Кућа Добрих Вести

Login

“Мајкрософт“ добио потврду о високим стандардима заштите приватности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

мајкрософтттттБЕОГРАД – Компанија „Мајкрософт“ (Microsoft) прва је и једина која је, за сада, добила потврду о испуњености високих стандарда заштите приватности установљених европским прописима о заштити података.

Радна група која представља 28 националних агенција за заштиту података широм Европске Уније, утврдила је након темељног прегледа „Мајкрософт“ уговора са предузећима у вези са „cloud" пословањем, да они испуњавају висок стандард заштите приватности установљен европским прописима о заштити података.

„Мајкрософт“ је прва компанија која је добила ову потврду, што је важно за сва предузећа како у Европи тако и широм света која желе да буду сигурна у приватност и безбедност својих података.

Тим поводом главни саветник и извршни потпредседник „Мајкрософта“ Бред Смит каже да та потврда обезбеђује да  клијенти могу да користе услуге те компаније да слободно преносе своје податке путем „cloudа“ из Европе у остатак света.

„Подстакнути овим одобрењем, ми ћемо сада предузети проактивне кораке да те правне заштите проширимо у корист свих наших пословних клијената“, наглашава Смит.

Тих 28 националних агенција за заштиту података у Европској Унији поступале су кроз своју “Радну групу члана 29” и доставили ово одобрење путем заједничког писма

Важно је напоменути да се ово признање односи на „Мајкрософтофе“ „cloud“ услуге за предузећа – а нарочито на Microsoft Azure, Office 365Microsoft Dynamics CRM и Windows Intune.  

Подаци безбедни без обзира на то где се налазе

„Потврђујући да „Мајкрософтове“ уговорне обавезе испуњавају захтеве “модела чланова” Европске Уније, европски законодавци у области заштите приватности су, у суштини, изјавили да подаци о личности који се чувају у „Мајкрософт“ окружењу подлежу ригорозним европским стандардима о заштити приватности без обзира на то где се подаци заправо налазе. То је нарочито важно кад се има у виду да европска Директива о заштити података поставља веома високе стандарде у погледу предметне заштите приватности“, указује Смит.

Наши клијенти од тога имају користи на три кључна начина, објашњава он.

„Прво, уколико ЕУ суспендује споразум „Сигурна лука“ са САД, а што је Европски Парламент недавно затражио, наши клијенти по уговорима за предузећа неће морати да брину да ће њихово коришћење наших „cloud“ услуга на глобалном нивоу бити прекинуто или обустављено.

„Друго, чак и ако се споразум „Сигурна лука“ не раскине, исти покрива само пренос података из Европе у САД. Наше одобрене уговорне обавезе, с друге стране, омогућавају пренос података широм света“.

„Треће, уложили смо и наставићемо да улажемо напоре у то да обезбедимо да и у техничком и у оперативном смислу испуњавамо строге обавезе које смо таквим уговорима преузели. Сви наши клијенти, било да послују у Европи или другде, имају користи од јаких инжењерских заштита које смо услед тога обезбедили“.

„Друга привредна друштва причају о томе колико су посвећени поштовању закона Европске Уније о заштити података – али ми смо ту посвећеност уградили у наше уговоре. „Мајкрософт“ је уложио и техничке и правне напоре да обезбеди да клијенти са пословањем у Европи могу на законит начин да преносе своје податке путем услуга које нуди.  За клијенте којима је стало до приватности и поштовања закона не постоји партнер више посвећен од „Мајкрософта“.

Шифровање података као додатни вид заштите информација

„Почев од 1. јула, обезбедићемо да сви наши пословни клијенти имају користи од овог признања у области заштите приватности кроз наше стандардне уговоре. Одобрење ЕУ изискује да клијенти закључе кратак, стандардизовани анекс тренутног уговора да би остварили користи од овог признања, и осмислићемо веома једноставан поступак да то олакшамо“, нагласио је Смит.

„Није лако предвидети будућност. Али гледајући унапред, очекујемо да ће и владе и клијенти захтевати већу транспарентност и контролу над тиме како се садржај клијената и подаци о личности штите, и где се чувају. Премда се придружујемо осталима у нашој привредној грани који траже од влада да поштују слободни ток информација, верујемо и у то да потребе наших клијената треба да буду на првом месту. Због тога смо раније објавили и нашу посвећеност у вези са имплементирањем шифровања и омогућавањем пословним клијентима да чувају свој садржај у постојећим дата центрима у свом региону“, закључио је он.

На крају, клијенти ће своје податке поверити „cloud“ окружењу само ако су уверени да ће подаци тамо бити сигурни. Овонедељно одобрење европских органа за заштиту података је још један важан корак у учвршћивању поверења клијената у „Мајкрософтове“ cloud  услуге. А то је тек почетак: наставак ускоро следи.

Додатне информације о овим вестима и прописима и органима за заштити података поменутим у чланку прочитајте у ова често постављена питања.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 14 април 2014 22:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија