Кућа Добрих Вести

Login

Привреда НР Кине упркос реформи стреми високо

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kinezidivoviБЕОГРАД - Меко превладава над тврдим, а благо над строгим,” казао је пре 2.500 година кинески филозоф Лао Це (око 570. п. н. е. – око 470. п. н. е.). Водећи државници Народне Републике Кине су, чини се посматрачима у Пекингу, усвојили ту античку мудрост у садашњој битци против економских удара којима је изложена најмногољудија земља на свету.


Премијер Ли Кећијанг је на почетку текућег годишњег заседања националног законодавства саопштио да је за 2016. постављен циљ привредног раста у распону од 6,5 и седам одсто. Ова је и прва година 13. петогодишњег плана развоја НР Кине за који је предвиђена просечна стопа раста изнад 6,5 одсто закључно са 2020.


Постављајући овогодишњи циљ, повећање укупног домаћег производа (БДП) у опсегу од 6,5 до седам одсто, уместо изричите бројке, влада НР Кине је, сматрају стручњаци, применила више еластичности у привредном управљању и оставила простор да структурном реформом реализује дугорочни раст. То је изузетно и због чињенице да је оквирни годишњи привредни раст примењен први пут за протекле две деценије.


Руководство Комунистичке партије Кине (ККП) на челу са генералним секретаром и председником Републике Ши Ђинпингом и влада су се заветовали да ће до 2020. у држави са преко 1,35 милијарди људи на површини од више од 9,7 милиона квадратних километара окончати изградњу средње развијеног друштва у сваком погледу. Циљ је да до 2020. у НР Кини номинални (када се не одбије инфлација) БДП буде 13.8 билиона долара. Тада би пер капита БДП, мерен паритетом куповне моћи (ППП, по тржишним ценама) био удвостручен у односу на онај из 2010, који је, према подацима Светске банке, изнео 6.810 долара (константним из 2005).

megalomanikinezi

 

Привреда НР Кине у 2016. години


У протекле више од три деценије, привреда НР Кине је остварила завидно брз успон којим су често били премашиване званичне циљане стопе раста БДП. Ни једна земља не би могла довека да издржи тако брз раст, а поготово не пространа и компликована као што је НР Кина. Занетост високим стопама раста БДП би убудуће могла да стави по страни неминован прелаз на одрживији модел привредног раста, упозоравали су неко време стручњаци.


Ти стручњаци сматрају како достизање минимума раста од 6,5 одсто неће бити тешко за државу која на располагању има довољно инструмената. Каматне стопе су још увек високе у поређењу са низом развијених земаља што сугерише могућност за коришћење монетарних подстицаја, уколико буде било потребно. Фискалне политике тек треба да играју већу улогу, а процентуално, дефицит може да се шири.


Даље, стопе штедње у НР Кини су и даље високе и указују на могућности веће потрошње и инвестиција. Доходак грађана расте годишње готово двоцифреном стопом, што успиње средњу класу чија је куповна моћ све већа.


Поред оквирне стопе раста БДП, главни циљеви и политике за 2016, које је премијер Ли изнео пред око 3.000 делегата 12. сазива Свекинеског народног конгреса (СНК), законодавног тела, су:


- Одржати раст индекса потрошачких цена (ЦПИ) на око три одсто;
- Спроводити проактивнију фискалну политику са очекиваним дефицитом 2,18 билиона јуана (преко 335 милијарди долара), за 560 милијарди јуана више него 2015., док ће дефицит БДП износити између 2,3 до три одсто;
- Отворити додатних 10 милиона радних места у градовима са регистрованом стопом незапослености у урбаним срединама не вишом од 4,5 одсто;
- Спроводити штедљиву монетарну политику која је флексибилна и одговарајућа, док је раст новчане масе М2 (уз М1–готовине, депозити по виђењу и текући рачуни, М2 обухвата и „квази новац", тј. штедне депозите и остале инструменте тржишта новца) постављен на око 13 одсто;
- Смањити енергетску напрегнутост за најмање 3,4 одсто;
- Хемијску потражњу кисеоника и емисију амонијак азота смањити за два одсто, сумпор диоксида и амонијак оксида за три одсто и оборити густину ситних честица у ваздуху (ПМ2.5) у кључним подручјима;
- Помоћи да више од 10 милиона људи из сеоских средина изађе из сиромаштва, укључујући и премештање више од два милиона сиромашних становника из подручја неадекватних за живљење; Повећати фондове централне владе за борбу против сиромаштва за 43,4 одсто;
- Повећати буџетске инвестиције централне владе на 500 милијарди јуана;

 

kinezifrajeri

 

Достигнућа у 2015. години

Премијер Ли је, у говору изнео и да је прошле године НР Кина остварила раст БДП од 6,9 одсто. БДП је премашио 67,7 билиона јуана (РМБ, или 10,8 билиона америчких долара).


Премијер је указао да је “сваки процентни поен раста БДП у данашње време једнак расту од 1,5 постотних поена пре пет година или 2,5 пре десет. Што привреда постаје већа, то је теже остварити њен раст", констатовао је он.


Ли је навео да је напредак постигнут у контексту “изузетно компликованог и изазовног међународног окружења”. Наиме, током 2015. је остварен најспорији раст међународне привреде у протеклих шест година. Постоје, такође, “изазови у спровођењу реформи и развоју, те одржавању унутрашње стабилности”, додао је премијер.


Па опет, НР Кина је уз Индију имала у 2015. највећи привредни раст на свету. Тај раст је још увек око два пута већи пута него у развијеним државама, истакнуто је у извештају владе. Према статистичким подацима Светске банке, БДП у САД је у прошле године повећан за 2,4 одсто у односну на претходну, у Јапану за 0,4, а у зони евра за 1,5 одсто.
НР Кина, као друга највећа привредна сила на свету је у 2015. чинила 25 одсто светске економије. То је енергично унапредило обнову светске привреде, указала је влада у Пекингу.
Квалитет кинеске привреде је још увек добар, а њено пословање је веће. Вредност услуга је чинила 50,5 одсто укупног БДП. То значи да је први пут услужни сектор премашио 50 посто. Потрошња је такође увелико доприносила развоју економије, са стопом која је изнела 66,4 одсто.


Вредност увоза и извоза износила је око 24,6 билиона РМБ (3,8 билиона долара),по чему је НР Кина и даље на првом месту у свету. У владином извештају се истиче да је у протеклој години НР Кина остварила рекордан увоз нафте, пластике, соје, природног гаса, пулпе, жита, бакра и других сировина, чиме је ефикасно стабилизовала привреду држава-произвођача.
Коришћено је више од 126 милијарди америчких долара страних инвестиција, што је повећање од 5,6 одсто. Опет, НР Кина је имала у свету директне нефинансијске инвестиције од 118 милијарди америчких долара, уз раст од 14,7 одсто.

 

 

kinezcrni

 

У 2015. је на иницијативу НР Кине, основана Азијска инфраструктурна инвестициона банка (АИИБ), почео је да ради Фонд економског појаса дуж Пута свиле, а кинеска валута јуан укључена је у корпу специјалних права вучења Међународног монетарног фонда, чиме је унапређена сарадња у свету. НР Кина све тешње сарађује са светом у све више подручја, поручила је влада.


НР Кина је успела да у 2015. отвори 13,12 милиона нових радних места и повећа расположиви приход по становнику за 7,4 одсто, смањен је број сиромашних сељака за 14,42 милиона. Стопа раста прихода сељака прошле године је била виша од оне у градовима. У 2015. је изграђено нових 7,72 милиона станова, обновљено је 6,01 милиона дерутних, 4,32 милиона у селима.

 

 

kinezikraljevi

 

Реализовани циљеви 12. петогодишњег плана развоја


Премијер Ли је истакао, такође, да су у НР Кини успешно испуњени сви главни задаци и циљеви у економији и друштвеном развоју за период од 2011. до 2015. Он је оценио да су у земљи остварена импресивна развојна достигнућа током 12. петогодишњег плана, одржана је висока стопа привредног раста и одлучујући напредак у структурној реформи националне економије.


БДП Кине је током пет година растао је по просечној стопи од 7,8 одсто. Захваљујући завидном расту, НР Кина је постала друга по величини економија у свету и највећа трговачка земља по питању роба, те велики инвеститор у иностранству, рекао је Ли. Потрошња енергије по јединици БДП је пала за 18,2 одсто, а емисије великих загађивача смањене за преко 12 одсто.


Ли је, такође, истакао побољшања инфраструктуре широм земље и велике пробоје у научним и технолошким новинама. Напредак је остварен у летовима људи у свемир, програму истраживања Месеца и дубоких морских вода. Премијер је указао и на мање позната истраживања квантних комуникација, неутринских осцилација и суперпроводника високих температура на бази челика.


Ли је навео и унапређење животног стандарда Кинеза и значајан социјалан развој. Смањен је јаз у приходу између градских и сеоских области, а основно здравствено осигурање је проширено на све становнике. Више од 100 милиона становника сеоских подручја извучено је из сиромаштва, а више од 300 милиона становника руралних области добило је приступ чистој води за пиће, рекао је премијер.


Кинески министар пољопривреде, Хан Чангфу, је у дискусији током заседања законодавног тела додао да је просечан годишњи раст прихода сељака за време 12. петогодишњег плана био 9,6 одсто. То је више од стопе раста БДП током шест последњих година.

 

trzincaaaa

 

Још о владином плану за 2016.


Извештај владе је, према медијима у НР Кини, усредсређен на две тачке. Прво, извештај пружа сигурност нестабилној и крхкој светској привреди. Друго, кинеско становништво је у документу нашло наду и задовољство.
У извештају се каже да ће ове године биће усавршен градски и сеоски здравствени систем, а државне субвенције за најсиромашније биће повећана са пет на осам одсто. Биће обновљено шест милиона страћара, а здравствено осигурање и финансијска помоћ у мањим местима ће порасти са 380 на 420 јуана.


Влада планира и издавање специјалних обвезница у вредости од 400 милијарди јуана (61,3 милијарде долара) за помоћ поправљању обавеза локалних влада.

 


Премијер је такође обећао да ће се позабавити преоптерећеношћу капацитета у индустрији челика, угља и осталих тешких индустрија, као и стриктном контролом експанзије. Око 100 милијарди јуана биће потрошено на премештај отпуштених радника у овим индустријама.


Лоу Џивеј, министар финансија, изјавио је на СНК да ће постојећи пословни порези до 1, маја ове године бити замењени системом пореза на додату вредност (ПДВ) у свим гранама привреде. Пробна примена ПДВ у Кини је почела 2012. Од тада до прве половине прошле године пореске уштеде су изнеле 484,8 милијарди јуана (75 милијарди долара), односно 0,2 одсто БДП.


Домаћи медији истичу како трансформација привреде НР Кине са индустријске и инвестиционе на услужну и потрошачку економију, значи стабилан раст и промену структуре, али и непрекидно задовољавање захтева народа. Задовољство значи да привредне реформе морају задовољавати радника, да политика може заштитити најниже слојеве грађана, побољшавати стандард и проширити обим, како би више становника уживало у бољем друштвеном осигурању и добробити, казао је председник Ши.


Осим тога, реформе значе да становништво више ужива у резултатима привредног развоја. Премијер Ли је у извештају владе изнео да треба показати више интереса за грађане, те решавати њихове тешкоће. “Кинеска пословица каже: ‘Народ је темељ државе, држава је мирна само ако су темељи чврсти’”, подсетио је премијер.


По Лију, почетна тачка и циљ кинеских свеобухватних реформи јесте испуњавање жеље народа, те доприноси интересу народа. „Кинески народ воли живот, нада се бољем образовању, стабилном послу, задовољавајућим приходима, сигурном друштвеном осигурању, квалитетним здравственим услугама, лепом окружењу, те бољим условима за децу. Да бисмо све то остварили, наше становништво ће добити више задовољства те ће наше друштво бити још усклађеније, а држава просперитетнија. То је управо циљ кинеске владе,“закључио је Ли.


Стручњаци сматрају да НР Кина мудро корача путем напретка у структурној реформи на једној и одрживог подесног раста привреде на другој страни. Како би сугерисао и Лао Це.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 март 2016 21:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија