A+ A A-

Врт физике: како одолети псеудонауци?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vrtfizikeekekedfdfdfdfdfНакон низа разноликих тема о којима су говорили истраживачи из Института за физику у Београду, финале прве сезоне серијала „Врт физике“ посвећено је комуникацији науке.

 

 

Уз лавину заблуда, теорија завере и псеудонаучних веровања која нараста ових дана, епизода одговара на питање како одолети псеудонауци.

 

„Псеудонаука може да донесе значајну штету. То јесте нешто о чему модерна друштва треба да брину и да на неки начин инвестирају у такозвану борбу против псеудонауке“, каже Слободан Бубњевић, научни новинар из Института за физику у Београду, објашњавајући да ако наука публици не понуди свој поглед на свет, публика ће тражити алтернативна објашњења света.

 

„Најбољи начин је давати што више релевантних информација и детаљна објашњења зашто нешто није наука и зашто је нешто погрешно“, каже Марија Ђурић, научна новинарка из Института за физику у Београду, објашњавајући да наука добија додатни значај ако из лабораторије изађе у јавност.

 

Видео серију „Врт физике“ производи Институт за физику у Београду у сарадњи са “Науком кроз приче”. Серија се емитује сваког петка, а свака од епизода посвећена је једној од кључних тема модерне науке. „Врт физике“ је инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

 

 

Извор: Наука кроз приче


Последњи пут измењено недеља, 20 децембар 2020 18:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани