Кућа Добрих Вести

Login

Председник Си: "17 плус 1 би могли да учине више од 18"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

medical1Наставак другог дела:

Глобална борба против пандемије Ковид-19 је још више упутила НР Кину и ЗЦИЕ на узајамну сарадњу. Кинески званичници и здравствени стручњаци су у марту одржали видео конференцију са колегама из 17 земаља из европског региона како би унапредили размену информација и искустава о спречавању и контроли епидемије, као и наставку функционисања привреде.

 

Кина је, такође, пружила медицинску помоћ и извезла велике количине медицинског материјале у ЗЦИЕ, у складу са њиховим потребама. Преносни капацитети теретних возова између Кине и Европе порасли су за више од 50 посто, играјући критичну улогу у испоруки медицинске опреме, навео је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

 

Будући да је НР Кина посвећена мисији да су вакцине против КОВИД-19 у тој земљи глобално јавно добро, сарадња на том плану је, према кинеским медијима, достигла нови врхунац у унапређењу анти-пандемијског тимског рада у оквиру „17+1“. Такође, председник Си је поручио да ће Кина сарађивати са ЗЦИЕ уколико им затребају вакцине против КОВИД-19, поново наглашавајући равноправност свих земаља учесница самита.

 

                                                       medical2

 

Јачање веза у јавном здравству

 

У Пекингу очекују да ће рад самита не само ојачати привредне и везе у јавном здравству, као и унапредити контакте међу људима из Кине и ЗЦИЕ, већ ће додатно промовисати узајамну сарадњу када су у питању вакцине против Ковид-19. Будући да неколико ЗЦИЕ показује повећану веру у вакцине против Ковид-19 произведене у Кини, тамошњи аналитичари сматрају да сарадња на цепивима представља нови правац и сектор за Кину и ЗЦИЕ у пост-пандемијској ери.

 

Најмање шест ЗЦИЕ, укључујући Србију, Мађарску, Северну Македонију и Црну Гору је већ купило кинеске вакцине против Ковид-19 за своје кампање масовне вакцинације или је изразило вољност за то. У међувремену, неке од тих и других земаља из региона активно раде са кинеским произвођачима вакцина у заједничкој борби против пандемије, наводе пекиншки медији.

 

Аналитичари верују да ће сарадња између Кине и ЗЦИЕ помоћи да кинеске вакцине стигну до више европских земаља. Уколико у ЗЦИЕ могу да буду промовисане вакцине развијене у НР Кини, то се сматра веома важним делом њиховог представљања у међународној јавности и погодује побољшању њеног глобалног утицаја.

 

Ђаи Ћијан, генерални директор Одељења за европске послове у Министарству трговине је навео да је покренут низ иницијатива, мера и облика пословања у области јавног здравства како би се одговорило на изазове, али и могућности које доноси пандемија. Те иницијативе узимају у обзир индустријске предности сваке од држава, а ЗЦИЕ имају многа изузетна мала и средња предузећа у фармацеутском и сектору медицинских уређаја. Пословна удружења и предузећа са обе стране промовисаће савез за јавну здравствену индустрију, мишљења је Ђаи.

 

                                                     medical3

 

И кинеска традиционална медицина против Ковид-19

 

У Пекингу наводе како је спремност ЗЦИЕ да раде са Кином у сектору вакцина заснована на вишедеценијској поузданој сарадњи две стране. То, такође, представља поверење тих држава у кинеске вакцине и њихово признање. Зато је мишљење како сада Кина и ЗЦИЕ треба да појачају сарадњу у сектору здравства, укључујући истраживање вакцина и рака.

 

У прилог томе се наводи да Кинеска традиционална медицина (КТМ) игра све важнију улогу у глобалним напорима у борби против Ковид-19. У неколико европских земаља, укључујући Италију и Мађарску, већ је прошле године понуђена КТМ у лечењу оболелих од коронавируса.

 

Кинески стручњаци, такође, наводе како су капсуле Лианхуа Ћингвен (Lianhua Qingwen), из домена кинеске биљне медицине, биле укључене у многе програме лечења од КОВИД-19 по градовима у тој земљи. Капсуле су регистроване у земљама попут Румуније и Канаду, а такође су добиле привремену дозволу Мађарске за тамошњу превенцију и контролу коронавируса.

 

                                                                          medical4

 

Унапређивање трговинских односа

 

Кина ће унапредити трговинске односе са централном и источном Европом јер је тај циљ прагматичан, сматрају аналитичари у Пекингу. По њима, постоје снажне комплементарности између Кине и ЗЦИЕ у индустријском развоју, што доприноси великим могућностима за даљу сарадњу и помаже овим партнерима да се брже економски опораве.

 

Ангажовање Кине у међународној привреди и њено доследно отварање према остатку света већ су донели пословне могућности ЗЦИЕ, наводе ти аналитичари. Они указују да је током 2020, упркос суочавању са веома озбиљном пандемијом, оптимализована организација транспорта, убрзано снабдевање материјалима, а узајамна трговина је расла у односу на глобални тренд. Даља је оцена како је трговина између двеју страна обећавајућа после укупног опоравка кинеске економије у овој години.

 

                                                     medical5

 

Поврх тога, боље усклађивање Иницијативе Појаса и пута (ИПП) са развојним стратегијама ЗЦИЕ би могло да помогне у модернизацији и побољшању квалитета сарадње између њих и Кине. ИПП омогућава да НР Кина има већи приступ тржишту ЗЦИЕ, док би пољопривредне робе и други трговински производи из европског региона лакше улазиле на кинеско тржиште, То би требало да додатно унапреди привредну и трговинску сарадњу, оцењују ти аналитичари.

 

Кинеско министарство трговине је недавно потписало меморандуме о разумевању о инвестиционој сарадњи и промоцији трговине са партнерима у Албанији, Србији, Чешкој Републици и Мађарској, стварајући нове платформе за продубљивање економске и трговинске сарадње са ЗЦИЕ. Кинески званичници кажу да да ће обе стране спровести ове споразуме о сарадњи, ојачати размену мишљења о економским политикама, заједно промовисати либерализацију трговине и инвестиција и олакшати подршку глобалном привредном опоравку.

 

Уопште, порука је да су кинески увоз и извоз из ЗЦИЕ засновани на тржишним условима и дају победничке резултате. Суштина за ЗЦИЕ јесте проширење извоза и излазак из ове (пандемијске) кризе, а самим тим њихови економски интереси одлучују о правцу сарадње са Кином, порука је из Пекинга.

 

                                                      medical6                            

 

За већу безбедност трговине и брже царињење…

 

Кина и ЗЦИЕ, такође, исказују тенденцију да, поред традиционалне, узајамну сарадњу прошире на нова поља. Нека од њих су дигитална економија, вештачка интелигенција, финансијска технологија, природне науке и заштита животне средине.

Председник Си је, такође, казао да поред здравственог сектора, НР Кина подржава успостављање механизма дијалога и проширење сарадње у дигиталној економији и е-трговини са ЗЦИЕ. Ппозвао је, такође, на продубљивање сарадње са ЗЦИЕ како би била осигурана безбедност трговине и брже царињење.

 

Си је рекао да ће званични Пекинг покренути успостављање царинског информативног центра Кина-ЗЦИЕ и средишта координације царинских овлашћења за земље дуж копнено-морске линије између НР Кине и Европе. По кинеском предсенику, Пекинг је вољан да размотри сарадњу на пилот бази у оквиру иницијативе "Паметне царине, паметне границе и паметно повезивање".

 

С тим у вези, кинески медији преносе саопштење Опште управе царина (GAC) да ће убрзати процес увоза висококвалитетних пољопривредних производа из ЗЦИЕ.

 

                       medical7

 

Нагласак је на е-трговини

 

У Пекингу указују да је на прошломесечном виртуелном самиту предложен механизам дијалога о сарадњи у е-трговини. То ће помоћи свим странама да ојачају дијалог и размену у е-трговини, истраже нове моделе сарадње и отворе нове канале за економски развој.

 

Очекује се да ће се у оквиру унапређивања економске и трговинске сарадње са ЗЦИЕ, брзо развијати сарадња НР Кине и ЗЦИЕ у е-трговини и дигиталној економији. “Кина ће промовисати сарадњу у области е-трговине, будући да је обим трговања у том сектору приметно порастао усред светске борбе против пандемије Ковид-19,” рекао је генерални директор Ђаи. Навео је и да су компаније обеју страна већ изградиле многа партнерства у прекограничној е-трговини и прекоморским магацинским операцијама.

 

                                                   medical8

 

Зелени развој ће бити значајна тема

 

Према Пекиншкој листи активности, учесници су означили 2021. као Годину зеленог развоја и заштите животне средине у сарадњи НР Кине и ЗЦИЕ. Сложили су се да се заложе за побољшање зеленог развоја и подржали одржавање друге Конференције министара Кине и ЗЦИЕ о еколошкој сарадњи која треба да буде одржана у НР Кини.

 

Према механизму сарадње у области животне средине "17 + 1", ове земље би могле да спроведу више демонстрационих пројеката заштите животне средине ради јачања заједничког истраживања чисте енергије попут ветра и соларне енергије. Уопште, очекивања су да ће зелени развој бити значајна тема сарадње и наредних година.

 

Наиме, НР Кина и Европска унија (ЕУ) обавезале су се да емисију угљен-диоксида сведу на “нето-нулу”, односно да емитовање гасова буде уравнотежено са могућношћу атмофере да их апсорбује. Покренули су и партнерство за зелену сарадњу, којој сарадња Кине и ЗЦИЕ може дати важан допринос.

 

(9. - )

 

Кина је обећала да ће достићи врхунац емисије угљен-диоксида до 2030. и постићи „неутралност”угљеника до 2060. године и све више напушта стари начин развоја привреде по цену животне средине. ЗЦИЕ опет виде пост-пандемијску еру као важан период за развој зелене економије.

 

У Пекингу је мишљење како је ради удвостручења извоза из ЗЦИЕ у Кину и развијања више туристичких производа са локалним карактеристикама, потребна већа размена мишљења и сарадња у зеленој економији. Здрав и одржив развој за обе стране убризгаће нови замах у сарадњу Кине и ЗЦИЕ у многим другим доменима - одговору на Ковид-19, енергетици, иновацијама, сарадњи у туризму и размени у области културе.

 

На Пекиншкој акционој листи велику улогу игра и размена људи. Учесници самита су стога подржали одржавање Експертског форума о нематеријалној заштити културног наслеђа у Грчкој и Форума о уметничкој сарадњи у Србији. Сложили су се и да појачају и унапреде размену између библиотека, издавачких кућа, филмских радионица, новинара и стратешких института НР Кине и ЗЦИЕ.

 

                                                           medical10

 

(НАСТАВЉА СЕ)

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 06 март 2021 18:35
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија