A+ A A-

Ковачићу сребро, Весни Бошков бронза на СП

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1MIKSISPRINTDJUKICILAINSCAKБРНО  - Прекрасан дан за српско куглање на омладинском Шампионату света у Брну: у једном дану српски млади куглаши и куглашице освојили су златну (микс тандем Маја Ђукић и Давид Лаиншчак), сребрну (Игор Ковачић – спринт) и бронзану медаљу (Весна Бошков – спринт).


Србија има пред појединао финале у недељу 18. маја пет медаља – два златне (мушка омладинска репрезнација и микс тандем Маја Ђукић - Давид Лаиншчак), сребрну (Игор Ковачић – спринт) и две бронзане (Весна Бошков -спринт и Ален Кујунџић и  Роберт Ерњеши - тандеми).
Радовање је почело у подне када су се у финалу Маја Ђукић и Давид Лаиншчак окитили златом у микс тандемима, а наставило се по подне и увече када су Игор Ковачић и Весна Бошков донели трофеје у спринту.
Маја Ђукић и Давид Лаиншчак у финалу су са 2:0 у сетовима савладали чешку комбинацију Маркета Јандикова – Ростислав Горецки 140:139 и 138:123!
Бронзане медаље припале су  Мери Јаневој и Александру Соколовском из Македоније и  Меркети Хофмановој и Ладиславу Урбану из Чешке.
1MIKSISPRINTOSVAJACIMEDALJAИгор Ковачић је у финалу поражен после две серије „златних кугли“  од Дениса Анесенса (Немачка) пошто је су сетовима било 1:1. То није било куглање – већ невероватан спортски рат чију су крај сви дочекали на ногама.
Први сет је добио Ковачић 106:102, други Немац 101:88. У првој серији од три „златне кугле“ није било победника 24:24: Ковачић  је оборио „петицу“, „деветку“ и „тројку“, Анесенс  као да је преписивао – „петица“ „деветка“ и „тројка“. Немац је у овој серији бацао први и после трећег хица и „тројке“ Ковачићу је требала „четворка“ за победу и злато. Послао је хитац и избио три чуња – „првака“ и две задње „даме“. У гледалишту мук међу нашим навијачима, огромна радост у немачком табору, јер се по правилима играју још три „златне кугле“. Ковачић је играо први и то сјајно: „седмица“, „осмица“ и „деветка“, Немац је срушио  „деветку“ и „седмицу“ у прва два хица и за победу му је у трећем била неопходна – „деветка“. Послао је „бомбу“, пали су сви чуњеви као покошени, за огрому радост Немца.
1miksisprintkovacilevopostolje- Ову медаљу посвећујем мојим суграђанима у Сремској Митровици коју је погодила поплава. Нисам тамо да им помогнем али сам у мислима и у срцу са њима. Нисам незадовољан другим емстом. Ако бих све што се дешавало свео у једну реченицу гласила би: на моју гршку и на своју добру игру Немац је освојио злато. Хтео сам да у првом доигравању последњим хицем „избијем“ пет чуњева, али кугла није имала добру ротацију и пало је три. Комплетирао сам медаље свих боја на овом првенсту а имам шансе за још две – појединачно класик и у комбинацији – рекао је Игор Ковачић, који има из Сарајева 2011. екипно кадетско злато, злато у тандему са Ковачем и бронзу у спринту, а са јуниорског СП у Бауцену 2012. екипно злато.  Био је члан сениорске репрезентације Србије на СП 2013. када су освојили бронзу. Победник је јуниорског Светског купа прошле године. До сада у Брну Игор Ковачић је са златном, сребрном и бронзаном медаљом међу најтрофејнијим омладинцима.
Селектор Војко Павловић није упутио ни једну реч критике на рачун Ковачића и грешке у првом доигравању:
- То се дешава, младог играча понесе атмосфера. Играо је изванредно против изузето јаких ривала  а на крају  је одлучио тренутак деконцентрације. Важно је да из овог извуче поуку.
У првом колу Ковачић је елиминисао Аустријанца Каиблингера са 2:0 у сетовима (114:104 и 94:91).  У другом колу био је  бољи од Пољака Адриана Шулаца  са 2:0 (114:104, 94:91). У четвртфиналу је савладао Филипа Глапиака (Аустрија) на „златне кугле“ (1:1 у сетовима 114:104, 106:115). Аустријанац је срушио пет, четири и четри чуња, укупно 13, а Ковачић шест, шест и пет, укупно 17. У полуфиналу је елиминисао Аустријанца Маркуса Всетецку  са 2:0 (106:192 и 114:113).
Бронзане медаље припале су Миколају Конопки (Пољска) и Маркусу Всетецки (Аустрија).
1MIKSISPRINTBOSKOVDESNOВесна Бошков је у полуфиналу поражена  од касније шампионке света Хрватице Катарине Зејец са 2:0 (93:97, 101:97). Пре тога је у првом колу победила Доминику Мускову из Словачке са 2:0 (95:84 и 105:100),  потом и у узаврелој атмосфери Чехињу Навркалову на „златне кугле“ (1:1 у сетовима, 105:98 и 87:63). Наша репрезентативка имала је шест, осам и седам чуњева, Чехиња  три, седам и четири и на крају 21:14 за Весну Бошков.
За улазак у полуфинале савладала је после „златних кугли“ Македонку Мери Јаневу. У сетовима је било 89:87 за Јаневу, у другом 96:96 па се играла додатна кугла за победу у сету: Бошков је оборила „петицу“, Македонка „четворку“. „Златне кугле“ су, потом, одлучивала о власници бронзе: Јанева седам, девет и шест чуњева, Бошков шест, седам  и девет и после 22:22 приступило се другој серији. Македонка је оборила осам, три и девет чуњева, Бошков седам, седам и девет и прошла у полуфинале са 23:20!
У полуфиналу је зауставила Катарина Зајец (Хрватска) са 2:0 (93:97, 101:107).
- Пресрећна сам због медаље. Најтежи меч је био против Зајец, мало сам се и опустила  и изгубила сам у многоме и због својих грешака – рекла је Весна Бошков која је прошле године освојила кадетско појединачно сребро и екипну бронту на СП у Залаегерсегу.- Не бојим се „златних кугли“, волим да их играм. Против Јаневе сма одиграла седам – по три за меч и једну за победу у сету и све се добро забршило.
1MIKSISPRINTOSVAJACIMEDALJAСелектору Јулијана Вукадиновић је, као је сликовито описала, хтело срце да стане док је секундирала Весни Бошков:
-Дотукло ме је када је рекла да воли „златне кугле“. Само што се нисам срушила! Она је иначе рођена за ову дисциплину. Упозоравала сам је на Хрватицу која има разоран хитац иако се некима чини да кугла једва стигне до чуњева. Њој је пало много „деветки“ и са њима је „уништила“ Весну Бошков.
Злато је припало Натали Топицовој (Чешка), сребро Катарини Зајец (Хрватска), сребро две бронзе Весни Бошков (Србија) и Сини Бајзе (Немачка).
Србија је имала још две предствнице у спринту. Нина Каћански је у првом колу савладала Словенку Ању Улагу са 2:0 (99:87 и 112:96) да би је у другом колу зауставила Катарина Зајец (Хрватска) уз много среће на „златне кугле“. Било је 1:1 у сетовима (94:89, 88:93). У три додатне кугле, Зајец је имала шест, седам и шест чуњева а Каћански пет, седам и пет.
Кристина Љубенковић је изгубила од Францускиње Марго Гибелин такође на „златне кугле“. После 1:1 у сетовима (83:100 и 111:90) Францускиња је оборила девет, шест  и седам чуњева, укупно 22, Љубенковић три, седам и пет, укупно 15.
1MIKSISPRINTSRPSKASELEKCIJA- Честитам освајачима медаља, велики допринос успеху дале су и девојке и све смо ближи циљу да будемо најбоља нација на јуниорском Шампионату света – рекао је председник КСС Урош Драгојловић.- Захваљујем се још једном Министарству омладине и спорта Србије на изузетној помоћи нашим програмима. Много улажемо у подмладак, имамо сјајне генерације које су нас обрадовале и овим трофејима и направиле изванредну атмосферу пред најважнији део двонедељног куглашког фестивала у Брну, појединачног сениорског Шампионата света који почиње у понедељак.
Пре омладинског појединачног и екипног Првенства света у Брну је одржан кадетски појединачни Свестки куп на коме је Ален Кујунџић освојио појединачно злато а са Кристином Љубенковић бронзу у микс пару. Србија је била друга нација иза Чешке а испред Мађарске.
 У недељу 18. маја, у појединачном финалу играће  од 8,30 Јована Стантић и Ксенија Милосав а од 9,40 Маја Ђукић.
Марко Антић и Ален Кујунџић излазе на стазе од 12 часова, а у атомском блоку од 14,20 играће чак тројица српских куглаша Иго Ковачић, Радован Влајков и Роберт Ерњеши који заузимају прва три места на листи финалиста са 697, 684 и 679 чуњева и најозбиљнији су кандидати за све три медаље у комбинацији!

ИЗВОР: КУЋА ДОБРИХ ВЕСТИ


Последњи пут измењено недеља, 18 мај 2014 01:27
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани