Кућа Добрих Вести

Login

Годишња Скупштина Конфиндустрије поводом шест година постојања у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

boskocakciКонфиндустрија је мост који спаја и заједно са својим чланицама доноси Европу у Србију, а истовремено настоји да приближи Европу Србији, истакао је на синоћној Генералној скупштини Удружења италијанских индустријалаца- Конфиндустрија Србија, њен председник Ерик Кошута (Erich Cossutta).


На овој годишњој скупштини чланица Конфиндустрије, одржаној у „Палати Италија” - згради  Италијанског института за културу у Београду, Кошута је нагласио да су италијанске компаније дошле у Србију да би ту и остале, зато што у овој Земљи виде идеалну платформу за њихово исраживање и развој, а пре свега зато што се овде, у овој земљи, која већ готово припада европској породици, од које је дели само један корак званичног признавања, осећају као код куће.


Конфиндустрија жели још једанпут да потврди своју улогу у овој земљи, како би приближила Србију европској породици, којој она по праву и припада и како би привукла младе људе да се врате, пружајући им шансу да у свој земљи граде будућност.


Исто тако, циљ јој је да учврсти своје везе на овом простору, а све то у духу регионалне сарадње, без које не би било развоја и стабилности. Конфиндустрија је спона која служи да се преобликује будућност Србије, обезбеђујући јој стабилну перспективу и конкурентски амбијент, који ова земља и заслужује, нагласио је Кошута, уједно поздрављајући председника Конфиндустрије Ест Еуропа, господина Луку Серену, који је присуствовао вечерашњој свечаности.


Осврћући се на пут који је прешла Конфиндустрија Србија, од свог оснивања 2012. године и на чијем је челу био од самог почетка, господин Кошута је нагласио да је ово Удружење пустило чврсто корење у овој земљи, поставши поуздан и сигуран саговорник  за институције и спрске привреднике, доказавши да је сигурна лука свим италијанским компанијама које су пожелеле да се пробију на новом тржишту.


Он је изразио понос што је ,,Италија одувек била присутна на овим просторима, веровала је у ову земљу и у њене потенцијале пре свих осталих, увек ју је подржавала на њеном путу, била уз њу и била спремна да јој, захваљујући близини, која није само географска, него и културолошка, а пре свега људска, пружи своју помоћ, остварујући с њом искрени и пријатељски однос“.


Кошута је подсетио на многобројне активности које је Конфииндустрија организовала за своје чланице желећи да им приближи тржиште Србије и његове законе и новитете у пословању, указујући посебно на организовање читавог низа семинара на више тема, као и да ни ове године нису заборавили на иновације као незаобилазни покретач развоја, јер је то један од водећих принципа њиховог пословања. Управо ради тога су, подсетио је он, организовали  конференцију о сајбер безбедности и да им је ту од изузетног значаја била подршка Министарства за иновације и технолошки развој на чијем челу се налази господин Ненад Поповић.


Указао је и да Италија посебну пажњу посвећује новим секторима  који се развијају великом брзином, као што су, на пример, сектор заштите животне средине и циркуларне, зелене и одрживе економије, чему је био посвећен Форум који је Конфиндустрија организовала прошле недеље, а чији је гост био и Министар заштите животне средине Србије, Горан Триван.


Управо та способност коришћења ресурса који су нам на располагању на начин да се они не уништавају, већ чувају, доводи до повећања конкурентности, што је и кључни фактор за земљу као што је Србија која великом брзином иде напред и следи свој пут ка највишим европским стандардима, остварујући резултате, који до пре неколико година нису били замисливи у сектору привреде, нагласио је Кошута.


,,Тај процес, који је започео тадашњи премијер а садашњи председник, господин Александар Вучић даје своје резултате што и доказује чињеница да Србија, већ трећу годину заредом, бележи суфицит у буџету и рекордни раст од 4,5 одсто у првих пет месеци 2018.“, нагласио је председник Конфиндустрије.


Истичући посебан значај који Конфиндустрија посвећује младима у нашој земљи, председник Кошута је рекао да ове године посебну захвалност дугују граду Јагодини и италијанским компанијама које тамо послују, а које су подржале иницијативу Конфиндустрије отворивши ученицима средњих школа врата својих фабрика. Национални дан малих и средњих предузећа је, наиме, пројекат који наша матица у Италији спроводи већ узастопних 16 година, а Конфиндустрија Србија је, захваљујући подршци локалних власти, прва на Балкану увела ову добру праксу, која ће, надамо се, постати традиција и у наредним годинама.

                                                                  publika

 

Он је нагласио да су италијанске компаније у Србији да би инвестирале и реинвестирале произведено богатство и да ће, управо због тога, наставити да сарађују са Министарством просвете, зато што сматрамо да је образовање једини начин да се нашим компанијама осигура континуитет враћања уложеног, али исто тако и будућност младима, који на овај начин неће бити приморани да напуштају своју земљу.


Управо из тог разлога смо, предочио је Кошута, одмах одговорили захтевима Министарства да саставимо школски програм који ће бити посвећен сектору аутомобилске индустрије, тако да ће од следеће школске године, ученици средњих школа у Србији имати прилику да се усавршавају по програму који су директно осмислиле наше фирме чланице, с циљем да се ђацима пруже неопходни услови за њихово укључивање у пословни свет.

 

Италија помаже Србији на путу ка ЕУ

 

Амбасадор Италије у Србији  Карло Ло Кашо је подсетио да су још пре 13-14 година размишљали о овој згради - ,,Палата Италија“, као о центру окупљања италијанских фирми које послују у овој држави.


Он је изразио уверење да успевају у томе да италијанско-српски систем ради заједно, кохезионо и да уколико италијанске компаније желе да имају ефикасан продор на српско тржиште да је за то неопходно да имају и ефикасне тимове.


Амбасадор Италије је указао на охрабрујуће резултате које остварују око 400 италијанских компанија у Србији које су до сада инвестирале више од 2,5 милијарде евра у нашу привреду. Уколико се, према његовим речима, настави овај тренд раста, спољнотрговинска размена између Италије и Србије ускоро ће достићи 4 милијарде евра, што је рекордна бројка.
Амбасадор Италије у Београду је нагласио да не прође ни један месец а да се не отвори бар по једна нова италијанска фабрика у Србији, захваљујући посебно и залагањима председника Србије Александра Вучића.


Идемо правим путем и требамо наставити да радимо заједно, истакао је италијански амбасадор указујући да је Србија тржиште од седам милиона становника и да у овој земљи има пуно иновација на високом нивоу у области ИТ-ја и дигиталне економије, у чему Влада Србије има велики утицај дајући своју пуну подршку таквом развоју.


Сигнали које добијамо из Рима за Србију су веома позитивни, нагласио је он, мислећи при томе и на сарадњу са целим Балканом.


Указујући да пут ка Европској Унији није нимало лак, и да га је и Италија својевремено прошла, амбасадор Ло Кашо је подсетио да су још пре доста  година Италијани понудили Србији помоћ на том путу и да је у томе од изузетног значаја и подршка италијанских фирми које послују у нашој земљи.

 

Сем Фабрици: наш заједнички циљ је да Србију уведемо у ЕУ

 

Сем Фабрици,  шеф делегације ЕУ у Србији, је говорио о важности Италије у Европи и Србији. Економске реформе у Србији функционишу, додао је он, указујући да БДП расте за 4,5 одсто, што је заиста напредак, основни раст је врло позитиван, јавни дуг лагано пада, као и незапосленост. Све је врло релативно, зависно од полазне тачке, али све иде у правом смеру, нагласио је он. Кључне реформе смо урадили у многим земљама, и као што је то урађено у другим земљама ЕУ, то сада треба урадити и у Србији и то у свим сегментима који укључују и пореску политику.


Осврћући се на садашњи  тренутак, Фабрици је подсетио да је Србија отворила 14 од 35 поглавља, напомињући да следи отварање још неколико и то ускоро.


Привреда Србије се креће у добром смеру, према речима Фабриција, што потврђују и привредни и други подаци, који говоре и то да је Италија прва земља извозник за Србију, а друга за увоз. Он је указао да 73 одсто директних инвестиција у Србију долази из ЕУ и да оне доприносе запошљавању 200.000 људи и да у свему томе Италија има врло важну улогу.


Оцењујући да ЕУ ради са Србијом на један кохерентан начин, како би реформе биле реализоване у многим секторима, Фабрици је рекао да се мора разговарати и о темама које нису једноставне, а тичу се односа Приштине и Београда.
Он је позвао италијанске фирме у Србији да наставе да раде са тим својим ,,италијанским духом“, јер је ,,наш заједнички циљ да Србију доведемо у ЕУ“, за шта се сви залажемо, а посебно и Конфиндустрија Србије.

 

                          rik

 

Награда за најиновативнију компанију


Данас је први пут уручена награда Конфиндустрије Србија за најиновативнију Компанију- своју чланицу, а то је: Група Пладос - P & Т Desing, специјализована у дизајнирању и производњи високо иновативних композитних материјала за кухињу и купатило. Награду је Бошку Чакићу, директору ове италијанске компаније у Србији, уручио председник Конфиндустрије Ерик Кошута.  


Награда је фирми - P & Т Desing припала на основу конкурса који је Конфиндустрија Србија спровела у сарадњи са Биро Веритасом. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 04 децембар 2018 14:00
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија