Кућа Добрих Вести

Login

Посета од историјског значаја за научну заједницу у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

jansyuyuyuБЕОГРАД - Прошле недеље Србију је први пут посетио Роберт-Јан Смитс, генерални директор Главне управе за истраживање и иновације Европске комисије. 

 

Мада његова посета није привукла велику медијску пажњу, она је била готово историјска за научну заједницу у Србији.


Као практично други човек европске науке, Смитс је одговоран за највећи програм финансирања науке у историји, програм „Хоризонт 2020“ који је тежак чак 80 милијарди евра. Његов долазак представља додатно признање бројним успешним напорима домаћих истраживача да буду конкурентни у такозваном европском истраживачком простору и да освоје средства из „Хоризонта 2020“.


„Ово је моја прва посета Србији и морам рећи да сам изразито импресиониран оним што сам видео током ова два дана“, рекао је Роберт-Јан Смитс у ексклузивном разговору за научнопопуларни портал Центра за промоцију науке, Елементаријум.


„Имао сам прилику да видим првокласне универзитете и институте, бриљантне младе људе, изразито елоквентне и самоуверене, који се баве првокласним научним истраживањима, спремни су да граде партнерства и буду део европских пројеката“, закључио је Смитс, додајући и да се у Србији „веома вешто промовише наука”.


Током посете Србији, Роберт-Јан Смитс је у петак, 3. марта гостовао на изложби „Србија у Хоризонту 2020“ коју је организовао Центар за промоцију науке у Галерији науке и технике САНУ. Изложба представља кратки пресек досадашње сарадње домаћих истраживача, научноистраживачких и других установа са Европском унијом.


„Ово је додатни разлог зашто треба што пре поново да посетим вашу земљу, али и да пренесем својим колегама у Европској Унији: обратите више пажње на Србију и предивне ствари које се догађају тамо у области научних истраживања и иновација“, поручио је Смитс.


Посебно је истакао да ће европским научницима пренети поруку: „Остварите сарадњу са српским научницима и зовите их да постану део важе мреже, што је свакако у интересу Европе као целине“.


Поред Смитса, на отварању изложбе Центра за промоцију науке говорили су и академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, као и Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке.


Том приликом, Центар за промоцију науке је позвао и докторанде из Србије који на скупу у Галерији науке и технике САНУ, могли да поставе питања високом европском представнику о стању науке у Европи и Србији, пројектима и подршци истраживањима.


„Веома је важно, више него икада раније, да се промовише наука, да се говори о научним идејама и резултатима“, рекао је Роберт-Јан Смитс, посебно указујући на значај повезивања грађана и науке.

 

„Ко финансира науку? То су наравно порески обвезници. Они желе да знају где је отишао новац који су дали. Из тог разлога сматрам да је обавеза научника и иноватора да покажу на који начин је потрошен новац који је уложен у науку“, поручио је Смитс.


Целокупан видео интервју са Роберт-Јаном Смитсом биће објављен на Елементаријуму и у наредном броју часописа Елементи.

 

Извор: ЦПН/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 март 2017 21:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија