A+ A A-

ЦЕРН У СРБИЈИ 2014

Оцените овај чланак
(11 гласова)

БЕОГРАД - До 19. септембра у Научном клубу Центра за промоцију науке (ЦПН), у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату, бићете у прилици да видите границе сазнања светске науке.

Центар за промоцију науке, у сарадњи са Комисијом за сарадњу са ЦЕРН-ом и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије обележава 60. годишњицу Eвропскe организацијe за нуклеарна истраживања - CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), упоредо са сличним догађајима организованим у Женеви.

 

Изложбу су синоћ у просторијама Научног клуба ЦПН-а, отворили директор Одељења за истраживање и рачунарство у ЦЕРН-у др Серђо Бертолучи и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије др Срђан Вербић који је рекао да CERN даjе могућност нашоj привреди да учествуjе у проjектима, али и нашим студентима, наставницима, ђацима да уче у jедноj од наjвећих лабораториjа, не само кроз истраживање него и кроз комуникациjу са људима из целог света.

 

На отварању изложбе је предочено да у CERN-u тренутно ради око 50 научника и истраживача из Србиjе и то како за наше, тако и за стране научне и друге институције, што представља прави сајам идеја, технологија и знања, као и ,,најевећу могућу библиотеку знања". 

 

Др Серђо Бертолучи, „научни шеф" CERN-a истакао је да је инвестирање у науку, истраживања, образовање - инвестирање у будућност, указујући да је "задивљен енергиjом и ентузиjазмом младих људи у Србиjи". 

 

На овој интерактивној изложби ћете моћи видети и чути како изгледа Велики сударач хадрона (LHC),  акцелератор ЦЕРН-а на коме је доказивано постојање Хигсовог бозона. Сазнаћете и о  његовим моћним детекторима честица. Изложени експонати ће вас информисати и дочарати како истраживања у ЦЕРН-у, највећој истраживачкој институцији на свету, тако и вишегодишње учешће више од 30 српских научника у раду ове организације.

  

Изложба „ЦЕРН у Србији 2014“ публици представља инструменте, детекторе и технологије ЦЕРН-а, најновија достигнућа физике честица високе енергије, као и многа кључна питања савремене физике.

 

                          cern

 

Поред изложбе, посетиоци ће бити у прилици да сваког дана присуствују популарним предавањима познатих физичара, као и радионицама организованим у сарадњи са Физичким факултетом Универзитета у Београду и Института за физику у Београду а биће организоване и популарне демонстрације огледа из физике, које ће изводити студенти и докторанти Физичког факултета, као и научни демонстратори Центра за промоцију науке. Посетиоци ће моћи да учествују и у радионицама из физике.

 

Изложба је организована под покровитељством ЦЕРН-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а трајаће до 19. септембра, у просторијама Научног клуба у Кнез Михаиловој 5, на другом спрату. Улаз је слободан.

Искористите ову прилику да будете на извору најновијих истраживања и открића која постоје на овој нашој планети. Поведите и ваше најмлађе, јер је изложба намењена посетиоцима свих узраста.

 

Шест деценија CERN-a

Ове године се обележава шест деценија открића у ЦЕРН-у. Ова европска организација, чије је пуно име Eвропска организација за нуклеарна истраживања (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), а седиште смештено уз границу Швајцарске и Француске, недалеко од Женеве, основана је 1954. године.

Једна од земаља оснивача била је и тадашња СФРЈ. Након неколико деценија одсуства, пре три године, Србија се као наследница вратила у ЦЕРН-ову породицу.

Прослава шездесетогодишњице оснивања ЦЕРН-а у Женеви одржава  се годину дана након изузетних, историјских продора са открићем Хигсовог бозона на акцелератору LHC, као и Нобелове награде која је додељена Питеру Хигсу. Прослави ће крајем овог месеца присуствовати шефови држава чланица, укључујући енглеску краљицу и председника Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 септембар 2014 02:12
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани