Кућа Добрих Вести

Login

ПЛАВИ НАПРЕД: Свечано отварање Олимпијских игара

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tokio2021Oлимпијске игре у Токију, 32. по реду, свечано су отворене данас у главном граду Јапана.

 

Церемонија отварања, сходно пандемији корона вируса, није била спектакуларна као раније, а током програма одата је почаст свим жртвама болести због које су Игре одложене прошле године.

 

Олимпијску заставу Јапану предао је први човек Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах.

 

Овогодишње одложене ОИ другачије су од свих досадашњих у историји, одржавају се у време борбе са пандемијом корона вируса, због чега се највећа спортска смотра на свету одржава без присуства навијача.

 

Спортисти су дефиловали уз музику из чувених јапанских видео игара, традиционално су први изашли спортисти Грчке, а након тога кренуле су да дефилују земље на слово „И", јер то почетно слово на јапанском. Први пут у историји у дефилеу је учествовао и тим састављен од избеглица.

 

Србија ће представљати 86 спортиста из 16 различитих дисциплина, а државну заставу Србије на отварању носили су кошаркашица Соња Васић и ватерполиста Филип Филиповић.

 

На Олимпијском стадиону у Токију, чији је капацитет 68.000 људи, на церемонији отварања присуствује мање од 1.000 људи, међу којима су представници медија и олимпијских делегација и неколико светских лидера.

 

Олимпијске игре у Токију требало је да буду одржане прошлог лета, али су одложене на годину дана због пандемије корона вируса, а у Јапан долази више од 11.300 спортиста из 200 земаља и региона.

Такмичења на Олимпијским играма трају до 8. августа.

 

На Играма ће учествовати 206 репрезентација, међу којима и Србија, која има 86 спортиста у Токију.

 

Уз уметнички програм представници репрезентација продефиловаће Олимпијским стадионом, а српски тим изаћи ће 96. по реду. Заставу Србије носиће ватерполиста Филип Филиповић и кошаркашица Соња Васић.

                                  plavinapredkjkjkjk

Према олимпијској традицији први ће изаћи олимпијци Грчке, а последњи ће бити тим домаћина.

 

Церемонија и само такмичење одржавају се без присуства публике због пандемије корона вируса.

 

Церемонија је почела ватрометом изнад Олимпијског стадиона.

 

Олимпијске игре у Токију требало је да буду одржане прошлог лета, али су одложене на годину дана због пандемије корона вируса. Такмичење ће трајати до 8. августа.

 

Организатори су најавили "скромнију и трезвенију" церемонију, за разлику од претходних, како би остали у складу са здравственом ситуацијом и смањили ризик од заразе.

 

Током такмичења, односно до 22. августа, у Токију и околним префектурама ће на снази бити ванредно стање због пандемије.

 

Спортисти и остали учесници биће редовно тестирани, њихово кретање биће ограничено и мораће да се придржавају посебних мера, након што се свакодневно у Олимпијском селу пријаве случајеви заразе.

 

Организатори су запретили дисквалификацијом сваког спортисте који се не буде придржавао правила.

 

Олимпијске игре потпуно без навијача

Јапанске власти, у договору са Међународним олимпијским комитетом (МОК), одлучиле су да потпуно забране присуство навијача на предстојећим Олимпијским играма у Токију. Разлог потпуне забране је страх од ширења коронавируса, због чега је у Токију проглашено ванредно стање.

 

Олимпијске игре, које су претходно због пандемије коронавируса биле одложене годину дана, биће одржане, али без присуства публике.

 

Првобитна одлука била је да неће присуствовати навијачи и публика из страних земаља, а сада ће се забрана проширити и на локалне становнике.

                                                      stadionolidfdfdfd

Одлука долази првенствено од јапанске владе, тачније премијера Јошихиде Суге.

 

"Узимајући у обзир утицај делта соја, и у циљу превенције инфекције широм земље, морамо предузети праве мере. Већ сам рекао да уколико услови буду захтевали, нећу оклевати да донесем одлуку о потпуној забрани навијача", рекао је Суга.

 

Одлуку о забрани присуства публика на свим догађајима потврдио је и Олимпијски комитет Србије (ОКС).

 

"Влада Јапана прогласила је ванредно стање на територији града Токија у којем ће се одржати летње Олимпијске игре. Након ове одлуке јапанских власти одржан је састанак на којем су присуствовали представници Међународног олимпијског комитета, Међународног параолимпијског комитета, Организационог комитета "Токио 2020" као и челници града Токија и Владе Јапана."

 

"На почетку састанка представници Владе Јапана обавестили су све учеснике да је, због повећања броја заражених, проглашено ванредно стање на територији града Токија, као мера која ће помоћи у спречавању ширења инфекције коронавирусом. Такође, донета је одлука да неће бити дозвољено присуство публике ни на једном спортском догађају током трајања Олимпијских игара. На територијама на којима није проглашено ванредно стање, локалне власти ће донети одлуку о гледаоцима базирану на епидемиолошкој ситуацији која буде владала у датом моменту", наводи се у саопштењу ОКС-а.

 

У Токију је на снази ванредно стање ради сузбијања прекомерног заражавања коронавирусом и трајаће од 8. јула до 22. августа.

 

Олимпијске игре почињу 23. јула, а завршавају се 8. августа, док ће Параолимпијске игре почети 24. августа.

 

Очекује се да ће око 11.000 олимпијаца и око 4.500 параолимпијаца стићи у Јапан.

 

Поред њих у престоницу Јапана долази и око десетина хиљада судија, званичника, администратора, спонзора и медијских личности.

 

Јапан је имао око 810.000 случајева заражених коронавирусом и око 15.000 смртних случајева. Само 15 одсто Јапанаца је потпуно вакцинисано

 

Занимљивости

 

Само 5 спортова није изостало ни са једних Олимпијских Игара одржаних до сада. То су: атлетика, пливање, гимнастика, мачевање и бициклизам.

 

До сада је само шесторо спортиста успело да освоји једну од медаља и на летњим и на зимским Олимпијским Играма.

 

Доња старосна граница за учешће на Олимпијским Играма износи 13 година.

 

Рекордер по укупном броју освојених медаља на Олимпијским Играма је, амерички пливач, Мајкл Фелпс. Има их чак 28.

 

Само су Велика Британија и Француска учествовале на свим, до сада одржаним, Олимпијадама.

 

Најстарији освајач златне олимпијске медаље је Швеђанин Оскар Шон. Њему је то пошло за руком давне 1912. године, када је има тачно 64 године и 280 дана.

 

Један од оснивача савремене индијске државе, Махатма Ганди је учествовао на Олимпијским Играма, одржаним 1932. године у Лос Анђелесу, али не у улози такмичара већ као новинар – извештач.

 

Први тамнопути дугопругаш који је освојио маратонску трку на Олимпијским Играма био је Етиопљанин Абебе Бикила. Он је то урадио босоног!

 

Ни један белац, до сада, није истрчао трку на 100 метара испод 10 секунди.

 

Иако је по броју укупно освојених медаља, већ неколико Олимпијада, међу прве три земље, Кина је своју прву олимпијску медаљу освојила тек 1984. године у Лос Анђелесу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 23 јул 2021 15:27

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија