A+ A A-

Нову комету на небу можемо видети голим оком

Оцените овај чланак
(3 гласова)

comet_ison_main_article_1356605949_540x540БЕОГРАД – Небом ће данас проћи комета Ц/2011 Л4, видљива и у нашим крајевима голим оком, јер ће бити најближа Земљи, али и тад ће бити удаљенија од растојања између Сунца и наше планете.

Поводом овог новог занимљивог астрономског догађаја Центар за промоцију науке (ЦПН) у Београду ће организовати 7. марта трибину у Студентском културном центру (СКЦ) под називом “Чекајући комету”.

Комета, за коју астрономи процењују да ће достићи сјај довољан за видљивост голим оком,  ће проћи најближе Земљи 5. марта, а биће најближа Сунцу 10. марта, после проласка кроз перихел (најмању удаљеност од Сунца), саопштио је ЦПН.

Након бројних чланака и телевизијских прилога последњих дана на ову тему, на  трибини ЦПН ће се први пут уживо, пред публиком у Београду, разговарати о потенцијалној опасности од удара небеских тела, о могућности заштите наше планете и другим темама у вези са свемиром.

Биће речи и о томе на који се начин ове небеске појаве помињу у популарној  литератури научне фантастике (СФ), стрипу, филму, али и у старим хроникама и древним рукописима.

Учесници трибине Центра за промоцију науке, како је најављено, биће најпознатији научници и промотери науке у Србији који се баве овом темом из различитих углова.

Са радозналом публиком у Студентском културном центру ће разговарати Милан М. Ћирковић из Астрономске опсерваторије у Београду, Никола Божић из Истраживачке станице „Петница“, Игор Смолић из Института за физику у Београду, Себастиан Аданко из Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, Воја Антонић, научни писац, и Драгана Грбић из Института за књижевност и уметност.

Претходних недеља били смо сведоци неколико астрономских догађаја који су привукли пажњу, али и изазвали много недоумица, тако да их је потребно детаљније представити. Последњи од њих је управо пролазак комете коју су астрономи назвали Ц/2011 Л4 (PANSTARRS).

Трибина ће се одржати у Великој Сали Студентског културног центра у 19 часова.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 05 март 2013 02:23
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани