Кућа Добрих Вести

Login

Нишки Вокални састав Константин одржава велики концерт у Сава центру

Оцените овај чланак
(3 гласова)

konstantin

 

 

Нишка Вокална група Константин одржаће 13. маја у београдском Сава центру велики концерт који је, уз овогодишњу награду Града Ниша 11. јануар за изузетна достигнућа и афирмацију града, круна њиховог осмогодишњег рада.


Када су пре осам година одлучили да Дан Светог Јована Златоустог буде званични датум почетка њиховог рада, чланови овог ансамбла, тада октета „Константин“, нису ни сањали да ће постати бренд Ниша и да ће неприкосновено владати сценом на којој се изводи световна и духовна музика, стара, традиционална и она модернијег датума, њихова и туђа, писана за хор и мању групу извођача, свеједно, али са заједничким именитељем- квалитетна.

 

Да ли су, у тим почецима могли уопште и да сањају о концерту у Сава центру, питали смо Бојана Станковића,  за ову причу о њима у ,,Кући добрих вести".

 

“Нико није размишљао о томе. Од само почетка идеја је била да певамо и да се дружимо. Када смо после пар месеци видели и чули да то поприма значај у звуку који завређује пажњу,природно смо наставили даље да се развијамо. Уследили су концерти, наступи, гостовања. Ето дошли смо до Сава центра и мислим да је и то само успутна станица у нашем даљем развоју. Наравно концерт  је за сада можда један од наших најзначајнијих, али  било је ту још концерата који су подигли наш певачки рејтинг попут концерта на Мокрањчевим данима, Хорским свечаностима у Нишу, концерт у Банском двору у Бања Луци, као и бројни концерти и фестивали где смо се калили и стицали искуства. Последњи, осмомартовски концерт у Дому војске у Нишу је можда прекретница у нашем раду из више разлога. Ми напредујемо из месеца у месец, из године у годину, не размишљајући много о томе где ће наредни наступ бити. То се наметне само по себи, а наше је да радимо, да се дружимо и ширимо позитивну енергију уз добру музику.”

 

И позната песма на посебан начин

Спадају у музичаре који остављају дубок траг, где год да се појаве. Препознатљиви су, оригинални и самосвојни. Па и кад певају неку добро познату песму, они је учине посебном дајући јој свој печат. Њихово певање, тако далеко од актуелних трендова који потресају и наша чула доброг укуса и слуха, а често и вида, управо захваљујући квалитету сваке отпеване ноте дотакне не само познаваоце музике и музичке сладокусце, већ и оне којима добра музика није јача страна.

 

konstantin1

Чланови Вокалне групе Константин су:
Први тенори- Далибор Марковић, диригент, аранжер и професор у Музичкој школи, Марио Петровић. информатичар програмер и солиста, Бојан Станковић. композитор, аранжер, професор у Музичкој школи и солиста, Александар Стефановић. професор у Музичкој школи, Милош Гавриловић, композитор, аранжер и професор музике, Марко Милановић, правник и солиста, Миодраг Перовић, економиста, Димитрије Панчић, доктор медицине, Илија Стојадиновић, професор музике у основној школи и Иван Стојановић, диригент црквеног хора, професор у Музичкој школи и солиста у групи.

 

Ансамбл је настао као производ дружења некадашњих нишких стидената, заљубљеника у музику, када су неки од њих били певачи у Академском хору Студентског културног центра у Нишу. И сама чињеница да су од самих почетака знали шта значи тимски рад, певање у хору, да се деле и лепи и они тежи тренуци са колегама и другарима, посебно на путовањима, један је од пресудних фактора позитивне енергије која струји између њих, разумевања и поверења које одувек имају међусобно. Од првог дана о свему се договарају,објашњава нам Бојан Станковић, а несугласице и евентуални проблеми се решавају отварањем сваког и гласним разматрањем пред „колективом“.

 konstantin2

 

Уз неспоран квалитет сваког члана, које осим музичке образованости и самопоуздања које свакој особи дају ужа специјалност и лично образовање, красе их изузетне гласовне могућности, та повезаност, пријатељство, дружење, разумевање, подршка и брига о сваком и жеља да померају границе извођења своје музике. Што је омогућило и то да се развој ансамбла одвија спиралном путањом у којој нема падова, иначе неминовних после достизања сваког максимума.

 

"За одржавање оваквих ансамбала веома је важан карактер особа које постају његови чланови, та жеља да се ради, да се пева из ентузијазма"- истиче Бојан Станковић. -"И то се осећа, када постоји у човеку. Као што је потребно да свако буде довољно искрен и да, у случају да има важније обавезе, када не може да пружи максимум, то и призна, најпре себи. И определи се за то што му је важније, што је и најпоштеније за све. Па је логично да неко изабере живот у иностранству или да се посвети свом докторату, уместо певања у ансамблу."

 

Подршка Ниша

А ма колико њихове гласовне могућности, преданост певању као да од њега и живе, енергија која их повезује и специфичан сјај у њиховим очима када се поклоне пред публиком и пусте гласу на вољу били гаранција изузетне музике пред којом остају без даха и изузетни музички стручњаци, постоје неке важне тачке у каријери "Константина" које су трасирале њихово садашње место.


Најпре, подршка града за време њихових почетака. Затим, наступ на Фестивалу клапа у Перасту. Онај први, пре свега, 2011. године, када су наступили са својом песмом на екавици, и то у конкуренцији реномираних клапа с традицијом, из Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

 konstantin3

 

"У Пераст смо отишли једино зарад учешћа на једном таквом догађају, из жеље да добро певамо. Нисмо себе видели међу мушким клапама. То је ипак њихова музика, а у жирију су седели људи који итекако знају шта је клапа"- каже Миодраг Перовић. "И мимо својих очекивања освојили смо најпре прву награду публике, па трећу награду жирија и вратили смо се са укупно пет награда. Наредна година је обележена освајањем првог и трећег места, а онда смо треће године већ и отишли у намери да освојимо Гранд при фестивала. И успели у томе. И то што и публика и стручни жирији препознају у нама оно наше добро, критике које добијамо, концерти које одржавамо, наш однос према свему томе, све то нам даје основа за веровање да ћемо се и у периоду који нам предстоји развијати, да ћемо расти."

 

А онда и учешће на Видовданским данима у Бјалистоку у Пољској, граду у којем су већ традиционални гости и готово па домаћини, од првог обележавања овог српског празника у оквиру Дана српске културе међу православцима у овој земљи пре четири године. И не само православцима, будући да концерте и остале културне догађаје током тих дана посећују и протестанти и католици. Што је нека друга прича, али се своди на изузетно добру сарадњу представника и припадника свих вера заступљених у Пољској. Па тако заједно са Константином "Тамо далеко" или неку другу српску песму једнако срдачно и срчано и то на српском, певају сви поштоваоци добре музике, без обзира на веру.


На питање шта се у групи, шта у њиховим животима, променило од тренутка када су постали свесни свог правог и заслуженог места на српској музичкој сцени, Бојан Станковић за ,,Кућу добих вести" одговара овако:

 

“Не бих рекао да се нешто суштински променило у нашим односима и животима. И даље смо исти само што смо свеснији наших квалитета из дана у дан и да ово што радимо радимо на прави начин. То је наш пут. Надам се ће тако остати и на даље. Помињао сам више пута да је пријатељство, добра комуникација, толеранција, стрпљење кључ свега. Ти добри односи се не мењају за сада. Наравно да се можда на нас гледа у овом тренутку као не групу која граби крупним корацима напред али то је нормално и то треба да нам импоније. Ништа више а ни мање од тога.”

 

На последња два концерта у Нишу увели су инструменталну пратњу, бенд са бубњем, клавијатуром, ритам и бас гитаром. То је оно ново код њих. Песме су добиле нову димензију и публика је то прихватила на најбољи начин. И београдској публици ће се представити на овај начин, а биће и а капела певања по чему су препознатљиви. Када се говори о инструменталној пратњи ту, пре свега, мисле на поп, рок и џез правце које изводе. Остало остаје исто. И даље су привржени етно музици, клапској, духовној. То не желе да мењају, држе се тог курса. Ипак је време показало да оно што су до сада радили вреди и тим који побеђује не треба мењати, време их је уверило у то.

 

konstantin4

 

Гости на концерту у Сава центру биће Андрија Минчић, саксофониста, Бојан Младеновић, пијаниста, Плесни студио СВИНГ из Ниша са плесачима Јеленом Михајловић, Душаном Стојиљковићем и њиховим ментором и директорком студија Славицом Огњановић,чувени певач групе Кербер Горан "Гале" Шепа познат свима као Гале Кербер и дуо Модерато из Београда. На програму су дела домаћих и страних евергрин нумера поп, рок и џез жанра као и клапске нумере. Биће и неколико ауторских песама.
 
Наредни велики наступ групе после концерта у Сава Центру биће на престижном такмичарском Фестивалу духовне музике "Хорови међу фрескама" који се одржава у Београду у крипти Храма Светог Саве. 

 

Извор: Кућа Добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 мај 2016 13:12
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија