Кућа Добрих Вести

Login

Мит о content маркетингу

Оцените овај чланак
(4 гласова)

sadrzajjjjjАко нас је интернет било чему научио, то је да не вјерујемо свему што прочитамо. Исто вреди и за једну од најважнијих грана интернет маркетинга – content маркетинг или маркетинг садржајa.


Ради се о форми маркетинга који укључује креирање и дељење корисног и релевантног садржаја, како би се привукли корисници и стекла публика, с циљем остваривања пословних циљева.


Садржај се публици може представити у разним форматима и на многобројним платформама, па тако наилазимо на блог, објаве на друштвеним медијима, водиче, видео записе, инфографике, електроничке књиге и друге.


Можда мислите да већ знате све што требате знати о content маркетингу. Ипак, велика је шанса да сте чули и веровали у погрешне информације кад је у питању ова платформа. Такве дезинформације вас могу поприлично коштати кад је у питању буџет ваше маркетиншке кампање.


Како бисте осигурали да сте у потпуности упућени у ову форму маркетинга, те да рукујете с правим информацијама, доносимо вам најчешће митове о цонтент маркетингу.


Мит 1: Свако може креирати садржај


Да, сватко може креирати садржај. Ипак, иако особа може бити стручњак у свом подручју и посједовати исцрпно знање о заданој тематици, упитно је колико је иста способна то знање пренијети другима, тј. ставити на папир.
Content маркетинг захтева више од писања; захтева посебан сет вјештина. Одлични цонтент писци се у потпуности посвећују тематици о којој пишу, те исцрпно истраживују исту, а своја открића пишу новинарским стилом, поједностављујући понекад комплицирану тематику, те користећи дозу хумора.

factsssss

 

Мит 2: Content маркетинг је намиењен само Б2Ц брендовима

 

Независно о томе је ли ваше предузеће Б2Б, Б2Ц или Б2Б2Ц оријентисана, ваш маркетинг се своди на маркетинг који је упућен људима – а људи воле приче. Ипак, у неком трену је одлучено да неке индустрије приповиједају приче, а друге пак не.


Ова баријера је тијеком времена разбијена, те су дошле твртке попут Цисца, које су креирале снажан и занимљив садржај, те побиле све дотадашње митове о кориштењу цонтент маркетинга. Укратко, сваки бренд, независно о природи предузећа, може профитирати од циљаног, квалитетног садржаја.


Мит 3: Садржај је најважнији

 

У данашњем свету, маркетингаши се натјечу за пажњу публике креирајући најбољи могући садржај, те се често каже да је у садржају кључ успеха.
Ипак, успех content маркетинга се темељи на реакцији читаоца на прочитани садржај и његовој акцији, попут клика, лајка, куповине производа и слично. Кључ успеха лежи у начину на који се израда contenta прилагоди захтевима и жељама публике. Content маркетинг је тај који би требао тјерати читатеље на жељени резултат, а не само пасивно обитавати на интернету.


Садржај је краљ


Мит 4: Јефтине писце је једноставно наћи


Овај мит је заправо истинит. Јефтине писце је лако наћи на интернету на многоројним порталима намијењеним хонорарцима (фриленсерима). За мале новчане износе можете добити комплетне објаве за свој блог. Ево и кваке – добијете управо онај садржај који сте платили.


Другим речима, цењени и квалитетни писци нису они најјефтинији и цене труд и време који уложе у креирање сваког садржаја. Можда су нешто скупљи, али на крају, креирају садржај којег ће и публика и интернет претраживачи вочети. Према томе, уколико желите content који ћете с поносом дeлити на другим платформама и онај који ће постићи жељене резултате, биће потребно да уложите у нешто скупље писце.


Мит 5: Креирање више contenta постиже резултате


Уколико је већи број посета на страници ваш циљ, онда ће креирање више contenta постићи жељене резултате. Ипак, овој пракси треба прићи с опрезом, јер може и те како негативно утицати на перцепцију вашег бренда и остварење конверзија.


Чињеница јесте да креирање циљаног, квалитетног contenta постиже праве резултате. Како бисте се истакнули у мору садржаја на интернету, није довољно само креирати више истог. Ваш content треба имати праву вредност за корисника, поготово кад су у питању Б2Б маркетингаши.
Мит 6: Блог се користи само за објаву новости.


Иако сте можда узбуђени због промeна у вашем предузећу, развоја пројеката, разних побољшања, те присуствовања манифестацијама, то нису новости које занимају ваше читаоце. За такве тематике најбоље је кориштење newsletterа унутар предузећа.


Ваш блог је намиењен корисницима, те је управо то место на коме требате објављивати образовне, занимљиве, лако дељиве садржаје, који ће ваши посетитељи хтети да прочитају.

 

Извор: Кућа добрих вести/marketinguj.me


Последњи пут измењено недеља, 25 октобар 2015 16:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија