Кућа Добрих Вести

Login

Заблуда да је новац потребан за отпочињање бизниса

Оцените овај чланак
(6 гласова)

madislikaaaaaКРАГУЈЕВАЦ/БЕОГРАД – Не треба вам новац да започнете неки бизнис. Када ову реченицу изговори било ко од ваших познатника мислићете да се шали. Али када тако нешто тврди Мади Шарма, онда то треба да има неку тежину јер је, како сама тврди, без динара у џепу успела да изгради своју пословну причу и данас постане предузетник у светским оквирима.

Да је тешко разбити оквире у којима се наша размишљања о бизнису крећу говори и пример учеснице скупа "Женски рецепт за кризу" у Крагујевцу која је Мади отворена рекла да то што она тврди није истина, и да не важи за Србију јер је за отварање жиро-рачуна у банци потребно 250 евра депозита. Она је већ била спремна за жустру дискусију са Мади Шармом када јој је Мади одговорила:

„Разумем, али пре него што одете у банку немојте да одете у банку. Због чега идете у банку осим за своју плату?Не треба вам новац. Ви сте толико навикли да слушате да је за покретање посла потребан новац да је то постало део опште културе. Покушајте да ваш ментални склоп изместите ван Србије, да размишљате на начин како се размишља у бизнису у Европи, Америци“, саветује Мади Шарма, чланица Економског и социјалног одбора Европске уније, а и сама успешан предузетник.

Удруживање – пут којим треба ићи

Удруживање је један од путева којим треба поћи, нарочито у женском предузетништву, сматра Мади. А прича из Индије коју је испричала поткрепљује ту њену тврдњу.

„Пет жена из Индије су се састале зато што су желеле да промене подршку над женама. Желеле су да образовање буде боље, здравство, приступ финансијама и да се образују. Те жене су саме себе запошљавале. Сваког петка су се скупљале по десет цети од сваке чланице. Оне сада имају 10 милиона чланица и још увек сваког петка стављају по десет центи у ту кутију. Банка одбија да сакупља по десет центи од жена у клубу, али оне сада имају 20 милиона долара у банци и побољшавају ситуацију у образовању, здравству, у оснаживању жена. Чак имају и своју медијску компанију, а што је најважније оне се међусобно подржавају“.

„Ако једна жена жели да покрене бизнис, пет жена даје одговор да ли је она способна да крене у посао, кредит који она добија је обично мањи од 100 евра, а 99 одсто новца је већ враћено. Само што ви треба да урадите је да направите нов систем који подржава оно што ви желите да радите. Србија је много богатија од Индије. И да нагласимскоро 80 одсто жена у Индији не зна да чита и пише. Сада знате зашто ја кажем - без изговора“, категорична је Мади.

Мади је спремна да помогне

Мади тврди да има добре контакте са инвеститорима и њене препоруке су цењене у свету. Када она каже да верује у неки пројекат инвеститори јој верују.
Због тога је најава отварања „Мади центра“ у Крагујевцу који се бави оснаживањем жена у бизнису охрабрујућа је вест за све жене у Србији које имају добру пословну идеју али тешкоће у њеној реализацији.

„Можете ми послати ваше предлоге и идеје али не мојте да очекујете од мене да вам кажем: ово је добра идеја. Уколико желите да погледам вашу бизнис идеју и шта је ту добро или није, да ли би она била спремна за инвестиције ја ћу т и у урадити, тиме се ја бавим. Рада сам да вам помогнем у томе али ми морамо да имамо међусобно поверење. Ја и моји људи ћемо ту идеју пренети правим људима. Али молим вас немојте да користите изговор да је разлог зашто не покрећете свој бизнис, то што нема новца“, истиче она.

Изградња поверења са партнерима

„Уколико имате добру идеју, ја могу да контактирам неког инвститора, али ће мени тај инвеститор да каже: Мади ако ти верујеш у ту инвестицију, онда ћемо и ми да уложимо новац. Ако стварно желите да вас банка подржи онда морате да знате да једном месечно морате да се виђате са менаџером банке, да изградите поверење са банкарем. Сваког месеца идите код њега, кажете шта сте урадили из свог бизнис плана, да ли сте добили новог клијента, како ствари функционишу, како напредују. Кључно је да банкар стекне поверење у вас“, саветује она.

„Банка и ја као инвеститор који улаже и бизнисе ми желимо да знамо једну ствар – да ли ви имате исплатив бизнис, да ли ви имате продају?Ако можете да докажете да можете да продате нешто и уколико имате наруџбенице у ретким случајевима нећете добити новац. Банке обично кажу не са разлогом. Ја сам била и банкар тако да знам зашто ми кажемо не. Ми кажемо не да вас заштитимо од губитка новца. Оно што имам прилику да искусим као инвеститор и као неко ко сарађује са банкама и са другим инвеститорима је да када људи дођу са својим бизнис плановима ми их одбијамо зато што њихови планови нису добри, нису спремни за инвестиције. Даћу вам један пример. Имам сарадницу у Македонији, она има невероватан пројекат како да заустави децу да користе интернет, жели да то рашири по целом свету, али не на македонском тржишту. Али, она чак није ни размишљала да то мора да преведе на различите језике“, објашњава Мади какве су грешке у послу могуће.

Мади Шарма поручује и да „ваш интелектуални капитал припада само вама, искористите те ваше идеје за себе, за вашу заједницу, и покушајте да нађете нова решења, немојте се заустављати само код једног“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 06 април 2014 11:07
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија