A+ A A-

Тесла фест у Новом Саду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

teslaaaaaaНОВИ САД – Традиционални међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“ одржаће се од 12. до 15. октобра у Спортском центру "Војводина" (СПЕНС) у Новом Саду.

 

Сваке године своје проналаске, иновације, нове производе, технологије и пројекте изложи више од 500 индивидуалних проналазача, младих талената, студената, предузетника, школа, факултета, института и предузећа из земље и иностранства.


На “Тесла фесту“ су до сада учествовали проналазачи и излагачи из више од 25 земаља света. Међународни жири најуспешнијим учесницима додељује златне, сребрене и бронзане плакете са ликом Николе Тесле и Гран при „Тесла феста“, објавио је Савез проналазача Војводине.


„Тесла фест“ је лиценциран од Светске организације за интелектуалну својину (WIPO),чије висока признања се додељују за најуспешнију иновацију, жену проналазача и младог проналазача.


Овај догађај се одржава 28 година и прерастао је у значајан привредни, научни, културни догађај у земљи и региону где се афирмишу иновације, проналазаштво и интелектуална својина као важан фактор економског и технолошког развоја.


„Тесла фест“ доприноси успостављању конкретних пословних аранжмана и бржој реализацији проналазака и других проналазачких замисли.


Програм ове манифестације чине:


- изложба проналазака, нових производа и технологија,

- изложба индустријског дизајна , жигова, ознака географског порекла и робних марки,

- међународна конференција о иновацијама,

- међународно такмичење-смотра техничког стваралаштва младих, ,,Млади на Теслином путу“

- изложба музеја Никола Тесла, позоришна представа о Тесли и друге културне манифестације, додела награда и признања.

 

Неке од занимљивих тема овогодишњег „Тесла феста“ су на програму 13. октобра: „Примена и утицај иновација и интелектуалне својине на извозно оријентисану привреду“ са почетком у 10 часова, „Хоризонт 2012 нови програм ЕУ – иновације и перспективе Србије“ (почетак у 10,45 часова), „Значај заштите колективног жига-ознаке географског порекла за пољопривредне и прехрамбене производе“ у подневном делу програма (око 11 часова).

 

Следе затим предавања на тему „Ефекти иновационих малих и средњих предузећа“ на локалну регионалну привреду и запошљавање као и „Умрежавање МСП – кластери, пословни инкубатори, научно-технолошки паркови), као фактор иновативности и конкурентности.

 

На крају конференције предвиђено је и предавање о улози и значају интелектуалне својине за развој предузетништва са почетком у 16,35 часова.

 

Догађај се одржава под покровитељством Владе Србије, Владе АП Војводине, Града Новог Сада и Завода за интелектуалну својину.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 11 октобар 2014 22:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани