Кућа Добрих Вести

Login

Проглашени добитници награде ВИРТУС за 2015. годину

Оцените овај чланак
(3 гласова)

fondacija123БЕОГРАД - На свечаној церемонији у Београдској филхармонији проглашени су добитници награда ВИРТУС за филантропију за акције и програме који су спроведени током 2015. године.


Награде су уручили: Његова екселенција Мајкл Кирби, амбасадор САД у Републици Србији, његова екселенција Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Републици Србији, господин Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, Радојка Николић, председница ВИРТУС жирија и Биљана Дакић Ђорђевић, извршна директорка Траг фондације. Награде су додељене у 5 главних категорија, а додељена су и 2 специјална признања.


Следи списак свих добитника уз образложење:


Главна награда за допринос на националном нивоу


Делта Холдинг д.о.о. Београд, за програм “Засад за будућност“ који пружа финансијску и стручну подршку социјалним предузећима у области пољопривреде као и могућности пласмана робе кроз Делта Аграр и продавнице Јухор.


Награда за допринос локалној заједници у којој компанија послује
JTI International a.d. Сента за донације у новцу, опреми и волонтерском раду запослених. Својим донацијама, ЈТИ је помогао Савез инвалида рада, Народну кухињу у Сенти, Дневни клуб за старе на Новом Београду и Београдску филхармонију.


Награда за мало и средње предузеће


Нордеус д.о.о. из Београда, за подршку кампањама “Битка за породилишта” и “Битка за школе” као и за подршку Свратишту за децу и Прихватилишту за децу. Нордеус своју подршку даје кроз новчане донације и донације опреме и услуга, а значајно је и волонтирање њихових запослених који бесплатно едукују ученике и студенте у својој заједници.


Дугорочна партнерства између пословног и непрофитног сектора
GlaxoSmithKline LTD за њихово десетогодишње партнерство с BELhospisom које је крунисано програмом ПУЛС! који се спроводи већ 2 године. У оквиру овог програма, ГСК омогућава својим запосленима да у периоду од 6 месеци волонтирају у BELhospiku. Један од најбитнијих резултата ПУЛСа је израда стратешког плана за покретање капиталне фандрејзинг кампање за изградњу првог стационарног хосписа у Србији као и стратегије за имплементацију палијативног збрињавања у градовима широм Србије путем сателит програма сличних концепту BELhospic центра.


Награда за индивидуални допринос филантропији


Миломир Главчић, пензионер из Канаде, за многобројне донације упућене институцијама и грађанима у Србији. Миломир је у протеклој години Општој болници Студеница упутио донацију за набавку магнетне резонанце, а Дому здравља у Рашкој донирао је новац за набавку модерног амбулантног возила, ЕКГ-а и дефибрилатора. У протеклој години донирао је новац за мост преко Ибра у Краљеву и за изградњу Дома културе с вртићем у Јошаничкој бањи. Локалној школи донирао је новац за награде за три најбоља ђака из сваког одељења, а сваке године становницима свог села шаље новчану помоћ. Иако у свој родном крају није био већ шест деценија, процењује се да је Миломир до сада укупно донирао преко 6.000.000 евра за различите иницијативе. О свом доброчинству каже “Задовољан сам што моје мало некоме значи много. Ако сам некоме умањио невоље и олакшао живот па се тамо далеко, у мојој Србији, неко тој мојој помоћи радује, ја сам срећан.”


Специјална награда за допринос у пружању помоћи избеглицама


Гордан Пауновић за несебичну подршку пружену избеглицама у транзиту кроз Србију. Гордан је у овом периоду обезбедио преко 1.200.000 динара финансијске подршке, велике количине одеће, обуће, играчака за децу, хране и хигијенских средстава. Своја искуства је неуморно делио на Фејсбуку, мотивишући тиме више стотина грађана да се укључе у акције за помоћ избеглицама. Организовао је бројне акције као што су Доручак са избеглицама и Фудбал у парку, али и иницијативе за отварање ИнфоПарка. ИнфоПаркови данас постоје у Београду, Димитровграду и Прешеву и свакодневно раде с више хиљада избеглица. Приче о Гордановом активизму и посвећености обишле су цео свет.


Специјална награда за мало предузеће


Гирос Плус д.о.о. из Београда, за иницијативу “Уторак је дан за Гирос!”. Ово предузеће је већ две године члан Круга донатора Свратишта за децу и у континуитету донира своје производе деци која живе или раде на улици.
Девети конкурс за награду ВИРТУС спровела је Траг фондација уз подршку Европске уније, Балканског фонда за демократију и у директном партнерству са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД). Конкурс је био отворен за све домаће и стране компаније, корпорације, јавна и државна предузећа, мала и средња предузећа, медијске куће, корпоративне фондове и фондације и појединце.

 

Плакета за допринос развоју филантропије

 

Слободна зона Пирот је ове године добила плакету за допринос развоју Филантропије у 2015. години. Слободна зона Пирот је добитник и ВИРТУС награде за мало и средње предузеће коју је Слободна зона Пирот добила као признање за улагање у општедруштвене, непрофитне пројекте и организације у 2013. години. Трудимо се да останемо и даље добро повезани са својом заједницом, свесни проблема и пореба за њеним даљим развојем.


ВИРТУС награда, установљена 2007. године, прва је и најзначајнија награда за филантропију у Србији која промовише друштвено одговорно пословање као саставни део одрживог развоја компанија, али и индивидуални допринос филантропији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 25 јануар 2016 21:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија