Кућа Добрих Вести

Login

Да ли је банка једино место за нашу штедњу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kasicaaaaaБЕОГРАД - Последњих дана се у медијима појавила информација да ће банке наплаћивати негативну каматну стопу, народски "лежарину" штедишама.

 

 

Ова опција је чак и теоријски на нивоу научне фантастике али је унела немир штедишама који већ годинама уназад плаћају цену неспособности банака да прикупљену штедњу пласирају, указује портал Каматица.


Банке ниске каматне стопе на штедњу често правдају тиме да тржиште не дозвољава да се та штедња пласира, да је превише ризика, да нису успостављени квалитетни механизми наплате и друго.


Али све то демантује чињеница да у Србији послује 28 банака што значи да је лако бити банка у Србији. Неадекватни и застарели закони и неедуковано тржиште омогућавају лак профит свим банкама. На измену закона нажалост не можемо да утичемо, можемо само да се надамо да ће се наћи неко у НБС да сагледа тржиште и има амбицију да га унапреди. Или код нас чешће примењивана ситуација - да ће доћи неко из иностраних институција и рећи нам да морамо да донесемо неки нов закон.

 

Полиса животног осигурања може бити опција


Једино што можемо да променимо је на нивоу индивидуалне едукације. Банка није једино место где можемо да оставимо нашу уштеђевину. Свакако је место са најмање ризика али управо ту плаћамо цену застоја банкарског тржишта које ланчано креира застоје у привреди па и у нашим приходима.
Тек када би штедише на смањење камате на штедњу као реакцију подигли своју штедњу и однели је на друго место, тек тада би банке одреаговале са већом каматном стопом. Докле год нема реакције штедиша до тада ће банке за штедњу давати све мање и мање.


Штедња може да се чува и у пензионом фонду, полиси животног осигурања, инвестиционом фонду, у државним обвезницама и на сваком од ових места ће донети већи принос.


Чак иако нисте изабрали неку од ових опција морате знати да постоје и које су им предности и мане. То морају да буду опције, тек када их будемо свесни можемо банци окренути леђа а онда ће нас много лепше третирати.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 фебруар 2016 21:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија