Кућа Добрих Вести

Login

Београдска Ноћ музеја - и даље у знаку хуманости

Оцените овај чланак
(4 гласова)

muzejifikisnaБЕОГРАД - Одложена због недавних поплава у Србији, овогодишња Ноћ музеја биће одржана 7. Јуна и обухватиће у Београду више од 70 разноврсних садржаја на 63 локације, а имаће и хуманитарни карактер, саопштили су новинарима организатори ове култне манифестације која се одржава широм Србије.

Манифестација почиње од 18 сати у суботу и траје до два часа у недељу после поноћи, при чему је подељена у седам зона и за све њих важиће једна карта, која уједно омогућава и бесплатан градски превоз, од 17 до 24 сата 7. јуна.

Наставак хуманитарне акције прикупљања помоћи за поплављене

Током 11. Ноћи музеја биће настављена хуманитарна акција прикупљања помоћи за поплављене, започета после одлагања ове манифестације, претходно заказане за 17. мај.
Са сусрета са новинарима организатори - Уметничко продукцијска група Ноћ музеја, упутили су позив посетиоцима да у Народну библиотеку Србије и Медија центар Одбрана донесу књиге за поплављену библиотеку у Обреновцу, а у Дом омладине могу да се однесу играчке за поплављене вртиће у Свилајнцу и Параћину.
Новац прикупљен на локацији Римски бунар на Калемегданској тврђави, који је због ове пригоде назван „бунар жеља“, биће уплаћен на жиро-рачун града Београда, а део прихода од продатих улазница организатори ће уплатити за обнову институција културе оштећених у поплавама.

                      muzejidva

 

Странци у Ноћи музеја

У делу међународне сарадње Ноћи музеја занимљива је изложба фотографија „Турска са 1000 стопа“, на Калемегдану и Савском пристаништу, познатог турског уметника и фотографа Алп Алпера, а љубитељима јапанске културе препоручује се посета Филолошком факултету, где ће имати прилике да се упознају са јапанским позоришним луткама, графиком, појасевима за кимоно и храном, а у Етнографском музеју представиће се Албанија, изложбом фотографија са Скадра и причом о масонима. За презентацију Аустрије задужени су њихови амбасада и културни форум, а биће речи о првој жени нобеловцу, Берти Фон Сутнер.
Најављујући добру и садржајну Ноћ музеја, богату разноврсним програмима који су већ побудили интересовање јавности, Ана Јовановић, један од оснивача ове манифестације која је постала традиција и у многим градовима Србије, истакла је да ће бити презентовани едукативни програми који показују шта све наши музеји могу да понуде. Већина програма је премијера. 

Видовдански храм Ивана Мештровића - само осам сати могућности да се види

Видовдански храм, до сада невиђена макета Ивана Мештровића, рађена за потенцијални православни храм три пута већи од садашњег Храма Светог Саве, биће изложена у Белом двору. Реч је о изузетном делу Мештровића које, нажалост, није реализовано, али се памти да су многи по томе овог уметника поредили са Микеланђелом. Макета ће моћи да се види само током ових осам сати. Наравно, незаобилазан је и обилазак вртова и шума дедињског дворског комплекса.
У Конаку кнегиње Љубице посетиоци ће моћи да се упознају са свадбеним обичајима у Срба током последњих сто година, а у згради Југословенске кинотеке , у знаку слогана „Лаки је мало нервозан“, биће постављена оригинална сценографија из филма „Маратонци трче почасни круг“.

 

                              muzejitri
Организатори посебно скрећу пажњу на такозване вођене обиласке, током којих посетиоцу могу да разгледају надгробне споменике српским великанима из Првог светског рата, поменуту Мештровићеву макету и вртове Белог двора, просторије садашње Алфа банке, где је некада била Јадранско-подунавска банка.
У Кнез Михајловој улици, жили куцавици Београда па и саме ове Ноћи музеја, биће приказани изузетни перформанси и различите видео инсталације.
Дечји програми биће понуђени на 11 локација.
Цена карата, које могу да се купе на свим продајним местима Евентима, на Тргу републике 5,ТЦ Ушће, благајни Дома омладине, Књижари Делфи СКЦ али и на осталим местима, још данас и сутра је 400 динара, а на дан Ноћи музеја биће 450 динара. Важе и улазнице купљене за 17. Мај.
Покровитељ Ноћи музеја је Министарство културе и информисања Републике Србије, а поносни спонзор је History канал (Viasat History). Пријатељ ове манифестације је Телеком Србија са брендом МТС. Београдски спонзор је ИДЕА, а спонзори су Кока-кола, Алфа банка, Фиат аутомобили, Самсунг, Електропривреда Србије, Еуцерин и Графиx.
Детаљни програм Ноћи музеја можете пронаћи ОВДЕ.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 06 јун 2014 09:42
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија