Кућа Добрих Вести

Login

Награђени пројекти за органску производњу хране

Оцените овај чланак
(5 гласова)

blborganikcБеоград - НЛБ Банка Београд наградила је са укупно 1.500.000 динара ауторе три најбоља пројекта за производњу органске хране, на осмом по реду НЛБ Органик конкурсу.

 

Прву награду освојио је пројекат Газдинства ТАРАШ Гордане Шокчић из Зрењанина, која се бави органском производњом у повртарству. Са пола милиона динара освојених средстава Гордана планира да адаптира  постојећи простор увођењем расхладних уређаја за складиштење органске хране.

 

Газдинство Гордане Шокшић се налази у Тарашу поред Зрењанина, а породица се бави органском производњом на седам хектара, највећим делом у сегменту повртарства. Гордана је каријеру у зрењанинском суду заменила органском производњом јер је, након периода у коме се бавила обема делатностима, схватила да је бављење органском производњом испуњава и одлучила да тим путем настави. Горданина два сина стекла су образовање у домену пољопривреде, са акцентом на органску производњу, а цела породица се бави овим породичним послом. У оквиру награђеног пројекта, Гордана ће адаптирати постојећи простор увођењем расхладних уређаја, што би омогућило складиштење органског поврћа до испоруке купцима.

 

Пројекат  ,,Ископ бунара и систем за наводњавање”, Милосава Аћимовића

 

Газдинство Милосава Аћимовића налази се у селу Шљивова поред Крупња, у чијој околини је више стотина органских произвођача. Они сарађују са неколико хладњачара – организатора производње који откупљују највећи део њихових производа. Породицу чини пет чланова, три генерације и сви чланови породичног газдинства се баве пољопривредом. Аћимовићи су успешни органски произвођачи, а поред органске производње воћа, баве се и сточарством и ратарством. 

 

У процес конверзије су ушли 2009, а три године касније је та производња и сертификована. С обзиром на велику надморску висину и конфигурацију терена, у овој области је јако мало засада под системом наводњавања, па су Аћимовићи конкурисали за подршку за ископ артеског бунара, што би им омогућило да побољшају квалитет својих производа и прошире површине под органским засадима купине, малине и шљиве.

  

Пројекат “Изградња хладњаче за чување и одржавање органских производа”, Милан Тасић


Подносилац пројекта, Милан Тасић, једини је Органски произвођач у ширем окружењу Врањске Бање, Он, његова супруга, син Горан и двоје унука баве се производњом 17 култура и све су у органском статусу. Син Горан Тасић је похађао едукације за бављење органском производњом, а сада преноси стечена знања па је газдинство Тасић место где потенцијални органски произвођачи долазе да се упознају са приниципима органске производње и начином рада. Циљ његовог пројекта је изградња мини хладњаче у којој би складиштио своје производи до налажења купца. У овом тренутку, као једини органски произвођач у окружењу, приморан је да своје производи пласира на тржиште по истим условима као и конвенционалне, јер на локалном тржишту нема купаца за органске производи, те је за његово газдиснтво реализација овог пројекта од изузетно великог значаја.

 

 

Обраћајући се присутнима председник ИО НЛБ Банке, Бранко Грегановић је рекао: „НЛБ банка препозната је на тржишту као банка која активно сарађује са пољопривредницима. Посебно сам поносам на признање које нам је прошле године уручило удружење новинара Агро-пресс као банци која је одобрила највећи износ субвенцинсианих кредита на тржишту у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде“.
У домену друштвено одговорног пословања већ осму годину организујемо овј конкурс јер желимо да подржимо органску производњу као одржву производњу и пољопривреднике који доприносе очувању животне средине и земљишта као изузетно важног ресурса, рекао је Грегановић и додао да је од 2012 године па до данас на овај кокурс послато 428 пројеката а ове године рекордних 73, као и да је у порастао у укупан број огранских произвођача у Србији те их данас има око шест хиљада.

 

Председница Стручне комисије НЛБ Органик конкурса, проф. др Снежана Ољача, изразила је задовољство због све већег броја пројеката на конкурсу, али и због, како је рекла, њиховог све вишег квалитета. “ Овога пута, највећи број пројеката је пристигао са југа Србије, њих 18, из Војводине и западне Србије по 14 пројеката, из регије Београда 11, централне Србије 10 и из источне Србије 6 пројеката. Од укупно 73 пројекта, 50  пројеката долази од газдинстава која се баве биљном производњом, 11 пројеката су поднела газдинства која се баве сточарством, 10 пројеката су поднела газдинства која се баве обједињеном биљном и сточарском, 1 пројекат се односи на пчеларство и 1 пројекат на узгој печурака по органским принципима.  


Аутор текста: Зорица Вулетић

 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 август 2019 11:34
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија