Кућа Добрих Вести

Login

Изложба фотографија уметника Карима Селима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indijaБЕОГРАД - У Београду ће у недељу, 2. новембра бити отворена изложба фотографија Карима Салима под називом "Око Индије".


Изложба у организацији Индијског културног центра je отворена вечерас у 19 часова у просторијама Центра на булевару Милутина Миланковића 160, Нови Београд.


Како је наведено у саопштењу из Центра, фотографије представљају замрзнуте тренутке у времену, настале током једномесечног путовања кроз Индију.

indija1

Белешке у слици као интимни дневник једног откривања, немо преносе причу о разређеном ваздуху у подножју Хималаја, шуму таласа Арапског мора, дирљивом сусрету са Далај Ламом, боји Ганга од изворишта до светих градова, пустињском ветру све до успаваних храмова Раџастана, славе колорит Холија, вреву базара Делхија, до бестежинског Таџ Махала.


Изложене фотографије овековечују путовање испуњено омамљујућим зачинима, златом и прашином, мистичним језерима, шкрипом рикши, прштећим бојама, необичним сусретима, широким осмесима и тајанственим погледима.


У склопу отварања изложбе биће одржана и презентација са пројекцијом у којој ће своје искуство откривања Индије са гостима поделити аутор фотографија Карим Салим и Маја Косановић, сапутник и аутор путописац.

indija2

Карим Салим (40) је академски графичар, математичар и програмер, који се професионално се бави рекламом и дизајном. Последњих 15 година радио је као арт директор и креативни директор у више рекламних агенција, а сада води и сопствени дизајн студио.


Овај стваралац је добитник више признања из области адвертајзинга, дизајна и режије. Између дизајнирања логотипа и верања по дрвећу, прављења сајтова и мењања пелена, пословних састанака и читања бајки, не одваја се од торбе пуне објектива.


Карим, фотографију, иако му није примарна област, не доживљава као хоби већ као насушну потребу, јер је у времену инстант живљења она постала снажан лек против трошности сећања. Када не путује, онда сања своја путовања.


Маја Косановић је доктор биолошких наука и научни сарадник, али у светлу овог догађаја пре свега пасионирани путник који ужива у личном откривању нових предела и култура. Аутор је путописа о Индији насталог на истом путовању када и фотографије Карима Салима.


Индијски културни центар је основан под покровитељством Амбасаде Индије у Београду, ради остваривања циљева у области културе и уметности, унапређења културно-техничке размене, промовисања научно, техничке, технолошке, спортске и економске сарадње између грађана и институција Индије и Србије, едукација ради очувања и неговања националног, језичког, културног и образовног идентитета дијаспоре.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 новембар 2014 20:01
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија