Кућа Добрих Вести

Login

Игралиште за иновације испред арене

Оцените овај чланак
(3 гласова)

naukaaaaПреко 2.500 ученика у петак ће истражити Игралиште за иновације јер научни караван 25. септембра стиже у Београд.


Хемијски експерименти, огледи из физике и популарна предавања су у сржи интерактивног програма а већ преко сто школа пријавило је своје учешће.


Игралиште за иновације, научно-популарни догађај који БАСФ организује широм Средње Европе, у петак увече биће терен за више од 2.500 ученика основних и средњих школа жељних да истраже чаробни свет хемије и физике.


На западном платоу Комбанк Арене, на површини од око 1200 метара квадратних биће постављен интерактиван научни полигон, а могућност да ученици из више од 100 основних и средњх школа из читаве Србије истраже сваки његов део, пружиће око 80 демонстратора и волонтера Хемијског факултета Универзитета у Београду и Центра за промоцију науке Републике Србије.


Експерименти из физике, хемијске реакције, бројна научно-популарна предавања која ће посетиоцима објаснити неке од основних закона природних наука, биће у сржи манифестације.


„У петак ћемо се играти са супстанцама које мењају боју и флуоресцентним хемикалијама, објаснићемо како настаје наелектрисање, покушаћемо да запалимо ватру водом, а потом и да је контролишемо водећи се законима хемије. Колеге из Центра за промоцију науке приказаће, а потом омогућити деци да се и сами упознају са неким од основних и врло интересантних закона физике, а професори Хемијског факултета ће нас упознати са врло занимљивим чињеницама које до сада нисмо знали и јасно нам ставити до знања да је хемија свуда око нас“, објашњава Александар Ђорђевић, један од координатора пројекта.


Ученици долазе из свих градова Србије


Програм ученичких посета је конципиран тако да траје од 17 до 1 час после поноћи, а свака група ће се на игралишту задржати око један и по час. Ученици долазе из Новог Пазара, Смедерева, Сомбора, Старе Пазове, Крагујевца, Београда, Шапца и бројних других градова Србије, а последњи термини су резервисани за ученике из школа земаља региона.


„Веома смо поносни што имамо прилику да школама Србије поклонимо један овакав програм, јер из ранијег ангажовања на сличним пројектима популаризације науке које спроводимо од 2011. године знамо колико школе, поготово у мањим местима, оскудевају у условима потребним за извођење практичне наставе физике, а поготово хемије. Догађај који нас очекује у петак симболично је назван игралиштем за иновације, јер у сржи, лабораторије и јесу нека врста игралишта на коме свака победа води некој новој иновацији која нам омогућава боље сутра. Због тога је врло важно да деца у овом узрасту схвате значај природних наука“, истиче Мирослав Брњак из БАСФ-а.


Игралиште за Иновације је путујућа манифестација коју БАСФ организује у главним градовима Средње Европе, поводом обележавања 150 година постојања и представља поклон свим школама и ђацима који се интересују за природне науке. До сада је ова манифестација реализована у оквиру прославе јубилеја у главним градовима Мађарске, Чешке и Пољске, а након Србије, научни караван наставља свој пут ка Румунији.



 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 септембар 2015 22:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија