A+ A A-

ТУРИЗАМ ЗА СВЕ: Како путују људи са оштећеним слухом?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

OSTECENISLUHJJJJJJПоводом Светског дана туризма и апела Светске туристичке организације при Уједињеним нацијама (UNWTO) да туризам мора водити рачуна о појединцу, без обзира на пол, расу, статус или било коју другу врсту различитости, делимо са вама искуство и размишљања туристичке блогерке Марлин Ваље која је средином септембра на Глобалном форуму портала Скифт одржала презентацију на тему туризма и инклузије људи са инвалидитетом.

 

Након што је као врло мала изгубила слух, једно од првих питања које је Марлин себи поставила било је – Како ћу моћи да путујем ако не чујем? Како ћу се кретати аеродромом и комуницирати са локалним становништвом на различитим језицима?

 

На њеном блогу Deafinitely Wanderlyst, у циљу дестигматизације ове теме, Вејлова бележи своја искуства и запажања са путовања. Један од закључака од велике важности јесте да је такозвано путовање за особе оштећеног слуха (деф травел) и те како могуће.


Решила сам да верујем себи и не обраћам пажњу на то шта друштво мисли када је реч о глувим људима и путовању. Глува сам и могу да путујем светом, рекла је Марлин.

 

Међутим, туристичка индустрија по себи, глобално је дизајнирана за људе који немају проблема са слухом нити било којом другом врстом инвалидитета. Марлин предлаже да представници туристичке индустрије треба да обрате више пажње на глуве особе и укључе их у модерне трендове. Један од начина на који је то могуће јесте запошљавање глувих особа које би у туристички важним локацијама могле да пруже помоћ коришћењем језика глувонемих, питајући посетиоце коју врсту комуникације преферирају – писану, читање с усана, гестикулацију или комбинацију свих ових техника. То би у великој мери унапредило искуство глувонемих током путовања.

 

Пандемија додатно отежава ствар, јер коришћење маски у затвореном простору онемогућава читање са усана и фацијалне експресије. Марлин предлаже коришћење провидних маски или алтернативних видова комуникације. Такође, како би читава иницијатива имала већу видљивост, неопходно је да актери у туризму остваре сарадњу са различитим асоцијацијама које се баве инклузијом особа са инвалидитетом.

 

Оснивач и директор агенције Аццессибле Травел Солутионс Џон Сејџ, тврди да је приступачност приликом путовања основни проблем са којим се суочавају особе са инвалидитетом. Агенција је у мају објавила извештај Водич за инклузивна и приступачна путовања у којем су четири теме кључне: развој инклузивних и приступачних система, стварање сигурних простора, дизајнирање и укључивање релевантних актера и повећање примера добре праксе инклузије и приступачности.

 

Сејџ је такође истакао да један од основних начина укључивања особа са оштећењем слуха јесте и титловање снимака током конференција и унутар маркетиншких материјала (спотова).

 

Од тренинга и маркетинга, до стратешког развоја дестинације који би у своје планове укључио особе са инвалидитетом, укључујући и функционисање јавног превоза, дестинације могу помоћи свеукупној инклузији, јер у крајњој линији приступачност не би требало да буде само ставка на листи, она је у корену, људско право, рекла је Марлин током конференције.

 

 

Извор: Kућа добрих вести/Vtc.rs

 

 


Последњи пут измењено петак, 01 октобар 2021 16:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани