Кућа Добрих Вести

Login

Маја Ђукић и Давид Лаиншчак шампиони света

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1ZLATOBRNODJUKICILAINSCAKБРНО - Маја Ђукић и Давид Лаиншчак освојили су шампионску титулу у дисциплини микс тандем на омладинском Шамионату света у куглању у чешком граду Брно победивши у финалу са 2:0 у сетовима чешку комбинацију Маркета Јандикова – Ростислав Горецки 140:139 и 138:123!


Бронзане медаље припале су  Мери Јановој и Александру Соколовском из Македоније и  Меркети Хофмановој и Ладиславу Урбану из Чешке.
- Пресрећан сам због ове медаље, друге златне после оне у екипном делу на Шампионату света – рекао је Давир Лаиншак који је лане на кадетском Светском шампионату у Залаегерсегу освојио бронзу у спринту.- Најтеже нам је било против Хрватске, коју смо елиминисали у другом колу.  Касније је све било лакше, посебно у финалу. Били смо растерећени, освојили смо медаљу али се нисмо предавали, желели смо злато!
Маја Ђукић има  са Ссветског шампионата за кадете у Сарајеву 2011. злато у пару са Миланом Павлиц и бронзу у миксу са  Балажем Ковачем, сада је стигло јоп једно, али јуниорско, злато у миксу!
-  Све ривале смо победили са 2:0 осим хрватског тандема, али смо и ту добро одиграли „златне кугле“. Био је то најважнији меч, одлучиво је о уласку у полуфинале да са настави пут ка злату. Није било ни касније лако, морали смо да елиминишемо два чешка тандема бодрена фантастичном публиком. Помогло нам је то што смо у полуфиналу већ обезбедили медаљу, али смо се договорили да нема попуштања и да нам је циљ злато.
1ZLATOBRNOLAINSCAKDJUKICSELEKTORVUKADINOVICПрви сет финала решила је Маја Ђукић. Чешка комбинација је већ завршила сет, и оборила 139 чуњева. Србија је имала 133 чуња и још један хитац. „Седмица“ је доносила победу, са „шестицом“ би се разигравало за поен у сету. Ђукићева је оборила „седмицу“ и то је био први корак ка шампионској титули. У другом сету  сјајна игра Ђукићеве и Лаиншака која је деветком у 24. хицу донела недостижну предност  за убедљиву победу у сету и 2:0 уза светско злато.
У првом колу са 2:0 побеђен је естонски микс Кати Олт - Марек Киви. У сетовима је било131:128 и 147:115 и обезбеђен је пласман у четвртфинале, где су елиминисали хрватски микс Клара Седлар – Хрвоје Мариновић. После 1:1 у сетовима 156:147 и 137:167 играле су се „златне кугле“. Хрватска комбинација је оборила пет и седам чуеева, Маја Ђукић и Давид Лаиншчак по седам и са 14:12 прошли су у полуфинале обезбедивши најмање бронзани трофеј.
Против чешког микса Маркета Хофманова - Ладислав Урбан није било несвесности у полуфиналу 2:0 (155:143 и 151:143), обезбеђено је сребро, али су  Ђукићева и Лаиншчак ношени бурним навијањем свих чланова српске скпедиције, предвођених Радованом Влајковим, ставили златну тачку.
-Играли су добро, заслужили су злато, али су ми и покидали нерве. Стално сам им говорила да не журе, да играју мирно, планирају сваки хитац. У овој дисциплини немају много прилике исправе грешке. Такође, припретила сам им и рекла да због мене више не смеју да до краја играју „златне кугле“ јер не бих издржала још један трилер – нашалила се селектор јуниорки Јулијана Вукадиновић која је секундирала златном српском миксу.
1ZLATOBRNODJUKICDIREKTORJOVANOViCIILAINSCAK Директор КС Србије Милан Јовановић је  почастио целу експедицију за друго светско злато, атмосфера је била раздрагана, орила се песма „Свуда гори около, наша песма поново, све је готово, Србија је првак поново“, али ипак се мислило и на обавезе јер су после микса почела такмичења у спринту...
- Полако корачамо ка нашем циљу да будемо најбоља нација на јуниорксом Шампионату света – рекао је председник КСС Урош Драгојловић.- План да сваког дана освајамо макар једну медаљу смо, за сада, испунили. Маја Ђукић и Давид Лаиншак су нас веома обрадовали,  донели још позитивне енергије нашем тиму. Захваљујем се још једном Министарству омладине и спорта Србије на изузетној помоћи нашим пргорамима  где велику пажњу посвећујем младима а они нам враћају на најлепши начин – медаљама.
 До сада Србија је освојила два злата и бронзу. Трећи пут узастопно,  шампиони света са светским рекордом од 3.890 чуњева постали су омладинци (Роберт Ерњеши 679, Марко Антић 616, Игор Ковачић 697, Милорад Војновић 598, Радован Влајков 684, Ален Кујунџић 616, резерве су биле Давид Лаиншчак и Балаж Ковач, селектор Војко Павловић), злато је припало и миксу Маја Ђукић и Давид Лаиншак, док је бронза припала српском мушком тандему Игор Ковачић и Давид Лаиншчак.
У појединачном финалу у недељу 18. маја имаћемо петорицу куглаша (Игор Ковачић, Радован Влајков, Роберт Ерњеши, Марко Антич и Ален Кујунџић) и три куглашице (Маја Ђукић, Јована Стантић и Ксенија Милосав). Бориће се за два комплета медаља – поједначно класик и појединачно у комбинацији за коју ће се рачунати резултат из екипног дела и појединачног – класик.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 17 мај 2014 14:30
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија