Кућа Добрих Вести

Login

Иван Меденица добитник награде за допринос афирмисању културе и уметности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ivanmedienicaБЕОГРАД - Теоретичар, позоришни критичар и уметнички директор БИТЕФ-а Иван Меденица, овогодишњи је добитник награде Фондације Тања Петровић за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима која ће му бити уручена у уторак, 28. фебруара, у Југословенској кинотеци.

 

Откако се пре двадесетак година појавио у јавности и почео да потписује своје текстове, Иван Меденица пропагира знање, истинољубиост, еманципацију, критичко мишљење. Меденица већ годинама доказује да храброст и спремност на ризик померају уметност, културу и читаво друштво ка савремености. Он је пример да иза интелектуалне независности стоје само велико знање и огроман рад. Редовни професор историје светског позоришта и драме на Факултету драмских уметности и шеф катедре за теорију и историју, Иван Меденица је и један од европских и светских ауторитета у својој струци, захваљујући ком су култура и уметност у медијима присутне на редак и драгоцен начин.

 

Од ове године, како је најавила, Фондација Тања Петровић додељује и Специјалну плакету за ентузијазам којом жели да скрене пажњу на младе људе који раде ван великих градских средишта, где култура зависи од љубави и свесности појединаца. Први добитник ове плакете је Омладински клуб Анчики – ОКАн, из Лесковца- група младих лесковачких ентузијаста која је направила “Малу бесплатну” библиотеку, са чак пет хиљада прикупљених књига. Уз овај несвагидашњи подухват, током 5 година постојања организовали  су различите трибине, песничке и књижевне вечери, изложбе, као и многе друге садржаје намењене својим суграђанима.

 

Фондација је основана у знак сећања на прерано преминулу Тању Петровић која је као новинар, уредник и аутор у редакцијама културе, издавачким кућама и као градски секретар за културу, свој професионални живот посветила овој области и њеном медијском промовисању. Досадашњи лауреати су новинар, филмски и књижевни критичар Милан Влајчић, култни радијски аутор Жиkица Симић, уредница и ауторка емисије „Трезор“ Бојана Андрић и новинар, рок критичар и публициста Петар Пеца Поповић. Одлуке је донео Управни одбор Фондације Тања Петровић: Антонела Риха, Војка Пајкић, Катарина Шпанић Остојић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић и Тамара Пуповац.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 фебруар 2018 23:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија