Кућа Добрих Вести

Login

Индијска кампања вакцинације против Ковид-19

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indiakovid1

Наставак првог дела

Примање вакцине КОВИД-19 у Индији је потпуно добровољно. Премијер Нарендра Моди је најавио да ће свим људима бити бесплатно обезбеђене вакцине. Процењује се да ће 500 рупија (непуних седам америчких долара) бити потрошено на вакцинацију сваке особе, раније је изјавио министар у влади Индије Пратап Саранги. Владе савезних држава су, такође, најавиле планове за давање бесплатне вакцине многим људима.

 

Прималац ће морати да буде стар најмање 18 година и не би требало да има температуру или било коју другу болест у време вакцинисања. Труднице или жене које доје су за сада искључене.

 

Људима који имају акутну КОВИД-19 инфекцију или пратеће симптоме саветује се да не долазе до места за вакцинацију, како би избегли да шире вирус. Они би могли да потраже вакцину 14 дана пошто се симптоми стишају, наведено је из Министарства здравља.

 

Поједини индијски стручњаци, такође, саветују особама које су се вакцинисале против КОВИД-19 да не конзумирају алкохол до 45 дана после примања серума. Познато је, наиме, да конзумирање алкохола утиче на одговор имуног система после било какве вакцинације.

 

У прилог овоме се наводи и упутство за употребу Спутњик В вакцине дато у Русији. "Требало би да осигурамо да се предности вакцинације максимално повећају," порука је индијских стручњака.

 

После вакцинације против КОВИД-19 медицинског особља, радника на првој линији фронта и лица изнад 50 година, следиће особе млађе од 50 година са придруженим ковидом-морбидитетима на основу еволуирања пандемије. Коначно, вакцинисање ће бити понуђено преосталом становништву на основу епидемиологије болести и доступности серума.

 

                                                     vakcinacijaindija2

 

Замке вакцинације у Индији

 

У Индији, огромне географске ширине и дужине, величине становништва и питањима о приступу појединим локацијама, процес вакцинације је пун изазова. Зато је потребно најтемељније планирање до последњег тренутка, не само како би вакцинација била обављена и обезбеђене обе дозе, већ и да буду праћени неповољни догађаји.

 

Већина научника сматра да је Индија спремна на изазов, јер је она највећи у свету произвођач вакцина и већ деценијама спроводи добро уходан програм имунизације за десетине милиона новорођенчади и будућих мајки. Но, упућени мисле како ће прави изазови у случају Ковид-19 уследити када већина становника почне да прима вакцину.

 

Индија ће користити своју огромну машинерију за парламентарне и остале изборе како би достављала и пратила дозе примаоцима у удаљеним крајевима земље. Такође је вероватно да ће дигиталне платформе и програм на њима омогућити људима да се региструју за дозе. Међутим, није сваки Индијац власник паметног телефона или зна како да управља неким програмом, па ће бити занимљиво видети шта влада ради како би се уверила да нема ненамерних изузећа.

 

Колебање око вакцине је друга брига. Контроверза око ужурбаног одобравања домаће вацине Ковакин, како многи сматрају, могла би да поткопа поверење. Постоји историја колебања око примања полио вакцине у деловима северне Индије, покренуто гласинама да су серуми нечисти и да утичу на плодност. Сличне дезинформације сада круже о ковид вакцинама по друштвеним мрежама, попут Вотсапа.

 

Вакцине имају нежељене ефекте код неких људи. Но, Индија има 34 године стар програм надзора за праћење таквих „нежељених догађаја“ после имунизације. Пропуст да се транспарентно пријаве штетни ефекти лако може довести до ширења страха од вакцинисања. Уопште, властима ће бити потребна доследна, јасна комуникација како би међу Индусима ојачало прихватање вакцина и поимања програма имунизације.

 

                                                     vakcinacijaindija3

 

Постоје и други изазови вакцинацији

 

Даљи главни изазови би могли да буду:

 

У ланцу снабдевања и логистике, Индија има између 27.000 до 29.000 места у систему "хладног ланца" одакле залихе серума могу стићи на више од осам милиона локација за вакцинацију. Но, питање је да ли ће систем "хладног ланца" бити свеобухватан?

 

Индији ће, такође, требати довољно шприцева за једнократну употребу, којима се спречава могућа инфекција. Из највећег произвођача шприцева у земљи Хиндустан сиринџзиз, фабрике из града Фаридабада у савезној држави Хиндустан, су поручили да ће до 2022. произвести милијарду таквих комада и задовољити растућу потражњу.

 

Затим се постављају питања о увек расположивим залихама медицинских стаклених бочица. А шта је са одлагањем огромне количине медицинског отпада који ће настати овом масовном акцијом вакцинације?

 

Индијски програм имунизације обавља готово четири милиона лекара и медицинских сестара. Но, за вакцинацију против Ковид-19. Индији ће бити потребно више. Поједине стручњаке брине како ће сви ресурси бити проширени на руралну Индију у којој живи преко 60 одсто свог становништва.

 

                                                   vakcinacijaindija4

 

Варајући осећај самозадовољства

 

Напори власти за вакцинацију суочавају се, такође, са све већим осећајем самозадовољства у сузбијању коронавируса. Пошто је средином септембра достигла врхунац од преко 90.000 нових случајева дневно, званична стопа заразе у Индији нагло је опала, упркос зими у севернијим деловима земље и сезони светковина.

 

Са 12.899 особа које су у четвртак, 4. фебруара регистроване као позитивне на инфекцију коронавирусом, у Индији је број КОВИД-19 случајева порастао на 10.790.183.

 

Индијски КОВИД-19 активни број случајева пао је на 155.025 и чини само 1,44 одсто укупних инфекција, према подацима од четвртка, 4. фебруара увече. Дневна промена броја активних случајева у последњих неколико семица показује њихов доследан пад.

 

Министар здравља Харш Вардан изјавио је 28. јануара да је Индија заравнила свој графикон КОВИД-19. Изнео је и да у 146 округа, од укупно 739 колико их је у Индији било 2020, нису забележени нови случајеви током претходних седам дана, у 18 округа током 14 дана, у шест округа за 21. дан, а у 21 округу после 28 дана.

 

Стопа позитивних случајева у Индији је од 4. фебруара 1,82 одсто. "Индија је задржала дневну стопу позитивности испод 2 одсто у последњих неколико недеља (19 дана)", саопштило је министарство.

 

Осам држава и територија Уније, су недељу дана раније имале седмичну стопу позитивности већу од националног просека од 1,82 одсто. У ствари је око 80 одсто од укупно активних случајева у пет држава или територија Уније. У двема државама, Керали и Махараштри на западној обали Индије - је 70 одсто свих активних случајева у земљи.

 

                                                     vakcinacijinadija5

 

 

Број опорављених од КОВИД-19 је порастао на 10.480.455, показују подаци Министарства здравља Уније. Број преминулих је са 107 нових смртних случајева повећан на 154.703.Број људи који су се опоравили од болести порастао је на 10.480.455 гурајући националну стопу опоравка ЦОВИД-19 од 97,13 одсто, док стопа смртности случајева износи 1,43 одсто.

 

"Разлика у новим опоравцима која надмашује нове случајеве такође је побољшала стопу опоравка на 97,13 одсто. Укупни опорављени случајеви су 67,6 пута већи од активних случајева", истакло је министарство.

 

Поређења ради, САД су последњих недеља забележиле дневне смртне пресуде од преко 4.000, док су Велика Британија и Бразил забележили дневни збир од по преко 1.000 лица. У септембру 2020. је у Индији регистровано више од 1.000 смртних случајева дневно.

 

Министарство здравља је нагласило да се више од 70 одсто смртних случајева догодило због коморбитета.

 

Министар унутрашњих послова Аџај Кумар Бала је констатовао да "број активних случајева у земљи константно опада у последња четири месеца". Међутим , он је, коментаришући постепено поновно отварање, указао на"потребу одржавања опреза и стриктног надзора".

 

Према подацима Индијског савета за медицинска истраживања (ИЦМР), у среду, 3. Фебруара је 742.841 особа. Уопште, до 3. фебруара је узето 199.216.019 узорака за утврђивање КОВИД-19. На милион људи је узето 144.359 тестова.

 

Тренд кумулативне стопе позитивности на КОВИД-19 у Индији је, на основу спроведених тестова, опао са 8,89 на 5,42 одсто. Мада случајеви опадају, “још увек морамо да следимо одговарајуће понашање у односу на КОВИД", поручио је секретар у Министарству здравства И породичних питања Уније Рајесх Бхусхан.

 

                                                              vakcinacijaindija6

 

Индија поново ври

 

Индија је од марта 2020. увела један од најстрожих карантина на свету. Међутим, привреда Индије, глобално трећа највећа мерено паритетом куповне моћи (ПКМ, по тржишним ценама) је једна од најтеже погођених у свету и у 2020. је забележила пад укупног домаћег производа (БДП) од близу 10 одсто.

 

Отуда централна влада постепено релаксира правила, омогућавајући да већина економских активности, чак и чувене раскошне индијске свадбе буду наставњене. Последњих месеци су одржавани масовни верски фестивали, а најновије смернице укључују отварање базена, док у биоскопима дозвољавају попуњеност од преко 50 процената капацитета.

 

На улицама индијскх градова поново ври. Путовање авионом и возом је настављено. Стандарди физичког растојања и ношења маски, већ слаби у многим деловима земље, умањени су. То узнемирава стручњаке, који кажу да је реална стопа инфекције вероватно много виша него што показују званичне бројке.

                                                    

 

  vakcinacija7

 

 

Већина савезних држава, истовремено инсистирајући да се ковид дисциплина одржи, такође, је попустила ограничења карантина. Други најнастањенији град, Мумбај (некада Бомбај) са око 20 милиона становника, требало би да донесе одлуку о отварању приградских возова, сада ограничених на превоз само неопходних радника.

 

(Наставља се)

 


Последњи пут измењено недеља, 07 фебруар 2021 22:08
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија