Кућа Добрих Вести

Login

Поетско крстарење

Оцените овај чланак
(1 Глас)

krilatepesmeБЕОГРАД -  Након трамваја ”двојка”, поезија се преселила на брод.

 

 

На броду КЕЈ, почетком ове седмице одржано је књижевно вече под називом ”КРИЛАТЕ ПЕСМЕ и пријатељи” у организацији КРИЛАТИХ ПЕСАМА и Јахтинг Клуба Кеј из Београда.

 

Тачно у 20 сати, са стајалишта “Ушће”, на новобеоградској обали Дунава, преко пута Палате Србија, а иза ТЦ ”Ушће”, у понедељак, 1. aвгуста, на својеврсно поетско крстарење кренули су путници бродa КЕЈ, Јахтинг Клуба Кеј из Београда.

 

Током деведесет минута крстарења, путници су уживали у стиховима и прозним одломцима различитих књижевних стилова и генерација. Програм је отворио Радомир Андрић, пригодном поздравном речи, и гостима брода и Дунаву, као и својом поезијом. Била јеово прилика да гости брода чују и у стихове из збирке ”Осим једне ствари”, за коју је Андрић, иначе и председник Удружења књижевника Србије, недавно добио поетску награду ”Васко Попа”.


Програм је наставио песнички трио, КРИЛАТЕ ПЕСМЕ: Гордана Влајић, Иванка Радмановић и Милосава Павловић, чланице Удружења књижевника Србије и иницијаторке пројекта ”Странице за станице” који има за циљ да поезију и лепу писану реч ”доведе” пред публику - путнике у различитим средствима јавног превоза.

 

Своје песме или краћу прозу, током овог поетског крстарења, говорила је и књижевница Гордана Пешаковић, гошћа из Америке, реномирани књижевници Иван Лаловић и Немања Драгаш, млади песници Марко Р. Катић и Богдан Здјелар, као и Јасмина Радовановић, која једебитовала песмама из будуће збирке ”Жена у читању”. Новинар и коаутор ”Кафанологије”, социолог Димитрије Буквић је, кроз краће одломке, промовисао своју будућу збирку кратких прича.

 

“КРИЛАТЕ ПЕСМЕ и пријатељи” своје књижевне наступе организују на местима нетипичним за промоцију поезије: - Говориле смо поезију у школама, отвореним просторима, у музеју, у Миксер Хаусу, у трамвају, ево нас сада на броду... Првесуботе у септембру, доћи ћемо и пред путнике воза ”Романтика” , а у току су преговори и за авион, - рекле су песникиње.

 

Суорганизатор поетског крстарења је Јахтинг Клуб Кеј. Од посебног је значаја и њихова сарадња са Градском управом града Београда и Секретаријатом за привреду . Ове институције су, наиме, препознале и подржале иницијативу да у оквиру промоције река Београда и речног туризма, грађанима Београда поклоне бесплатно крстарење бродовима Јахтинг Клуба Кеј Дунавом и Савом од 1. јула до 1. новембра 2016. сваког понедељка, среде и петка.


Маршрута пловидби, па тако и овог поетског крстарења била је: Јахтинг клуб "Кеј" – Коњско острво – Ушће (Срећна бова ) – део Ратног острва – СЦ "25.мај" – Небојшина кула – Калемегдан – Пристаниште ЈРБ – Бранков мост – Поглед на Савске мостове - Музеј савремене уметности – Акваторијум – Речна флотила – Јахтинг клуб "Кеј".

 

Како би сви заинтересовани Београђани бесплатно пловили Дунавом и Савом, потребна је обавезна благовремена резервација на један од бројева телефона: 064 825 11 20 или 064 825 11 50.

 

 


Последњи пут измењено субота, 06 август 2016 19:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија