A+ A A-

Какву кафу пијемо у Србији?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kafa2333БЕОГРАД - Више од 90 одсто потрошача у Србији пије кафу – две до четири на дан. 

 

Кафа је у Србији безбедна за потрошаче, доброг је квалитета, а највећи проблем су декларације, сурогати и нелегална трговина тим акцизним производом, истакнуто је у Привредној комори Србије на скупу о тржишту кафе у Србији.

 

Гордана Хашимбеговић, секретар Удружења за трговину ПКС, рекла је да сви производи на српском тржишту мора да буду усклађени са прописима безбедности и квалитета, у складу са важећим законодавством.

 

Произвођачи и увозници морају имати безбедан и квалитетан производ за потрошаче, нагласила је Хашимбеговић и упозорила на количине кафе која се у Србији налази у илегалном промету. Привредна комора Србије у сарадњи са надлежним министарствима и институцијама учествује у раду тела на сузбијању сиве економије, додала је она.

 

 

Ненад Вујовић, начелник Управе пољопривредне инспекције подсетио је на резултате петогодишњег истраживања кафе на тржишту Србије које је показало да квалитету и безбедности готово да замерки нема али су проблем нејасне декларације, биљни сурогати који се мешају у кафу и сива економија.

 

 

По речима Вујовића, 80 одсто тржишта кафе у Србији држи четири или пет великих произвођача и са њима инспекција нема проблема јер имају своје системе безбедности, ХАСАП, и одличну унутрашњу контролу.

 

 

Генерално код кафе није проблем да ли је нешто безбедно за здравље, већ да ли је у кесици оно што пише на њој – кафа или кафа са сурогатима. Значи, проблем је шта купац плаћа а не да ли је здравствено угрожен.

 

Подсећа да је инспекција Министарства пољопривреде у последњих пет година затворила 17 малих произвођача који нису задовољавали стандарде здравствене безбедности и имали погоне неусловне за рад са храном. Сви произвођачи кафе код којих је инспекцијом утврђено да су стављали сурогат у кафу (а нису га назначили на декларацји), налазе се на сајту Министарства.

 

Ружица Маџаревић из Центра за заштиту потрошача Србије представила је истраживање о конзумирању и квалитету кафе на домаћем тржишту. Како је истакла, резултати анкете показали су да 92 осто потрошача у Србији пије кафу а јутарња и поподневне су обавезне. Од укупног броја испитаника 76 одсто пије домаћу кафу а 17 одсто инстант и еспресо. Кафа се у Србији пији како би се окрепили, због укуса, мириса, дружења из навике...На тржишту Србије постоји више од 200 трговинских марки кафе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 13 децембар 2015 20:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани