Кућа Добрих Вести

Login

Потребна већа доступност компјутера особама са инвалидитетом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mileticpksssssПроцењује се да милијарду људи или 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета, а извештаји о дигиталној инклузији у Србији показују да 90,2 одсто таквих особа старијих од 24 године не користе компјутер или интернет, истакнуто је у Привредној комори Србије на конференцији о улози ИКТ у развоју инклузивног друштва која је одржана протекле седмице.


Мирослав Милетић, потпредседник ПКС рекао је да изградња заједнице са високим нивоом дигиталне инклузије захтева укључивање и подршку свих сектора - библиотека, организација цивилног друштва, школа, пословног сектора, владе и доносилаца одлука.

 

„Групе у нашем друштву које су највише дигитално искључене су ниже образовани, особе са малим примањима, незапослени, старији, Роми, жене и особе са инвалидитетом“, рекао је Милетић. Додао је да је дигитална економија сектор који генерише милионе нових радних места подсетивши на план Дигиталне агенде за Европу да сви имају приступ брзом интернету и да до 2015. половина становништва купује преко интернета.


Стална координаторка УНДП Ирена Војачкова Солорано указала је да је више жена него мушкараца информатички неписмено и да су то углавном особе од 55 до 74. “Гледајући у будућност, у сусрет 70 годишњици УН, уверени смо да ИКТ може да убрза укључење особа са инвалидитетом у друштво. Сведоци смо да се свет веома брзо мења, због употребе нових технологија. ИКТ мења друштва, културе и економије и такође може унапредити живот многим особама са инвалидитетом“, објашњава Солорано.

 

О улози Министарства трговине, туризма и телекомуникација у инклузији социјално осетљивих група говорила је државна секретарка Татјана Матић, која је истакла да ће активности тог министарства бити усмерене према унапређењу информационе писмености. Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе и информисања указао је да дигитализација ТВ сигнала даје велике могућности процесу инклузије и побољшавању информисања особа са инвалидитетом.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 10 октобар 2015 17:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија