Кућа Добрих Вести

Login

Председник Си: "17 плус 1 би могли да учине више од 18"

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kina1Наставак првог дела:

На самиту НР Кине и ЗЦИЕ одржаном посредством интернета председник Си је рекао да је сарадња две стране заснована на четири принципа.

 

Први је да се одлуке доносе кроз опсежне консултације. По другом, треба осигурати да сарадња буде корисна за обе стране. Сво време је постојала решеност да у сарадњи буду исказане опипљиве користи народима ових европских земаља кроз продубљивање прагматичне сарадње, навео је кинески председник.

 

Си и други кинески званичници истичу како је сарадња Кине и ЗЦИЕ заснована на међусобном поштовању и не садржи икаква политичка условљавања. Све земље које учествују, без обзира на њихову величину, равноправни су партнери у механизму сарадње. Један летонски новинар је приметио како је то веома важно за његову земљу која има 750 пута мање становника него НР Кина и територија јој је 150 пута мања.

 

Трећи принцип је, по Сију, тежња ка узајамном развоју кроз отвореност и укљученост свих партнера. Си је оценио да Кина и ЗЦИЕ деле уверење да отвореност доноси могућности, док инклузивност осигурава различитост. То је кључ одрживе живости сарадње Кине и ЗЦИЕ, рекао је Си. Четврти принцип је постизање будућег раста кроз непрестане иновације.

 

                                                       kina2

 

Механизам сарадње између Кине и ЗЦИЕ

 

Председник Си је оценио да је девет година од оснивања механизма сарадње, делатност између Кине и ЗЦИЕ издржала пробу времена и сложене промене на међународној сцени. "Имајући у виду свачије интересе, правили смо планове и одлучивали о пројектима заснованим на реалности сваке земље и све их охрабрили да пронађу најбољи начин да у сарадњи искористе властиту снагу ", рекао је Си.

 

По кинеском председнику, сада суочене са изазовима без преседана, државе морају да се окупе и одговоре солидарно и усклађено као никада раније. Зато је позвао земље партнере да израде „нови план за сарадњу Кине и ЗЦИЕ у новим околностима“.

 

Си је истакао посвећеност Кине јачању "победничке" сарадње са ЗЦИЕ, у хватању у коштац са пандемијом КОВИД-19, унапређењу инфраструктуре и узајамне повезаности, као и улагању у зелени, еколошки савремен развој. Захваљујући економској комплементарности између две стране постоје широки изгледи за модернизацију њихове сарадње у логистици, пољопривреди, дигиталној економији и зеленом развоју, сматра он. Нагласио је и да ће Кина наставити да унапређује пословно окружење засновано на тржишним принципима и да се руководи законом".

 

                                                     kina3

 

Четири приоритета сарадње „17+1“

 

Лидери су на самиту усвојили циљеве за ову годину. Уцртан је курс будуће сарадње заједничким идентификовањем четири приоритета - уједињења у борби против пандемије КОВИД-19, те даље подстицање прагматичне економске сарадње, повезивања и зелених иновација.

 

Односи НР Кине и земаља у Европи су добили подстицај о чему сведочи на самиту објављена листа са 88 међувладиних и споразума о пословној сарадњи потписаних од осмог састанка лидера Кине и ЗЦИЕ 2019. у хрватском граду Дубровнику. Достигнут је рекордно висок ниво споразума, а пословни договори вреде око 13 милијарди долара и обухватају транспортну и енергетску инфраструктуру, финансије, образовање, науку и технологију, инвестиције, електронску трговину, туризам, сузбијање Ковид-19 и друга поља.

 

Пекиншки Акциони план за сарадњу у 2021. години, такође, укључује посете новинара НР Кини, као и дијалоге стратешких института и образовних институција. Даље, Кина је идентификовала питања где је могуће обликовање заједничког начина размишљања, међу којима су и организација Олимпијских и Параолимпијских зимских игара у Пекингу 2022.

 

Како је после самите оценио кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји, на самиту је додатно унапређен мултилатерализам, јер већина земаља, суочена са изазовима пандемије, истрајава у заједничком раду, а сви лидери су јасно истакли подршку слободној трговини. Таква сарадња, такође, користи индивидуалним везама Кине са земљама региона, добробити људи и регионалном развоју.

 

                                                     kina4

Сталан напредак у сарадњи

 

Гао Фенг, портпарол Министарства трговине је уочи самите у Пекингу изјавио да је од оснивања 2012, механизам сарадње Кине и ЗЦИЕ постао свеобухватна, вишеслојна и широка мултидимензионална платформа ради обострано корисне сарадње. Позитиван напредак је остварен у трговини, инвестицијама, уговореним инжењерским пројектима и повезивању, казао је Гао.

 

У Пекингу, такође, истичу да је механизам сарадње Кине и ЗЦИЕ платформа за трансрегионалну кооперацију, успостављена на принципима отворености, укључивости и прегледности. Механизам делује, такође, у складу са заједничком вољом Кине и земаља које учествују и чини компоненту сарадње званичног Пекинга и Европе.

 

Стални напредак сарадње се према портпаролу Гаоу углавном огледа у следећим аспектима.

 

Прво, механизам економске и трговинске сарадње се непрестано усавршава. Одржано је девет економских и трговинских форума Кина-ЗЕИЦ; три министарска састанка о промовисању трговинске и економске сарадње; а после четири успешна Сајма инвестиција и трговине Кина-ЗЦИЕ, у кинеском граду Нингбо, манифестација је у јуну 2019. прерасла у Сајам Кине и ЗЦИЕ (China-CEEC Expo).

 

ЗЦИЕ су, такође, активно учествовале на Кинеском међународном увозном сајму (China International Import Expo) у Шангају од основања 2018. Висококвалитетни производи из ЗЦИЕ су, прека кинеским званичницима стекли популарност у тој држави.

 

                                                         kina5

 

Достигнућа у сарадњи НР Кине и ЗЦИЕ

 

Други показатељ напретка у сарадњи је то што је, упркос пандемији, трговина између Кине и 17 земаља, захваљујући годинама мукотрпног дипломатског рада и тражења заједничког језика, повећана за 85 процената. Туризам међу земљама партнерима је сада четири пута већи од првобитног обима.

 

Треће , инвестиције и кооперација су наставили да се шире.

 

Четврто , уговорени инжењерским пројекти су напредовали на договорен начин. “Велики пројекти као што су Мађарска-Србија железница, хрватски мост Пељешац, српски аутопут Е763 и деонице црногорског Аутопута север-југ несметано напредују,” навео је Гао.

 

Пето , побољшано је повезивање. Кина ужива блиске логистичке везе са великим лукама у ЗЦИЕ, а копнено-поморска линија Кине и Европе брже се обликује.

 

Шесто, сарадња локалних средина се постепено продубљује. Нингбо у провинцији Ђеђијанг активно промовише развој Демонстрационе зоне економске и трговинске сарадње 17 + 1 и сматра да су ЗЦИЕ главна област за ширење процеса отварања тог региона; Град Кангџоу, у провинцији Хебеи успоставио је Зону сарадње Кине и Централне и источне Европе за промовисање сарадње у ваздухопловству, пољопривреди и настајућим стратешким индустријама; Покрајина Лиаонинг активно успоставља Демонстрациону зону економске и трговинске сарадње 17 + 1 у Приморској економској зони, закључио је Гао портпарол кинеског министаства трговине.

 

                                         

   kina6

 

Шири значај сарадње у механизму “17+1”

 

Кинески и инострани аналитичари су мишљења да би Кина и ЗЦИЕ могле механизмом “17+1” да заједнички заговарају мултилатерализам, јачање сарадње у борби против пандемије и разматрају сарадњу у више области. Оне укључују технолошке иновације, дигиталну економију и зелени развој, поред заједничке изградње Појаса и пута.

 

Оцена је да у периоду после пандемије, сарадња између Кине и ЗЦИЕ креће пуном паром напред у глобалној борби против КОВИД-19 и усред напора за економски опоравак. Сматра се да односи Кине и ЗЦИЕ помажу у увећању економских и анти-пандемијских напора.

 

Сарадња Кине и ЗЦИЕ играће важну улогу у стабилизацији и опоравку регионалне и глобалне економске виталности, рекли су ти аналитичари. То се сматра корисном допуном партнерству између НР Кине и Европске уније.

 

Поједини коментатори из Европе оцењују, такође, како деловање НР Кине шаље јасан политички сигнал о значају који даје Иницијативи 17 + 1. Са друге стране, иницијатива 17 + 1 може бити веома корисна за земље које желе да остваре максимум из својих веза са Кином, додаји ти коментатори.

 

                                                    kina7

Доста простора за већи увоз из Централне и источне Европе у НР Кину

 

Изјаву председника Сија како НР Кина планира да у наредних пет година увезе робу у вредности од 170 милијарди долара из ЗЦИЕ, у Пекингу тумаче као "прагматичан циљ". Оцена је да ће бити доста простора за већи увоз из Централне и источне Европе с обзиром на раст производње и потрошње у НР Кини, као и трендове.

 

Ђаи Ћијан, генерални директор Одељења за европске послове у Министарству трговине, рекао да је Кина спремна да користи платформе попут Кинеског међународног увозног сајма и специјализованог сајма у Нингбоу како би био повећан увоз из тих земаља и била промовисана уравнотежена и одржива трговина.

 

"Земље ЦИЕ имају компаративне предности у машинским и електричним производима, аутомобилима и њиховим компонентама, пољопривредним робама, лаком текстилу и минералним сировинама", рекао је Ђаи. Додао је, такође, да су се Кина и ЗЦИЕ сложиле да продубе сарадњу у јавном здравству и новим облицима пословања.

 

                                       kina8

 

(НАСТАВЉА СЕ)

 


Последњи пут измењено субота, 27 фебруар 2021 13:36
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија