Кућа Добрих Вести

Login

Зелена енергија је развојна шанса Србије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

energijabuducnost1БЕОГРАД - Зелена енергија, као саставни део зелене економије за коју се ЕУ определила је и развојна шанса Србије, уколико се окренемо ефикаснијем коришћењу ресурса применом иновациониих технологија, указао је потпредседник ПКС Мирослав Милетић учествујући на међународном панелу „Енергија будућности” у Скупштини града.

 

Зелена економија захтева велике промене, како у производњи, тако и у потрошњи, а уколико желимо економски раст, устаљене навике морамо мењати брзо, у складу са захтевима који се постављају пред нашу привреду, истакао је Милетић, а објавила Привредна комора Србије.

 

Према његовим речима, компромис између строгих еколошких захтева код конвенционалних технологија и скупе, али дугорочно одрживе нове технологије у валоризацији ресурса чисте зелене енергије, мора бити пронађен што пре. Екстремне климатске непогоде које су задесиле Србију и читав регион током 2014. године, нарушиле су сигурност снабдевања електричном енергијом и показале слабости електроенергетског система.

 

Милетић је нагласио да посебан захтев представљају инвестиције и едукација.

 

Потпредседник Привредне коморе Србије истакао је да се ПКС, у жељи да помогне пословној заједници Србије и сама прилагођава променама, јачим повезивањем са институцијама система, бољим информисањем својих чланица, промоцијом и заступањем привреде у иностранству, увођењем новог система образовања по мери послодавца, новим услугама и овлашћењима.

 

ПКС свој допринос зеленој економији даје и конкретно кроз реализацију трогодишњег пројекта успостављања wеб портала за биомасу као подршку у креирању и успостављању конкурентског тржишта биомасе у Србији. ПКС се обавезала да ће у трогодишњем периоду израдити и пустити у рад Он-лине трговачку платформу за биомасу. Пројекат је започет 1. јула 2015. години.

 

Учесници панела поручили су да је обезбеђење енергетске безбедности земаља Југоисточне Европе и Републике Србије основа за изградњу успешних привреда и економија и главни инвестициони покретачки процес који може обезбедити динамични одрживи развој. Земље региона у предстојећим активностима у обављању стратешких циљева енергетске политике усклађених са циљевима ЕУ и енергетске заједнице, треба да користе позитивну праксу енергетски развијених земаља и примењују високотехнолошка решења у производњи, дистрибуцији и управљању електричном енергијом.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 17 децембар 2015 23:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија