Кућа Добрих Вести

Login

UN Women кампања: "Брига није (само) женски посао!"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

unzenanannaUN Women и Координационо тело за родну равноправност, уз подршку Британске амбасаде у Београду, а у сарадњи са компанијом Color Media Communications покрећу националну кампању која под именом "#PolaPola – Брига није (само) женски посао” позива на признавање и равноправну расподелу неплаћених послова старања.

 

Такође, у оквиру кампање постављене су превијалице за бебе у мушким тоалетима у пет јавних објеката у земљи: ТЦ БИГ Раковица и Комбанк дворана у Београду, Музеј Војводине и Арена Синеплекс у Новом Саду, и Биоскоп Вилин град у Нишу.

 

"Важан аспект кампање је да охрабримо и мотивишемо мушкарце да се више укључе у бригу о деци од најранијег узраста. Стога нам је циљ да мушкарци схвате да нису помажући чланови домаћинства већ равноправни учесници", изјавила је Милана Рикановић, директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women).

 

“Прва економска студија о неплаћеном раду, показала нам је да су жене двоструко више оптерећене кућним пословима и бригом о деци и старима, а пандемија са којом се цео свет суочава додатно је оптеретила жене које су на првим линијама фронта борбе против вируса. Наша визија је друштво једнаких могућности у којем и жене као и мушкарци имају једнаке шансе да се развијају и остваре оно што у животу желе. Родна равноправност не треба да нас дели и она није само питање жена. Хајде да помогнемо мушкарцима да заиста буду партнери, да укажемо зашто је важно да делимо послове”, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела проф. др Зорана Михајловић.

 

Статистике показују да жене петину свог времена троше на неплаћене послове с тим што је у руралним срединама ситуација лошија него у градовима. Пандемија коронавируса је додатно продубила постојеће родне разлике. Стога је претходних месец дана пред почетак кампање, 20 особа из различитих сфера друштвеног живота рачунало време које троше на неплаћене послове како би лакше мапирали проблеме и кренули са заговарањем промена.

 

Кампања "#PolaPola – Брига није (само) женски посао” трајаће до 25. новембра уз помоћ бројних агената промена као што су Милан Марић, глумац, Мина Совтић, глумица, Наташа Миљковић, водитељка, Јована Петковић, модна дизајнерка, Зага Калмар, модна дизајнерка, Јована Ружичић, директорка Центра за маме, Лидија Ћулибрк, главна уредница магазина “Лепота & Здравље”, Милица Ђокић, маркетинг експерткиња, Младен Секулић, фотограф, Сандра Зекић, боксерка и новинарка и многи други.

 

Кампања је део пројекта Родно одговорно управљање који спроводе Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије и UN Women уз подршку Британске амбасаде и Фонда за добро управљање.

 

р


Последњи пут измењено среда, 04 новембар 2020 17:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија