Кућа Добрих Вести

Login

Пуно разлога за одлазак на Сајам туризма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

turizam1616БЕОГРАД  - Београдски сајам најавио је ново издање Сајма туризма, 38. по реду, уз који су представљене још три манифестације које се већ традиционално одржавају у истом термину  – 7. Међународни сајам вина Beowine,  12. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме “Horeca oprema”  и 12. Сајам сувенира  “Посетите Србију”.

 

Сајмови се одржавају од 18. до 21. фебруара, пренео је званичан сајт "Београдског сајма".

 

На Сајму туризма своје туристичке потенцијале и понуду представиће више од  1150 излагача из 55 земаља света. Земља партнер ове култне манифестације 2016. је Словенија, а питање “Где још нисте били?”, прерасло је у овогодишњи мото.

 

 „Сајам туризма је и пре почетка манифестације почео са обарањем рекорда, јер ће се на њему представити већи број учесника у односу на претходну годину – више од 1150, они долазе из већег броја земаља – 55, док Намибија и Малезија бележе премијерно учешће. Очекујемо и да ће бар за пет хиљада бити премашено прошлогодишњих 70 хиљада посетилаца“, рекао је  Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

 

Кампања „Go Belgrade“

 

Реч је о најзначајнијој туристичкој манифестацији у југоисточној Европи, која спада и међу првих седам у читавој Европи. Сајам туризма значи и повећање туристичког промета, јер за четири дана Београду доноси између 15 и 20 хиљада ноћења. Уз бројне уговоре и аранжмане који ће на Сајму бити склопљени, значајан податак је и да ће о дешавањима са Сајма извештавати више од 100 новинара из целог света. Београд и Србију посетиће бројне делегације из света, а о сарадњи и туристичком промету посебно ћемо разговарати са представницима Словеније, која је овогодишњи партнер. Искуства нам говоре да се у години партнерства значајно повећава број туриста из те земље. Први пут можемо да најавимо и земљу која ће бити партнер 2017. године – биће то Црна Гора.

 

„Са 1,6 милиона ноћења 2015. година је за Београд била најуспешнија туристичка година. Посетило га је 14 одсто више туриста него претходне године, док је приход од боравишне таксе увећан 25 одсто, а после Сајма туризма очекујемо још боље резултате. Посебно нам је важно да испромовишемо две ствари: нови спот који треба да привуче туристе са кинеског тржишта и нову кампању “Go Belgrade“. Према званичним кинеским подацима прошле године у иностранство је путовало 600 милиона Кинеза, а биће супер ако само један одсто њих успемо да привучемо да посети Србију. Због тога после Сајма планирамо врло интензивну кампању на њиховом тржишту, а верујемо да ће у томе значајно помоћи спот са легендарним глумцем Батом Живојиновићем, који је у Кини својевремено био веома популаран као Валтер, рекао је Синиша Мали, градоначелник Београда.

 

ТОС ће представити природне лепоте Србије

 

 “ТОС ће од 18. до 21. фебруара у хали 4 представити туристичке потенцијале читаве Србије, све њене природне лепоте и дестинације, културно-историјске знаменитости. „Дунав и водено благо Србије“ овогодишња је тема коју ће ТОС посебно промовисати. Посебну пажњу посветићемо и обележавању 160. годишњице од рођења великог српског научника Николе Тесле, због чега ћемо на нашем штанду имати “Теслин кутак”. Да водима рачуна о младима показаћемо и повезивањем две промоције – докторске дисертације младог научника Петра Пејића и мобилне апликације “52 викенда у Србији”. Настављамо и са промоцијом домаћег туризма, а на штанду Пошта Србије посетиоци Сајма моћи ће да се информишу о ваучерима, начину њиховог добијања и коришћења. Морам да напоменем и да је, после седмогодишњег “застоја”, Србија 2015. године забележила туристички раст од 12 одсто”, рекла је Марија Лабовић, в.д. директора Туристичке организације Србије.

 

„На Сајму туризма посетиоци ће на штанду ТОС-а свакодневно моћи да уживају у забавном програму, квизовима, друштвеним играма. У нашој организацији је и Сајам сувенира “Посетите Србију”. Домаћи произвођачи припремају најразличитије ситнице, а посетиоци ће моћи да учествују у бројним радионицама и њиховој изради“, додала је она.

 

„Промоцијом наше престонице као туристичке дестинације покушавамо да објаснимо туристима зашто да од 105.000 градова у Европи треба да посете баш Београд. У томе ће нам током Сајма туризма помоћи и туристички водичи, који 21. фебруара обележавају Светски дан туристичких водича и који ће тим поводом гостима омогућити бесплатно разгледање града, изјавила је Тијана Маљковић, секретар за привреду Београда“, истакла је Лабовић.

 

Претходне године успешно смо организовали бројне манифестације, подигли смо квалитет услуга, а ове године се припремамо да будемо домаћини на различитим конгресима, фестивалима и манифестацијама. За крај јуна желим да најавим и “Shopping weekend” јер се најближа манифестација тог типа одржава у Истанбулу. Што се тиче кампање “Go Belgrade“, она креће из Београда, али се шири на још 17 градова.

 bled1616

Земља партнер - Словенија

 

Земља партнер овогодишње манифестације је Словенија чији је амбасадор најавио програм представљања туристичких потенцијала на Сајму туризма.

 

“Долазак на ову конференцију за новинаре је мој први званични наступ од када сам дошао у Србију и преузео улогу амбасадора. Драго ми је да је у питању туризам, јер је туристичка привреда у Словенији у последњих 15 година значајно напредовала – изграђена је модерна туристичка инфраструктура и бројни објекти, 13 одсто бруто домаћег производа ствара туризам, од целокупног извоза осам одсто припада туризму, док је од извоза услуга ова грана заслужна за 40 одсто. Од укупног броја радних места 12 одсто су запослени у неком виду туризма. Прошле године остварили смо рекордне резултате и морам да нагласим да смо забележили 10 милиона ноћења. Словенију највише посећују Италијани, Немци, Руси и Холанђани, док српски туристи заузимају осмо местo”,  рекао је Владимир Гаспарич, амбасадор Републике Словеније у Србији.

 

За Србе је Блед одувек био најпопуларнија дестинација, али последњих година много туриста посећује и Љубљану – 2015. године словеначку престоницу посетило је милион људи.

 

На конференцији за новинаре је поручено да ће на изложби на Сајму туризма бити приказано  да је у Словенији много урађено на зеленом, еко туризму, што гости из Србије воле. Промовисаће се скијалишта и бање, све што је изграњено на многим дестинацијама. Словенија је мала и лако доступна, тако да туристи после скијања преко дана, увече могу да уживају у бањама и другим понудама за активан одмор. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 фебруар 2016 20:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија