Кућа Добрих Вести

Login

Амбасадор Катара: Отворени смо за долазак српских инвеститора

Оцените овај чланак
(3 гласова)

DSCN0174БЕОГРАД - Држава Катар и Република Србија су успоставиле дипломатске односе 1989. године, али су њихови представници тек недавно почели да раде на јачању узајамних односа отварањем дипломатских представништва и њиховим подизањам на ниво амбасада, указао је Шеик Мубарак Бин Фахад Ал-Тани, први амбасадор те заливске уставне монархије у Србији.

 

 

Амбасадор Мубарак је у интервјуу за Кућу добрих Вести, првом који је дао неком медију у Србији, навео да је већ повећан број узајамних посета високих званичника обе земље, па су током ове године главни град Катара Доху, посетили први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић те министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.


Који је ниво економске сарадње између пословних партнера из наше две земље?


Економска сарадња се налази у почетној фази и радимо на стварању правног оквира за њено јачање. У току су завршне припреме за потписивање Споразума о економској, трговинској и техничкој сарадњи, као и Споразума о подстицању и заштити узајамних улагања између две земље.


„Qатар Аирњаyс“ је један од најпрепознатљивијих брендова Катара и тренутно послује и у Србији. У којим привредним областима би било могуће успоставити брзу и несметану економску сарадњу?


Области туризма и пољопривреде су две гране у којима постоје велике могућности за сарадњу. Тренутно радимо на потписивању Меморандума о разумевању о сарадњи у области пољопривреде будући да Србија има огромне потенцијале у тој области које би Катар могао да искористинаобостранудобит.


Разменили смо предлог споразума о сарадњи у домену омладине И спорта. Тренутно Министарства за омладину и спорта у обе државе раде на усаглашавању текста овог споразума који би представљао правни оквир за даљу сарадњу, било да је она у виду организовање кампова за тренирање или нешто друго.


У области здравства имали смо сусрет са Министром здравља Републике Србије где смо затражили да доставе предлог споразума о сарадњи у тој области. Сада се ради на припреми тог споразума који би омогућио привлачење лекара, медицинских сестара и стручних здравствених кадрова за рад у Држави Катар, у зависности од потреба тамошњег Министарства здравља.


- Катар је веома познат по преради нафте и природног гаса. Које су шансе за сарадњу са српском нафтном компанијом „НИС“?


Држава Катар је највећи извозник природног гаса на свету, 76,8 милиона тона природног гаса у 2014. Резерве природног гаса у Катару износе 885 трилиона кубних метара, трећа по величини резерва природног гаса на свету.


Области сарадње између Србије и Катара су бројне и једна од њих јесте енергетика. Међутим, сматрамо да је потписивање Споразума о сарадањи у тој области предуслов за успостављање било каквог облика кооперације између потенцијалних партнера. Умерени смо оптимисти да ће таква сарадња бити остварена.

katargrad

 

У којој мери су поремећаји на светском тржишту енергије у последње две године утицали на економију Катара?


Привреда Катара расте убрзаним темпом и постиже рекордне стопе раста и тренутно смо сведоци свеобухватног процеса развоја и модернизације земље. Ненафтни сектори у Катару су доживели огроман развој у последњих пет година и мада постоји могућност да дугорочни пад цена нафте доведе до мањег привредног раста у Катару него што је очекивано, министар енергетике и индустрија је оптимиста да ће се светско тржиште нафте у 2016. опоравити од садашњег оштрог пада.


Како Влада Катара оцењује тренутно стање на Блиском Истоку?


Блиски Исток се суочава са веома осетљивим политичким и безбедносним питањима као што су кризе у Сирији и Јемену, борба против тероризма и палестинско питање. Држава Катар је одувек била посредник у решавању конфликата у арапским земљама, као што су Јемен, Палестина, Либанили Дарфур у Судану. Његово Височанство принц отац Шеик Хамад бин Кхалифа Ал-Тани је први арапски и исламски лидер који је посетио окупирани појас Газе 2012. када је Катар уложио огромна средства у обнову уништеног подручја.


Катар придаје велику важност борби за арапска и исламска питања и постизању светског мира и безбедности, али истовремено поштује међународни легитимитет и настоји да се не меша у унутрашња питања другихдржава. Сиријска криза је једно од горућих питања чије би решавање у великој мери допринело смањењу тензија на Блиском Истоку. Катарсматра да је изузетно битно да се оконча сиријска катастрофа, олакшају патње сиријског народа, очува његова територије и буду примењене одлуке усвојене на преговорима Женева И.


Држава Катар је домаћин Светског првенства у фудбалу за 2022. годину. Како теку припреме за тај велики глобални догађај?


Катар је предвидео око 200 милијарди долара за разне грађевинске пројекте чије ће остварење трајати 10 година. Од тога је 140 милијарди долара намењено за инфраструктурне пројекте током пет година које претходе одржавању Светског првенства 2022. Такође је предвиђено 50 милијарди долара за изградњу хотела, рекреативних објеката И туристичке инфраструктуре. Циљ је да до 2022. Буде повећан број хотелских соба за више од шест пута И достигне 95.000, како би била задовољена растуц́а потражња све више туриста. Наиме, очекује се да ц́е број туриста расти за око 16 одсто на годишњем нивоу И достићи 3,7милиона у 2022.
Катар планира да изгради осам фудбалских стадиона капацитета између 40.000 и 50.000 гледалаца. То ће бити еколошки објекти, неће емитовати угљеник већ ц́е користити соларну енергију за производњу електричне енергије за расхладу стадиона И трибина. Када нису у току утакмице, произведена електрична енергија ће бити усмеравана се на електричну мрежу. Такође, после завршетка првенства, монтажни елементи са девет стадиона биће послати земљама у развоју као помоћ у изградњи спортских објеката.


Тероризам је интернационални проблем, а знамо да је Држава Катар члан међународне коалиције против тероризма. Шта власти Катара предузимају у том смислу?


Држава Катар је предузела велики број мера како би се супротставила тероризму и радила да буду „исушени“ извори финансирања терористичких групација. Сада не може ниједна хуманитарна организација или било који појединац да скупља донације и да их упути негде без одобрења Владе. Тако се гарантује да сакупљена средства не стигну терористичким организацијама која прети јавном реду у региону.

kataaaaar

 

Каква је позиција Катара у погледу великог броја избеглица у земљама око Сирије и Ирака, у Турској и Европској Унији?


У Катару се тренутно налази око 47.000 избеглица, што је око 15 одсто од броја његових држављана, а Држава им обезбедила радна места и здравствену негу, као и образовање њиховој деци. Катар је мала земља, па не може да прими већи број избеглица.


Да ли постоје одређене бројке за финансијске донације која је Држава Катар дала за помоћ избеглицама?


Држава Катар је дала огромне донације сиријским избеглицама у Јордану и Либану. Укупан износ донација, новчаних или материјалних је достигао 1,2 милијарди америчких долара. У последњој донацији је принц Тамим бин Хамад Ал-Тхани током боравка у Паризу, са 600.000 евра помогао студирање 100 сиријских студената у Француској.


Шта поручујете српским пословним људима који желе да сарађују са партнерима из Катара?


Држава Катар поздравља долазак потенцијалних партнера и инвеститора из Србије и тренутно радимо на потписивању Меморандума о разумевању за сарадњу између привредних комора Катара и Србије, као И на оснивању заједничког савета пословних људи из обе земље. Држава Катар има много тога да понуди инвеститорима, почев од повољних цена електричне енергије, воде И природног гаса, па до индустријских земљишта која се могу закупити за симболичну цену. Такође, нема пореза на увоз великих машина, резервних делова и сировина, као ни пореза на извоз. Поред тога, нема одређених дозвољених квота за увоз И извоз, нити постоје ограничења на трансфер добити у иностранство. Закони који уређују долазак стручне и нестручне радне снаге су доста флексибилни.


Амбасадор Мубарак (58) је искусни каријерни дипломата. Пре доласка на чело дипломатске мисије у Београду почетком ове године, био је амбасадор Катара у Азербејџану, а током протекле три деценије служио је и у Мауританији, Мароку, Оману, Белгији, Индији.
Амбасадор Мубарак долази из земље чији држављани, у просеку, имају највиши доходак, према неким рачуницама, преко 700.000 долара годишње. Амбасадор је породично богат, има два сина пет кћери.

У Катару 18. децембaр славе као историјски дан из 1878. када је Шеик Јасим, оснивач те државе наследио на престолу оца Шеика Мухамеда Бин Танија и повео земљу ка јединству и у потрагу за признањем државе од стране великих сила тог доба, Отоманског царства и Британске империје.


Катар је данас једна од набогатијих земаља света, То је за преко 2.155.000 становника према процени за 2014, значило просечан доходак од готово 103.000 долара, према номиналном укупном домаћем производу (БДП) од скоро 214 милијарди долара. Очекује се да пер капита номинални (када се не одбије инфлација) БДП ове године. достигне преко 116.996 долара. БДП мерен паритетом куповне моћи (према тржишним ценама) је за 2014, процењен на 298.4 милијарди долара или пер капита скоро 146.000 долара.
Већина богатства Катара настаје од продаје течног природног гаса (TPG) произведеног из највећег гасног поља на свету који та земља дели са Ираном. Сектор нафте и гаса је, према катарском статистичком уреду у 2012. генерисао преко половине БДП, 85 одсто зараде од извоза, више од 70 одсто владиних прихода, те 60 одсто БДП.


Економски успех Катара у контрасту је са његовом величином. Најмањи члан Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), по територији (11,500 квадратних километара) и становништву, Катар је такође и трећа најмања земља на Блиском Истоку, иза Бахреина и Либана.


Лоциран у Персијском заливу, Катар је полуострво које дели своје границе са Саудијском Арабијом. Престоница, Доха, налази се источно од Персијског Залива и дом је за 80 одсто становништва емирата.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 децембар 2015 19:50
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија