Кућа Добрих Вести

Login

Реномирани уметник из Индонезије у посети Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dkjdfkdkfdkddРеномирани индонежански уметник Јус Ризал одржао је изложбу и представио свој рад у Удружењу књижевника Србије у организацији Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат. У препуној барокној сали УКС-а изложено је седам уметникових радова, као и два рада његовог неформалног ученика, четрнаестогодишњег Теуфика Хаџалића, пореклом из Србије, који ће ускоро имати изложбу у индонежанском парламенту.

 

О Индонезији и сликару Ризалу говорио је Виктор Лазић, председник Адлигата а представљању је присуствовао и амбасадор Републике Индонезије у Србији, његова екселенција Мохамад Чандра Виђа Јудх.

 

Господин Јус Ризал бави се уметношћу већ тридесет година. Учесник је многобројних угледних светских изложби и уметничких фестивала у Индонезији и у свету. Између осталог излагао је у Малезији, САД, Турској, Летонији као и у престижној Националној галерији у Џакарти.

 

Ризал верује да се уметност може објаснити у релацији личне поруке или приче и да уопштена, додата, тумачења и објашњења не могу бити аутентична. Каже да су људи на његовим изложбама прилично тихи, и да публика не жели ништа да га пита, зато што им је већ дао одговоре. Нема прича иза његових слика.

 

Ризал сматра да је уметност окренута себи и да не треба да се користи за пропагандне сврхе било које врсте, посебно не политичке или социјалне, што је став који је добио велики аплауз публике. Ризал верује да у уметничком делу уметник првенствено изражава своју емоцију, израз, облике и боје које је нашао у себи, да би кроз очи и гледање као основни чулни медији публику мотивисао да уђе у своја суштинска значења.

 

“Мислим да је најбоља уметност она која долази из срца. Директна је, нема хендикепа у изражавању. За такав приступ верујем да је најбољи уметнички пут апстрактни стил, нарочито експресионистички.” – каже Ризал.

 

Уметник Јус Ризал гост је Адлигата по препоруци Фадлија Зона, индонежанског колекционара са чијом приватном библиотеком Удружење Адлигат има потписан протокол о сарадњи. Господин Фадли Зон тренутно је на функцији потпредседника парламента Индонезије, а пре неколико година био је у посети Музеју књиге и путовања, када је и отпочела сарадња.

 

„Изложба је организована као пријатељски сусрет култура Индонезије и Србије, као још један мост између наших народа и уметника. Уметник који је дошао у посету Србији је пореклом са Суматре, па је током програма прочитана и истоимена песма Милоша Црњанског. Захвални смо гостима што су своја дела приказали у Београду, а уметници су четири своја дела поклонила Адлигату и ускоро ће се наћи у нашој сталној поставци“, каже тим поводом Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

 

Индонезија је највећа муслиманска земља на свету са више од 260 милиона људи, распрострањена на више од осамнаест хиљада острва. По разноликости флоре и фауне је друга на свету, одмах иза Бразила и спада у највеће земље у развоју на свету. Мото Индонезије гласи: „јединство у различитости“, са обзиром на то да у овој држави живи више од три стотине народа и националних мањина.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 30 јул 2019 14:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија