Кућа Добрих Вести

Login

Мрежа подршке породицама са дементним чланом

Оцените овај чланак
(3 гласова)

mozakgggggБЕОГРАД - Општина Звездара, у сарадњи са партнерима из области социјалне заштите започела је рад на припреми за успостављања Мреже подршке за породице са проблемом дементног члана.


Први корак у раду Мреже биће отварање Инфо центра Геронтолошког центра Београд, који ће бити окосница информисања грађана, који ће телефоном моћи да добију бесплатне информације од свих наведених социјалних партнера из Мреже о услугама и програмима помоћи и подршке, објавила је Општина Звездара.


Планира се и свакодневни рад у простору у улици Краљице Наталије, који ће сваког радног дана бити отворен и доступан грађанима.
Као почетак промотивне акције најављене су и активности на тргу испред Општине Звездара 21. септембра 2015. од 12 до 16 часова поводом Међународног дана борбе против Алцхајмерове болести, када ће се промо материјалом у директном контакту са грађанима представити Мрежа подршке за појединце и породице оболелих од деменције.


„Нека истраживања показују да је свака четврта особа угрожена овом болешћу а Геронтолошки центар Београд има одређене капацитете за збрињавање особа са овим проблемом. Ми смо, нажалост, прилично дуго били усамљени као институција која се бави овим проблемом, и формирање мреже подршке особама оболелим од деменције као и члановима њихових породица је јако важно и веома значајно.“ Имати у породици особу оболелу од деменције није проблем само те породице и особе оболеле већ је то проблем читавог друштва”, рекла је Сузана Мишић, директорка Геронтолошког центра Београд.


„Јако је значајан читав овај пројекат зато што у Србији је дијагностика особа које су оболеле од деменције на јако ниском нивоу, и у читавој земљи постоје само две установе које се баве дијагностиком, самим тим ни дијагностика није завршена до краја па ни оно што породице када се суочавају са проблемом оболелог члана имају као неку врсту подршке”, истакла је психијатар Славица Голубовић.


Партнери општине Звездара на овом пројекту су: Геронтолошки центар Београд, Градски центар за социјални рад - Одељење Звездара, Дом здравља Звездара и удружења грађана „Окриље“ и „Хлеб живота“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 август 2015 20:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • dzoki

    Super stvar. Stvarno dobra ideja za te ljude u ciju grupu cemo se svi mi naci jednog dana kad ostarimo.
    Odlican tekst. Bravo za autora.

    dzoki петак, 28 август 2015 10:34 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија