Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ музеја – Дечјом туром кроз музејске приче

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naukatehnikaБЕОГРАД -  Први сусрети са музејима, размењени осмеси са кустосима и откривање нових светова уз уметност и културу обележиће Дечју туру београдске Ноћи музеја која се одржава 21. маја све од 17 часова па до један сат иза поноћи.


Тринаеста Ноћ музеја оживеће и овог маја скоро педесет градова и места широм Србије, најавили су организатори.


Најразноврснији прогам очекује посетиоце у Београду, где је са посебном пажњом припремљена Дечја тура. Свесни важности неговања публике још од најмлађих узраста, организатори Ноћи музеја из године у годину развијају програме намењене најмлађим знатижељницима од којих многи, управо на овој манифестацији, први пут улазе у музеје, институције културе и разиграни свет уметности.


Централна тачка на мапи Дечје туре и ове године биће Павиљон Цвијете Зузорић, познатији као Дечји павиљон. Премијерно отворен прошле године уз велики број осмеха малишана, Дечји павиљон ове године добија сасвим ново рухо инспирисано историјом циркуса, артистима, кловновима и незаборавним путовањем кроз најзабавније циркуске приче и атракције. Ове године Дечји павиљон у Ноћи музеја увеселиће и Лагунини писци за децу који ће кроз низ радионица и дружења одвести девојчице и дечаке на авантуру на крилима писане речи.


Анатомија једног музеја


Први пут ове године највеселијој музејској причи придружује се и Факултет ветеринарске медицине са поставком „Анатомија једног музеја“ у оквиру које ће најмлађи посетиоци моћи на јединствен начин да се упознају са анатомијом домаћих и дивљих животиња, а потом и да се забаве на необичним радионицама. Они који једва чекају да зароне у подводни свет имаће прилику да са удружењем Aquarialife, обиђу једини Јавни акваријум и тропикаријум Београда, кутак резервисан за чудесни свет риба, гмизаваца и водоземаца. Царство животиња, најбољих пријатеља деце, у Ноћи музеја биће на дохват руке. У самом срцу града своја врата отвара Беби Зоо-врт у коме ће посетиоци моћи да сазнају занимљиве приче о жирафи која је прославила Лоренца Медичија, лавовима Рудолфа II и како су слонови стигли до Европе.


Позориште „Пинокио“ отвара своја врата у Ноћи музеја као јединствена локација намењена деци, где ће они најзнатижељнији малени умови моћи да завире иза позоришне завесе, упознају се са светом луткарског позоришта али и сами направе своје луткарске јунаке. Прави мали бајковити времеплов ове ноћи прорадиће у Педагошком музеју, у којем ће посетиоци моћи на посебан начин да доживе свет најпознатијих бајки уз које су одрастале бројне генерације док ће се у Легату Петра Лубарде организовати хуманитарна радионица гоблена инспирисана сликама овог великог уметника, вођена жељом да уз најмлађе посетиоце Ноћи музеја пружи подршку и помоћ деци у клиници у Тиршовој.

 

paviljno

 

Интерактивни експонати научног центра


Место традиционално добрих сусрета и дружења и ове године биће ЈКП ГСП „Београд“ у којем ви посетиоци могу да се провозају најстаријим возилима ГСП-а, али и да упознају оригиналну ковачницу у којој се и даље кују најмаштовитије, деценијама старе приче. Они који се одлуче да ноћ проведу у Музеју науке и технике, моћи ће да се испробају све интерактивне експонате Научног центра и да се упусте у авантуру откривања јединог Дечјег музеја. Музеј ваздухопловства ће повести посетиоце на путовање кроз један радни дан пилота, на којем ће сви заинтересовани моћи да сазнају да ли авион има мењач и гас, али и да истраже богату колекцију летелица и авиона.


Заљубљеници у музику никако не смеју да пропусте Музеј афричке уметности где ће сви посетиоци на музичким радионицама учити како се од рециклираног материјала могу направити различите врсте најшаренијих бубњева и звечки.


Галерија „Сингидунум“ годинама уназад позната је као кутак испуњен маштовитим и шареним радионицама за најмлађе, а ове године посетици ће учити како да направе украсне кутије за своје поклоне. Новоотворени дечји центар Кликер у Дорћол Плазу у Ноћи музеја постаће поприште највеселијих научних експеримената које школарци могу да изводи сами код своје куће, јер су сви преко потребни материјали за ове играрије заправо ствари које свака кућа има у свом купатилу или кухињи.


Сатница свих дешавања у оквиру Дечје туре, као и детаљне информације о узрастима којима су радионице намењене, може се пронаћи на званичном сајту манифестације, као и у билтенима Ноћи музеја који ће ускоро бити доступни свим посетиоцима.

 

muzejvazduho

 

Културни спектакл


Ноћ музеја, која се одржава уз подршку Делегације Европске уније у Србији, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у 5 београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије. У Европској Ноћи музеја прошле године, учествовало је више од 1.900 музеја у 45 држава.


Viasat History je је поносни спонзор манифестације „Ноћ музеја“ већ седам година. Овај канал се налази у власништву интернационалне компаније Виасат Wорлд, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз 24 документарна, филмска и спортска канала, у 47 земаља.


Поред канала Viasat History, компанија је на нашем тржишту присутна и са каналима ТВ1000, Viasat Explore, Viasat Nature,  Viasat History/Nature HD.
Пријатељ 13. Ноћи музеја је MTS, која је спонзор манифестације 11. пут за редом.


Већ традиционални спонзори и подршка су: Делегација Европске уније у Републици Србији, компанија Kока-Кола, ИДЕА, Алфа банка и штампарија Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 28 април 2016 20:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија