Кућа Добрих Вести

Login

“Дани Београда” - Београд повезује

Оцените овај чланак
(2 гласова)

danibeogradaБЕОГРАД - Манифестација “Дани Београда”, којом се обележавају значајни датуми у вишевековној историји српске престонице, почела је 16. априла доделом Награде града Београда за 2012. годину, а до 19. априла обухвата низ изложби, концерте, перформанске, радионице, представе и организоване шетње туристичким трасама које откривају историју града и његово културно наслеђе.

Манифестацијом “Дани Београда” славе се два битна датума у историји српске престонице - први писани документ са именом града које се задржало до данас датира од 16. априла 878, а 19. априла 1876. године Турци су коначно предали кључеве града Кнезу Михаилу.

“Дани Београда” званично се прослављају од 2003. године, у организацији Белеф центра , а у програму учествује и Туристичка организација Београда , затим Музеј града Београда, Библиотека града Београда, ЈП “Београдска тврђава”, Културни центар Београда, Кућа легата, Музеј афричке уметности, Педагошки музеј, Кућа Вељковић, Библиотека “Милутин Бојић”, као и центри за културу Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Сопот, Палилула, Раковица и Чукарица.

Београд повезује: "Корацима Иве Андрића" - "На кафи код Кнегиње Љубице"

Београђани ће и сутра (18. априла), трећег дана манифестације „Дани Београда”, имати прилику да уживају у мноштву програма, изложби и концерата. Тако ће се у Културном центру „Чукарица” сутра од 9.30 до 10.30 часова одржати јавни час за треће доба, а у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац од 11 до 13 сати дечја радионица „Наш креативни свет – поздрав из Лазаревца”.

Туристичка организација Београда организује од 11 до 13 часова шетајуће разгледање „Корацима Иве Андрића”, а на Тргу Николе Пашића грађани ће уживати у Великој смотри уличних забављача.

 beogradpovezuje

У току дана следиће отварање ликовне изложбе са конкурса за избор најбољих ликовних радова основних школа Раковице. У Музеју града Београда одржава се програм „На кафи код кнегиње Љубице”, а грађани ће моћи да уживају и у разгледању Дворског комплекса на Дедињу, као и панорамском разгледању Београда отвореним аутобусом. Биће одржан и концерт Музичке школе „Др Војислав Вучковић” и концерт квартета „Cello Femmine”. У Културном центру „Чукарица” биће организована ликовна радионица за одрасле са темом „Београд повезује”, док ће увече у 19 часова у Културном центру Београда бити свечано отворена Београдска интернационална недеља архитектуре.

У току дана су и занимљиви програми које посетиоци могу да виде на Београдској тврђави, у Музеју града Београда и Педагошком музеју.

У Центру за културу Сопот биће организован програм под називом „Сопот си ти – Лице у лице, препознај(се)”, а у Центру за културу Гроцка – програми „Путујуће изложбе”.

Комплетан програм манифестације

Програм манифестације налази се и у Календару Портала за културу југоисточне Европе.
Званични видео прилог ове манифестације можете видети на следећој адреси: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=F4l1BIMftHk, а комплетни програм на линку.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 април 2013 23:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија