Кућа Добрих Вести

Login

Обиђите свет и то на туђем каучу

Оцените овај чланак
(9 гласова)

kaucsurferiБЕОГРАД - Свакоме од нас дође тренутак када желимо само да спакујемо кофер или ранац и отпутујемо макар на викенд у околни град, село, или чак другу државу, да одморимо, променимо средину, упознамо нове људе и уживамо у једноставно другачијем крајолику.

Нажалост, веома мали број људи се усуди на овакву авантуру, најчешће због недостатка финансија. Да ли бисте се онда изненадили, можда и шокирали када бисмо вам рекли да можете да посетите други град, државу, па чак и континент, и то на туђем каучу, потпуно бесплатно, а уз то ћете вероватно добити и новог пријатеља, упознати град кроз занимљиве анегдоте, шетати улицама којим сами никада не бисте прошли, а можда ћете хранити патке на околном језеру, ко зна.

Све ово је заправо могуће уз помоћ каучсурфинга, мреже која спаја све љубитеље путовања, авантуристе, људе жељне да упознају нову културу и остваре контакте широм света.

О томе шта је каучсурфинг, ко су заправо каучсурфери, о манама и врлинама оваквог начина путовања, ,,Кућа добрих вести разговарала је са двојицом младих каучсурфера Душком Петровићем и Матијом Парун.

 

За све нас лаике, објасните шта уопште значи каучсурфинг и како та мрежа функционише?

Ако хоћете буквалан превод, то значи сурфовање каучом. Појам је настао у Америци, када  су студенти из мањих градова и са веома оскудним буџетом трагали са смештајем. Људи који су то осмислили, су видели да постоји велика заинтересованост, па су решили да даље направе мрежу, која је данас позната широм света и намењена путницима и домаћинима, који имају могућности да угосте људе широм света.

Феноменална ствар у вези са каучсурфингом јесте у томе што  осим што добијете „кауч“ за џабе, упознате људе из различитих култура, дружите се са њима, размењујете искуства, правите нова пријатељства, научите можда и језик, упознате локално становништво и како они тамо живе, њихове обичаје, њихову свакодневницу, што ретко када можете да искусите ако не упознате неког локалца.

kaucsurf

 

Која је процедура на мрежи/сајту каучсурфинг, ако неко рецимо неко хоће да затражи или понуди смештај?

Процедура је једноставна, уколико планирате неко путовање и тражите домаћина, неко код кога ћете да преспавате или неко од локалаца ко ће да вам покаже град, имате на сајту претрагу, где можете да потражите особу која теби одговара, од пола, до интересовања, и када се одлучите за особу из тог града који бисте да посетите, онда му пошаљете ,,кауч захтев, са образложењем да бисте посетили град, када бисте дошли, колико остајете, да ли вам треба смештај или тура по граду. Углавном људи траже домаћине који им одговарају по интересовањима и карактеристикама, а веома су битне и саме референце других људи, који су гостовали код некога, па онда тако можете да видите како су други људи оценили домаћина.

 

Како да пронађете домаћина, а да знате да није или неће да вам прави проблеме?

Углавном се водиш тим интересовањима, пронађеш неколико људи, прочиташ шта су написали о себи, видиш фотографије, наравно уколико су људи позитивно оценили ту особу, онда имаш додатне позитивне оцене које ти говоре да је домаћин ок и да можеш да га питаш за смештај. Увек постоји доза опреза, али нико од нас до сада није имао непријатне ситуације са домаћинима или гостима који траже смештај.

kaucsurferii

 

Које су мане и врлине каучсурфинга?

Што се тиче мана, навели бисмо само изглед сајта, који помало може да збуни човека. Претходни сајт је био бољи за сналажење, а сада су обрисане неке заједнице, тј. групе које су биле одличне, са пуно информација о одређеним градовима, знаменитостима и другим стварима које су битне путницима. Од врлина, као што смо већ и напоменули јесте то да имате могућност да упознате феноменалне људе, а ми смо са већином остали у контакту, наставили да се дружимо, размењујемо искуства, путујемо, а што је најбитније већина нас има доста слична интересовања, па имамо осећај као да се познајемо сто година. Каучсурфинг је  заиста одлична мрежа јер ти омогућава да проширих видике и стекнеш бројна корисна искуства.

 

Да ли када добијете „кауч“ или када некоме дајете ваш кауч постоје нека „правила куће“ које гост мора да поштује?

То заиста зависи од људи, има оних који вам дају само смештај, кључ од стана и кажу да се понашамо као код своје куће,  али зато рецимо не желе или немају времена да нам покажу град, али има и оних који ће осим смештаја да вас спроведу кроз град,  покажу места која никада сами не бисте видели, као и чари ноћног живота.

Оно што је најинтересантније код каучсурфинга и смештаја код неке непознате особе, јесте то што ви на тај начин заправо видите како у тој и тој земљи живи локално становништво, каква му је свакодневица, како простиру веш,  да ли рециклирају и три кесе или само једну.

kaucsurfingfreehugs

Нема сада неких конкретних правила за понашање гостију, али то вам је као када одете код неког пријатеља, нећете сигурно да правите хаос у стану, већ ћете се трудити да све оставите чак у бољем стању него што је било пре него што сте дошли.

Душко: Гости могу да преспавају једну ноћ, или недељу дана, то све наравно зависи од домаћина. Ја сам госте имао и по недељу дана, јер смо се баш лепо здружили, па ми није ни био проблем да седе толико.

Матија: Моје прво гостовање ћу засигурно запамтити по томе што су ме цимерке мог домаћина, које су ме иначе виделе по први пут у животу виделе, водиле да хранимо патке. Морам да признам да ми то никада у животу не би пало на памет да радим у некој страној земљи. 

Иначе, постоји такође и опција, ако неко има места да угости чак и целу породицу, поготову је то случај са људима који имају децу, а имају и места у стану па могу да угосте још неку породицу. На мрежи каучсурфинг постоји и опција да замените кућу, стан на неколико дана са неком особом или породицом у другом граду или држави.

 

Да пређемо мало на каучцурфинг у Србији, колика је и шта ради заједница каучсурфера код нас, колико је уопште популарна ова мрежа?

Каучсурфинг је све популарнији код нас, доста људи је чуло преко пријатеља или на интернету о овој мрежи, па се све више и распитују о томе, придружују се нашим састанцима, дружењима.

 

Шта ради каучсурфинг заједница у Србији?

Прича о каучсурфинг заједници се шири углавном тако што неко чује од пријатеља или познаника, или прочита на мрежи за састанке и окупљања. За сада немамо неку посебну промоцију наше заједнице, можда је буде у будућности, као што се вероватно промовише каучсурфинг заједница у иностранству. Све што радимо а тиче се каучсурфинга радимо искључиво волонтерски и са великим ентузијазмом, јер су и та наша окупљања и састанци одлична прилика да упознате нове људе.  

kaucsurferisastanak

 

Како сте дошли на идеју да организујете састанке каучсурфера?

Прва окупљања каучсурфера код нас су кренула пре неких шест година, а што се тиче "couchsurfing meeting-a", организација тих састанака је почела пре отприлике две и по године, а у последњих годину дана, на скоро сваком састанку имамо по 30,40 каучсурфера или будућих каучсурфера, а долазе не само локалци, већ и странци који су на дан састанка у посети Београду, па им је то прилика да упознају нове људе и друже се.

 

Како изгледа тај састанак?

Па прво оставимо информације о састанку и месту одржавања на сајту www.couchsurfing.org, да заинтересовани могу да виде. Онда тог дана, односно вечери креће окупљање и људи једноставно крену међусобно да  се упознају, причају о томе одакле долазе, чиме се баве, ако су странци онда шта су видели или намеравају да виде у Београду, размењују контакте или уговарају нова међусобна дружења.

Поред састанака, организујемо понекада и караоке дружења, а прошле године смо имали велико новогодишње дешавање, када смо за странце правили туре по Београду, организовали караоке, излете, журке, и тада је наш догађај пропратило око 150 људи из сигурно 35 земаља.

kaucsurferibeograd

 

Да ли имате савет за будуће каучсурфере?

Каучсурфинг није за свакога, али ко год жели да путује, ко је отворен према људима, верујемо да би му овакво искуство пријало. Али у сваком случају саветујемо свакоме да проба, да види да ли му одговара овакав начин путовања и склапања пријатељства. Попуните профил, опишите себе, напишите ваша интересовања, посетите нека локална каучсурфинг дешавања, како бисте се информисали више о томе и започните своју кауч сурфинг авантуру.

 

kausufingizlet

Више од девет милиона корисника

Према последњим подацима на Каучсурфинг мрежи активно је око девет милиона људи из више од 120,000 градова широм света, који деле своја искуства, путују и примају путнике. Цела ова прича осмишљена је 2004. године, као мали пројекат, од стране оснивача Кејсија Фентона, Данијела Хофера, Себастијана Ле Туана и Леонарда Басани да Силвејра, а сада је постала највећа глобална мрежа за путнике.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 10 октобар 2014 16:23
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија