Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hemijaЧетири дана највеће научне забаве у јединственој Земљи будућности обележиће овогодишњи Фестивал науке, дванаести по реду, који се од 29. новембра до 2. децембра одржава на Београдском сајму.

 

Полазни перон за путовање кроз Земљу будућности, најузбудљивију научну дестинацију ове године, биће хале 3, 3А и 5 Београдског сајма, где ће радознале посетиоце дочекати више од 600 научних комуникатора из свих крајева Србије, али и света! Кроз узбудљиве научне експерименте, еколошке изазове, рециклажне авантуре и експлозивне шоу програме посетиоци ће моћи да прођу сваког дана од 10 до 19 часова.

 

Љубитељи свемирских авантура моћи ће да одседну у орбиталном хотелу познатијем под називом „Свемирска станица“. Посетиоци који уместо свемирских више воле путовања кроз време, откриће како да се прошетају кроз различите историјске епохе уз свега неколико плесних корака. Они којима је пак драже истраживање наше планете, добиће прегршт савета за боравак у природи безбедан како по људе, тако и по остали живи свет. Корисне препоруке пронаћи ће сви они који природом желе да оплемене свој градски живот, док појам рециклаже добија сасвим ново значење на великом игралишту које у ће нови живот вратити старе, заборављене справе за вежбање.

 

Уз малу помоћ виртуелне реалности најрадозналији ће моћи да сазнају како се иста користи у истраживањима енергетских ресурса, као и како резултати тих истраживања мењају свет сутрашњице на боље. На посебан начин обележићемо два века од рођења Џејмса Прескота Џула и уз помоћ енергије посетилаца покренути свет садашњице али и будућности. Кроз низ експеримената из физике и хемије посетиоци ће моћи да се поиграју са центрифугалном силом или да провере да ли вода заиста увек кључа на сто степени Целзијуса. Посебан фестивалски кутак биће посвећен води и њеном пречишћавању и њеним најразличитијим својствима, због којих ће нам у Земљи будућности постати још драгоценији ресурс. Посетиоци ће открити и како то угљеник гради дијамант као најскупљи, али и графит као један од најјефтинијх материјала на земљи.

 festivalkonfernecija

Уз све то, посетиоце очекују и бројне научне авантуре које их воде кроз најразличитије кутке нашег тела. Чуло мириса наћи ће се на посебним мукама пред молекулима не баш пријатног мириса, снага и издржљивост мораће да положе тестове једне тако захтевне дисциплине као што је веслање, док ће разиграни умови свих узраста бити стављени пред посебне изазове у виду оптичких илузија. Заинтересовани ће добити и увид у бројне вулкане који постоје у нашем организму, уз савете како се они контролишу и гасе, а они које привлаче неуронауке у прилици су да открију на који то начин могу и сами да се упусте у истраживање најразличитијих могућности нашег загонетног мозга.

 

Научно-фантастична бина и ове године угостиће научнике из целог света, као и најбоље шоу програме домаћих научника, док ће Мала научна бина бити место за дебате о најактуелнијим научним феноменима и проблемима.

 

Експертинејџери ће у свом кутку показати генијалне изуме младих научника до којих су удруженим снагама дошли на школским часовима и ваннаставним активностима, док ће посебне поставке бити осмишљене за најмлађе посетиоце фестивала, са жељом да се већ од малих ногу заљубе у науку.

 

Фестивалске улазнице, по цени од 500 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације, поред поменутих продајних места, улазнице ће моћи да се купе и на самој локацији – Београдском сајму.

Фестивалска улазница важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина. Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз. Прва три дана Фестивала науке, четвртак, петак и субота намењени су првенствено за школске посете, док је недеља Породични дан.

 

Генерални спонзор Фестивала науке шесту годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фестивал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније која своје друштвено одговорне пројекте реализује под слоганом „Будућност на делу“.

 

Десети пут заредом, Пријатељ манифестације је MTС.

 

Подршка фестивалу су Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду, Француски институт, Аустријски културни форум и Центар за промоцију науке. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам.

 

Спонзори дванаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, Ерсте банка, National Geographic и Графикс.

 

Међу медијским партнерима ове престижне научне манифестације је и наша Кућа добрих вести.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 25 новембар 2018 17:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија