A+ A A-

Извоз воћа и поврћа у ЕУ и даље без царине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vocepksБЕОГРАД - Извозници на европско тржиште из Србије и других земаља Западног Балкана и убудуће ће уживати трговинске повластице иако Аутономне трговинске мере ЕУ истичу 31. децембра 2015. године.


Гаранције да ће бити на време продужене, како би се производи, пре свега воће и поврће, који нису покривени Споразумом о стабилизацији и придруживању, и у наредних пет година извозили у ЕУ без царине, стигле су од високих европских званичника, објавила је Привредна комора Србије.


Привредна комора Србије, заједно са другим коморама региона – чланицама Коморског инвестиционог форума, у октобру се обратила надлежним институцијама ЕУ иницијативом да се АТМ на време продужи. Прошле недеље добили смо заједничко писмо комесара за проширење Јоханеса Хана и комесарке за трговину Сесилије Малмстром којим су нас уверили да је предузето све да се не понови ситуација из 2011, када је продужавање повластица каснило више од годину дана. Комесар Хан је то потврдио и на овонедељном састанку у Бриселу. Потврду да ће процедура бити завршена до нове године, како би АТМ продужиле до 2020 добили смо и током консултација обављених у Европском парламенту, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.


Извозницима воћа и поврћа из Србије, махом малим и средњим предузећима – произвођачима свежих јабука и шљива и смрзнутог кукуруза шећерца, ова повластица по речима Чадежа, како се процењује уштедеће бар 20 милиона евра. Толико би, да се АТМ не продужи било царинско оптрећење, што би повећало цене производа наших производа и отежало продају на тржишту Уније.


Трговинске повластице које је Европска унија одобрила Западном Балкану још 2000. године, обнављају се на сваких пет година и предвиђају бесцарински извоз производа из држава Западног Балкана у Европску унију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 10 децембар 2015 22:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани