A+ A A-

РЕДАК АСТРОНОМСКИ ФЕНОМЕН: Пет планета ће се поравнати, упуство да то не пропустите

Оцените овај чланак
(1 Глас)

shutterstock30204545454У ноћи између 25. и 30. марта на небу ће бити видљиво чак пет планета док стоје поравнате у низу - Јупитер, Меркур, Венера, Уран и Марс.

 

Да би сте успели да видите овај редак астрономски догађај, стручњаци тврде да су кључни тајминг и ведро небо. Зато морате пронаћи неко тамно место, без много градске светлости које пружа јасан и неометан поглед на западни део хоризонта.

 

Иако ће већина од наведених планета - попут Венере која је одмах после Сунца и Месеца, најсјајнија звезда у Сунчевом систему - видети голим оком. Да би сте угледали Уран и остатак планета у низу, биће вам потребан двоглед или чак телескоп.

 

Шта треба урадити након заласка Сунца између 25. и 30. марта?

 

Убрзо након што Сунце зађе, погледајте на запад. Ниско на небу, где је Сунце управо нестало, Јупитер и Меркур ће се појавити један поред другог. Одмах изнад Јупитера ће бити видљива Венера, која како је споменуто јесте трећа најсјајнија планета у нашем систему - стога, нећете имати проблема да је уочите на небу, а она ће вас даље наводити ка Урану - лево од ње.

 

Важно је знати да ће све ове планете бити уочљиве тек након што са неба нестане сва сунчева светлост, и да ћете на располагању имати око сат или два, пре него што се Јуптер и Меркур спусте испод хоризонта.

 

Што се тиче Марса, ова планета ће бити видљива током дужег временског интервала и то на југозападном делу неба изнад полумесеца од 25. до 27. марта и испод Месеца након 28. марта.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 23 март 2023 11:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани