A+ A A-

Још један историјски успех за српску науку

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vesnabengincrnojevicНОВИ САД - Група истраживача са Универзитета у Новом Саду по први пут у нашој земљи освојила средства Teaming пројекта, захваљујући чему ће Србија добити нову истраживачку институцију.

 
Након изузетног успеха Софије Стефановић, која је освојила први ERC грант међу српским научницима, из Брисела је стигла вест да је Србија добила и први Teaming пројекат. Професорка са Универзитета у Новом Саду Весна Бенгин-Црнојевић и професор Владимир Црнојевић, који су уједно и оснивачи истраживачког центра BioSense шефови су овог пројекта.


Пет међународних институција, на челу са Универзитетом у Новом Саду, добили су зелено светло од Европске комисије за израду бизнис плана савременог научног центра, чија изградња би могла почети следеће године у Новом Саду, у оквиру европског програма финансирања Teaming, објавио је Центар за промоцију науке.


Тим институција окупљених око пројекта ANTARES - Center of Excellence for Fresh Produce Postharvest Science and Technology – осмислио је план оснаживања и унапређења ланца производње свеже хране у Југоисточној Европи. Иновативне идеје и мултидисиплинарни прилаз могли би да направе огроман помак у овој области, у погледу организације, технологије, техничких аспеката и едукације.


Програм Teaming, један од инструмената новог европског програма финансирања Хоризонт 2020, представља покушај да се проблем неравномерног развоја науке реши. Овај програм има за циљ да оснажи европску науку на тај начин што ће у мање развијеним регионима финансијски подржати унапређење постојећих или оснивање нових научних институција, кроз пажљиво осмишљен програм међународне сарадње - између мање развијених научних институција и лидера европске науке у тој области.


Пројекат се одобрава и реализује током две фазе. Најуспешнијим кандидатима из прве фазе одобравају се средства у висини од 200.000 до 500.000 евра за израду детаљног бизнис плана, који ће илустровати потенцијал будућег научног центра. Пројекти са најквалитетнијим бизнис планом, у оквиру фазе два, освајају средстава за оснивање новог или унапређивање постојећег научног центра. Средства за ову фазу додељују се у висини од 15 или чак 20 милиона евра.


Центар за промоцију науке позвао је све заинтересоване да се детаљније упознају са пројектом у оквиру Хоризонта четвртком, који ће се 5. фебруара у 15 часова у новој згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 фебруар 2015 18:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани