Кућа Добрих Вести

Login

Јога је прави пут

Оцените овај чланак
(5 гласова)

jogaaaaБЕОГРАД - Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација, 21. јун је проглашен Међународним даном јоге, на основу предлога премијера Индије Нарендре Модија из септембра прошле године.

 
Моје интересовање за јогу почело је 2005. године, када сам кренуо на пут око света како бих бележио овај древни уметнички израз оком своје камере. Путујући од острва Koh phangan преко улица Њујорка, Лос Анделеса и Франкфурта, сусрећући људе са свих континената и слушајући их како причају о својој страсти за јогом, био сам подстакнут да завирим дубоко унутар себе. Увидео сам да се јога практикује у целом свету и да је свуда прихваћена захваљујуци својој склоности ка променама. Јога је флексибилна не само кроз своје асане, већ и кроз методе и начине на које се упражњава. Јога има тај јединствени квалитет да може да се прилагоди свакој регији, култури и раздобљу времена.


„Hafington post" је недавно објавио да је јога данас индустрија вредна 27 милијарди долара. „Људи преузимају контролу над својим духовним животима на јогички начин. То представља промену лица духовности“, оцењено је. Часопис Travel and Leisure Леисуре (Путовање и сло-бодно време) наводи 25 најбољих светских дестинација. Занимљиво је да у њима можете вежбати јогу на 11 светских језика: кмерском, јапанском, шпанском, тајландском, италијанском, француском, немачком и данском – да набројимо само неке од њих.


Гуглова мапа јоге приказује њено присуство од најудаљенијег града на истоку – Камуија у Јапану, па све до Halibut Kouva на Аљасци на западу; од Норгеа на северу Норвешке до Антартике Чилене у Чилеу, на југу. То заиста представља неоспоран глобални траг.

joga2

 

Дар Индије целом свету


Премијер Индије Нарендра Моди, можда препознајући потенцијал овог бренда од милијарду долара који је Индија подарила свету, предложио је на заседању Генералне скупштине Уједињених нација да буде установљен Међународни дан јоге, описујући ову древну вештину као дар Индије целом свету.


Током протеклих неколико година имао сам сусрете са веома различитим особама: од упознавања Триш Стратус, седмоструке шампионке у америчком рвању, која се већ девет година бави јогом и води један од највећих јога студија у Торонту, па све до Мари Миликоски из Финске, која практикује јогу дуже од половине свог живота. Сваки пут када крочим у неку од продавница „Lululemon" – компаније која се бави продајом одеће за јогу, останем задивљен. Основана 1998. године у Ванкуверу, ова компанија има 2.800 запослених и остварује годишњи приход од 1,3 милијарде долара. Прошле недеље у Тајланду наишао сам на цашу са јогуртом на којој је била насликана јога асана.


Још нисам посетио град у коме не постоји неки јога студио. У време када се свет збија у јединствен ентитет информација и интеракција, са друштвеним мрежама, мобилним телефонима и интернетом који бришу границе раздвајања, у потпуности се слажем да нам је потребан Међународни дан јоге – дан када ће се цео свет освртати на ову древну уметничку форму и наставити да шири њено прихватање.


Аутор текста:

Бирад Раџарам Јаџник
Аутор би у марту требало да одржи предавање у Србији


Последњи пут измењено субота, 31 јануар 2015 12:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија