Кућа Добрих Вести

Login

Oбележен Међународни дан јоге

Оцените овај чланак
(2 гласова)

YID2016БЕОГРАД - Од Републике Ирске на западу, преко Србије и Народне Републике Кине до Аустралије на истоку, данас је обележен Међународни дан јоге (МДЈ). Чак је и у Пакистану, обележен светски празник традиционалне дисциплине из Индије, мада две суседне земље немају увек добре односе.

 

Амбасада Индије у Београду, у сарадњи са Владом Србије и Канцеларијом Уједињених нација у Београду, обележила је МДЈ у Србији. За МДЈ је означен 21. јуни, али је он у Србији, као и у низу других земаља, радни дан, па је прослава организована раније. Средишња манифестација у Србији је организована у Београду, испред Дома Народне скупштине.

 

Почасни гост на прослави у Београду била је г-ђа Тамара Вучић, супруга премијера Србије. Скупу је присуствовала и Ирена Војачкова-Солорано, Стална координаторка УН у Србији, наведено је у саопштењу из амбасаде Индије у Србији. Овом догађају је присуствовао велики број поклоника јоге, као и високих државних функционера, дипломате, српски јога стручњаци и практичари, званичници културних институција, интелектуалци, представници јавног живота и медија, студенти итд.

 international

Прославе МДЈ организоване су и у најмање 21 граду у Србији, укључујући Нови Сад, Смедерево, Сремску Митровицу, Обреновац, Руму, Панчево, Шабац, Ниш, Зрењанин, Кулу, Тител, Ужице, Крагујевац, Ченеј, Краљево, Крушевац, Бор, Младеновац, Суботицу, и друга места.

 

Прославе су одржане у складу са Општим јога протоколом који су припремили индијски јога стручњаци, после чега су уследиле радионице и консултације на тему јоге, ајурведе и хомеопатије... Учесници прославе имали су прилику да у дружењу са практичарима јоге, ајурведе и хомеопатије упознају предности ових видова традиционалне медицине.

 

УН су на 69. заседању Генералне скупштине 2014. прогласиле 21. јуни за МДЈ. Влада Србије је била међу 177 нација које су подржале такву резолуцију Индије. У складу са овом иницијативом, Влада Индије је широм света обележила Први МДЈ 21. јуна прошле године.

 

Људи често мисле да су јога само слике жена прекрштених ногу по спортским дворанама или у комполикованим позама на прелепим природним одредиштима; или индијских гуруа изувијаних као да су од гуме. Последњих 10 до 15 година, међутим, јога је од страсти заинтересованих за холистички начин живота постала широм света средишња форма вежбе, добра за еластичност и психичко опуштање, док су неке форме попут Вињасе и Аштанге, користан тежински тренинг.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 21 јун 2016 20:45
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија