Кућа Добрих Вести

Login

Нешто што се не пропушта – Мај месец математике (М3)

Оцените овај чланак
(41 гласова)

SlikaБЕОГРАД - Минхен има Октоберфест, Рио има карневал, у Кан се иде на филмски фестивал, али ако сте у мају месецу макар близу Србије, оно што морате посетити је манифестација "Мај месец математике", која се одржава у двадесет градова наше земље. Нарочито не смете пропустити централну изложбу у Галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици у главном граду!!!

Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности (САНУ) по други пут организују националну научно популарну манифестацију "Мај месец математике", која ће трајати од 29. априла до 29. маја 2013. Након што је програме прошлогодишње манифестације видело више од 100.000 људи, математика је поново на улицама и трговима, у галеријама, салама за предавања, школама и факултетима.

Изложба у којој можете и сами да учествујете

Посетиоци ће моћи да виде, осете и истраже бројне нове интерактивне експонате. Математичка изложба открива кругове који повезују математику са простором око нас, са уметношћу, са природом и планетом Земљом. Специјално место на овој више него занимљивој и образовној изложби заузимају геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија (изложба „О божанској пропорцији – Леонардови полиедри”). Неке од занимљивости у вези овогодишње М3 можете видети овде.

Манифестацију су подржали сви универзитети из Србије, бројне школе, струковна друштва и невладине организације, домаћи и страни културни центри, на десетине медијских кућа, али и многи партнери и спонзори из привреде.

Седрик Вилани – млади геније у посети Београду и М3

Покровитељ манифестације је академик Никола Хајдин., председник Српске академије наука и уметности. Међународни покровитељ је славни француски математичар Седрик Вилани (Cédric Villani), млади геније, најактуелнији добитник Филдсове медаље, који поводом "Маја месеца математике" долази у Београд и чија књига „Жива теорема“ излази из штампе током манифестације. Заједно са другим математичарима које ће Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ окупити овог маја у новом математичком кругу, он у Србију доноси дух Филдсове медаље и са њом Архимедову поруку: "Уздигни се изнад себе и схвати свет", што је и мото овогодишње манифестације. 

И забавна и друштвено значајна манифестација - "Уздигни се изнад себе и схвати свет"

„Не можемо, свакако, да цело друштво научимо математици – она се учи у школи. Можемо, међутим, да значајно утичемо на представу о овој науци, да покажемо чему служи, које изазове пружа и која занимања нуди. Можемо да укажемо на значај математичке писмености за пут Србије ка економији знања којој тежимо.

"Управо са том намером организујемо националну манифестацију Мај месец математике. Програми су за посетиоце свих узраста, без обзира на формално образовање. Са математичарима и ентузијастима из земље и иностранства показаћемо – кроз боје, музику, филм, игру, кроз научне демонстрације, дечје радионице, популарна предавања, концерте, такмичења, изложбе, чак и кроз живе експонате – да је математика свуда око нас, у природи, у космосу, у свету који је човек створио. И да је често знамо и боље него што мислимо да је знамо... Дођите и уверите се!”, поручила је мр Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке (из каталога прошлогодишњег М3)

Сви програми су бесплатни и намењени су посетиоцима свих узраста!

Будите и ви део једног од најлепших и најважнијих догађаја посвећених промоцији науке у Србији! Ви само дођите а млади, вредни, паметни, способни, мотивисани демонстратори ће вас упознати са занимљивом страном математике кроз интерактивне експонате, филмске пројекције, научне демонстрације, дечије радионице, популарна предавања, изложбе... Забавите се и уживајте!

Поделите ову информацију на друштвеним мрежама, да неко од ваших пријатеља не би пропустио ово незаборавно искуство, па да вам то пребацује до следећег М3. :)

ПРОМОТИВНИ ВИДЕО:

Мај месец математике 2013. from Centar za promociju nauke on Vimeo.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 април 2013 16:20
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија