Кућа Добрих Вести

Login

“Никола Тесла – Secret Connection Summit” у знаку мира и хуманости

Оцените овај чланак
(8 гласова)

forumfiksnaНОВИ САД - “Сви смо ми једно. Људи су међусобно повезани невидљивим силама”, порука је Николе Тесле чији дан рођења данас обележавамо и као Дан науке у Србији, са многобројним манифестацијама.

Управо на ту “тајну” али и бесконачну повезаност међу људима целог света упућује и назив мултимедијалног интернационалног фестивала “Никола Тесла – Secret Connection Summit”, који данас свечано почиње на Фрушкој Гори у организацији Тесла Глобал Форума, а у знаку и поруци мира и хуманости за коју се Тесла залагао читавог живота остављајући је као трајну поруку људима.

У сусрет овом изузетном скупу младости, умности и искуства синоћ су се у хотелу Електровојводине ..Норцев” на Иришком Венцу, где се овај скуп одржава, нашим младим генијалцима, којих се око 150 окупило у Теслином Сајбер кампу, обратили директор Међународног центра за мир из Вашингтона, Ги Џокен (Guy Djoken), затим председник француске Федерације за УНЕСКО Ив Лопез Yves Lopez, као и директор међународног самита за одрживо лидерство Умеш Муки (Umesh Mukhi) из Индије.


Студентима окупљеним у овом “кампу генијалаца”, у коме се налазе академци из земље и света ради обогаћивања свог знања и размени искустава са угледним професорима и научницима, обратила се и угледни професор из Аустралије Наташа Чича (Natasha Cica), која је у тој земљи проглашена за једну од 100 најутицајнијих људи, као и Тијаго Лопез из Португала, који сада ради у Турској и директор је више научних форума. Нашим дивним младим људима који знања стичу на универзитетима у Србији, али и на Кембриџу, Оксфорду, Харварду и другим угледним светским високообразовним институцијама, обратио се и Александар Протић, Федерални саветник у Француској федерацији за UNESCO мреже и научни директор Тесла глобал форума, који је, како је речено, "главни точак" целокупне ове изванредне манифестације, који већ годинама шири добро име Николе Тесле и Србије на најпрестижнијим светским универзитетима и институцијама. 

 

                      teslastudenti

Бела голубица уручена Ги Џокену – 2015. година светлости

Ги Џокен је и председник америчке федерације за UNESCO мреже и велики активиста за социјалну правду, што је, како је рекао сгудентима и средњошколцима, нешто што нико не може да му одузме.
Рођен у Камеруну у сред Африке, пошто је, како каже, увек био активиста, као и његов отац, морао је да оде из родне земље и своју борбу против свих облика потлачености, настави је у Америци и широм света.
Он је истакао значај Николе Тесле који је "био тако напредан за своје време и није био само научник и проналазач, већ и велики хуманитарац”.
Уједињене нације (УН) су према његовим речима, одлучиле да 2015. година буде година светла и светлосних уређаја и не постоји бољи човек од Николе Тесле за промоцију ове области.

“Зато сам и дошао у Србију да понудим партнерство Тесла Глобал Форуму, који већ ради на промоцији Николе Тесле и његовог дела, да заједно радимо на томе. Отворени смо за сваку врсту сарадње, желимо да осветлимо улогу Николе Тесле и на овој конференцији, додао је Џокен, коме је јуче у Матици српској у Новом Саду свечано уручена “Бела голубица”, награда коју поводом Теслиног рођендана додељује Тесла глобал форум истакнутим личностима из света, чији је рад повезан са делом нашег славног научника.

“Да је било десет људи као што је Никола Тесла свет би био много боље место него што је данас”, порука је Џокена.

 

                       forumgrafike


Активизам за Николу Теслу - Програм Фестивала

 

Данас, са почетком у 14 сати у сали хотела "Норцев" биће одржана свечана академија, у присуству представника републичких, покрајинских и градских власти и институција, којом ће уједно бити прослављен Теслин рођендан.

Пре тога, уводно предавање у оквиру Тесла едукације одржаће Гај Ђокин, директор Међународног центра за мир, а на Тесла форуму биће одржан и округли сто на тему “Примена Теслиних идеја и изума данас”, уз учешће професора електротехничког и машинског факултета, еминентних стручњака.

За послеподне је планирана Радионица “Виртуелна безбедност”, на којој ће учествовати полазници Више електротехничке школе и Карловачке гимназије.

Другог дана, у оквиру Тесла едукације, представиће се најуспешнији млади иноватори. Говориће се о Тесла технологијама, а на Форуму ће бити одржани округли столови на тему Тесла екологија, уз учешће представника
Националног парка Фрушка Гора, Факултета Футура и резервата Засавица, уз скуп “Тесла активизам”, на којем учествују организације које се баве заоставштином Николе Тесле.
Планиране су и еко, музичка и ликовна радионица.

У оквиру Тесла едукације, 12. јула ће бити речи на тему “Тесла и одрживост”, а говориће Умеш Муки и Тиаго Ферера, а затим ће се говорити и на тему “Тесла и Пупин на истом путу”.
У оквиру Тесла форума биће одржани округли столови “Тесла форум за мир” и “Тесла понос дијаспоре”. Тог дана у свечаној сали Матице српске биће уручене Тесла награде – Бела голубица и Тесла силвер коин.
Током Фестивала биће приказивани филмови посвећени Тесли и организована изложба Музеја Николе Тесле у Београду, као и премијерна изложба стрипа Проналазач, Раве Мехте.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 јул 2014 09:54
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија