A+ A A-

Фестивал филмског сценарија од 13. до 17. августа у Врњачкој Бањи

Оцените овај чланак
(3 гласова)

fotoscenarioБЕОГРАД/ВРЊАЧКА БАЊА - Четрдесети Фестивал филмског сценарија биће одржан од 13. до 17. августа у Врњачкој Бањи, најављено је на конференцији за новинаре одржаној у Туристичкој организацији Србије.

 

Драгољуб Војнов, уметнички директор Фестивала, навео је да се у овогодишњој селекцији налазе филмови који не само да нуде различита жанровска и поетичка полазишта, већ долазе и из различитих продукционих концепата.


У темељу сваког филмског сценарија налази се прича. Прича нашег фестивала је да проучава и вреднује сценарије, истакао је Војнов.
Ипак, спремни смо да преузмемо и одређену иницијативу када је реч о настанку сценарија. Наш план је да у годинама које долазе успоставимо још снажнији пословни сегмент фестивала који би поред радионица и школа укључивао и програм развоја сценарија на коме би се започињали филмски пројекти, навео је Војнов.


У наредних пет дана, Врњачка Бања ће бити центар филмских дешавања у Србији. У Бањи се филм враћа својим коренима, закључио је он.
Сценариста Предраг Перишић, члан жирија Фестивала, као и директори Културног центра Врњачка Бања и Туристичке организације Врњачка Бања истакли су значај ове манифестације, као и све знаменитости и лепоте Бање.


Наведено је и да ће бити додељене прва, друга и трећа награда за сценарио, као и да ће награде бити додељиване у вуду диплома и новчаном износу.


У такмичарском делу биће приказани филмови: Апофенија, Браћа по бабине линије, Влажност, Дневник машиновође, Добра жена, Она је жива, Отаджбина, Отворено, Палуба испод Теразија, Панама, Поред мене, Породица, Процеп, Сизиф К.,Смрдљива бајка и Споразум.


Пратеће манифестације ће бити Летња школа филмске драматургије „Слободан Стојановић“, Летња школа филмске критике, Промоција књига „Филмус“ Слободана Шијана и „Лексикон ЈУ филма“ Ненада Полимца.
Пратећи део чине и изложба „Филмови које смо волели (1947-1980) –историјски архив Пожаревац, Ревија студентских филмова, Изложба студената фотографије и Симпозијум поводом 40. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.


Истакнуто је да ће централна бити сцена Данило Бата Стојковић, и изражена нада да ће бити обезбеђена средства за обнову летње сцене која ће ипак за Фестивал бити улешана.


Покровитељи Фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Врњачка Бања.

 

Права посластица за све љубитеље филма.



Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 06 август 2016 19:30
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани