Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 361
A+ A A-

Дан науке у Србији - трајна повезаност са Николом Теслом

Оцените овај чланак
(5 гласова)

teslafotografijaБЕОГРАД/НОВИ САД/НИШ/УЖИЦЕ – Данас је врло узбудљив дан када је у питању наука. У Београду, Новом Саду, Нишу, Ужицу и другим нашим градовима се поводом Теслиног рођендана, који је сада трајно повезан са Даном науке у Србији, организују многобројне манифестације.

Поводом Дана науке, 10. јула, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, др Александар Белић, разговараће са новинарима поводом приступања Републике Србије „Хоризонту 2020“, новом оквирном програму Европске комисије за финансирање науке. Придружите нам се! „Хоризонт 2020“ је до сада највећи финансијски инструмент за финансирање науке у Европи и обухвата фонд од невероватних 78 милијарди евра.

Инфо сесија о “Хоризонту 2020” је заказана у Научном клубу Центра за промоцију науке (ЦПН), у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату, данас у 15 часова.

На истом месту одржаће се и и научнопопуларна трибина “ХААРП и друге заблуде о науци” у 19 часова.

Државни секретар ће, заједно са својим тимом, одговарати на питања новинара и објаснити зашто је важан „Хоризонт 2020“ не само за науку у Србији, него како може да помогне мала и средња предузећа, јавни и цивилни сектор, као и да ли овај механизам може да смањи незапосленост у Србији.

У част Тесле пригодне програме припремили су и Музеј Николе Тесле и Завод за проучавање културног развитка у Београду.

EXIT Revolution и Никола Тесла Secret Connection Summit

На Теслин рођендан отвара се на Петроварадинској тврђави у Новом Саду ЕXIТ фестивал, који ће поруком "Revolution“ одати почаст нашем великом научнику који је осветлио свет. Такође у Научном клубу ЦПН у Београду биће отворен Дечји научни клуб.

На Фрушкој гори почиње вишедневни Мултимедијални интернационални фестивал "Никола Тесла – „Secret Connection Summit“, у склопу Научно-образовног рекреативног центра Електровојводине у хотелу “Норцев”, a у организацији Тесла глобал форума.teslaplakat

 

Председник Републике Србије Томислав Николић и највише установе културе и образовања, међу којима и Матица Српска у Новом Саду, подржали су ову манифестацију. Поред представника државних институција и јавних личности, гости на данашњој свечаној академији ће бити и представници најпрестижнијег светског форума за младе One Young World.

Фестивал се бави темама које осветљавају Теслин допринос напретку модерне цивилизације у областима комуникација, телекомуникација, енергетике, иновација, културе, уметности и филозофије стваралаштва, као и Теслиним доприносима развоју еколошке свести у друштву и успостављању еколошке одговорности као саставног дела индустријског развоја глобалног друштва.

Како је Тесла правио громове и хидроелектране

Београђани ће имати и прилику да обиђу кабинете Електротехничког факултета и сазнају како је “Тесла правио громове“, на који начин је производио бежичну енергију и лоптасте муње, како се мери јачина струје.

У Народној библиотеци Србије биће могуће сазнати више о посебном пријатељству Тесле и песника Јована Јовановића Змаја, док ће у Универзитетској библиотеци бити могуће сазнати зашто је Ђорђе Станојевић човек који је осветлио Србију.

И у другим градовима Теслин рођендан ће свечано бити обележен. Тако ће на реци Ђетињи у Ужицу бити могуће обићи најстарију хидроелектрану у Србији, саграђену према Тесла принципима 1900. године, само четири године после Нијагаре.

Посетиоци у Лесковцу ће моћи да обидју хидроелектрану Вучјанку која представља невероватан спој природе и људских руку.

У Нишу је најављена посета хидроелектрани Света Петка која је од априла први пут у својој историји отворена за посетиоце, као и уз специјалне анимације Теслиних патената на Електронском факултету.

О Тесли и Друштво за информатику Србије

Друштво за информатику Србије такође организује поводом 10.јула, Дана науке Србије и 158 година од рођења Николе Тесле трибину на тему “Никола Тесла и 21 век - Србија у светлу победе наизменичних струја” која почиње у 19 сати на Грађевинском факултету у Београду, Краља Александра 73.

Поздравну реч имаће проф. др Марко Иветић, Грађевински факултет, док ће о теми "Никола Тесла данас " говорити Владимир Јеленковић, директор музеја Никола Тесла. "Тесла: Нијагара и Ворденклиф (нове чињенице)", биће тема излагања проф. др Петра Кочовића, дипл.инж. Водитељ програма је мр Радивоје Филиповић, дипл.инж., члан УО Друштва за информатику Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 јул 2014 18:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани