наредном периоду планирамо емисије тог типа, с обзиром да постоји интересовање. И неке наше емисије које тренутно радимо, као на пример, “Футура”, где се говори о екологији, уско су повезане за привредним развојем и науком”, истиче она.

Подршку овом пројекту пружили су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја као и Министарство културе и информисања.
Тим СНС поносан је и на сарадњу са Колумбија универзитетом (Columbia university), Дјук Универзитетом (Duke university), телевизијском станицом Русија данас, Aмбасадом Јапана у Србији.

Више о Српској Научној Телевизији може се прочитати на њиховој званичној веб страници sntv.rs

Kompas

 

Добре вести и наука

За нас је тренутно добра вест да је Српска Научна Телевизија, једина телевизија на овим просторима која се бави науком, културом и образовањем, почела са радом и да је изазвала више него позитивне критике у јавности. Из дана у дан константно радимо на побољшању и повећању програма, како бисмо овај - на први поглед апстрактан свет, приближили гледаоцима, каже Васићева за наш портал.

Питали смо је и колико наука и њена достигнућа могу да се популаришу путем интернета?

“Интернет је саставни део свакодневице савременог човека и средство без кога не може да се замисли ни један пословни дан. Наука је широк појам и ако бисмо мало дубље погледали све оно што нас окружује и што нам се дешава јесте неки начуни процес. Свакако да се наука, као таква, може популарисати путем интернета кроз низ занимљивих текстова, блогова, клипова и чланака о актуленостима које се дешавају у истој”, одговорила нам је Данијела Васић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 13 октобар 2012 05:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани